Afdragsfrihed

Afdragsfrihed indbefatter en periode, hvor du ikke skal afdrage på dit lån. 

Det er muligt at indgå en aftale med din bank om afdragsfrihed på dine lån. Men det er også muligt at finde lån med afdragsfrihed hos online låneudbydere.

Afdragsfrihed hos online låneudbydere

Hos online låneudbydere kan du slippe for afdrag i op til 2 måneder – typisk i den første periode af låneprocessen. Der findes også lån, hvor du får 2 måneders afdragsfrihed hvert år i løbet af lånets løbetid.

Grunden til at der højst gives 2 måneders afdragsfrihed årligt og at afdragsfriheden er betinget af løbetiden, er fordi du skal betale renter af lånebeløbet samt renters rente, indtil du begynder at afdrage på lånet.

Dette skal du være opmærksom på

Der er stor fordel i at få et større rådighedsbeløb i den pågældende periode. Det er dog vigtigt at du ikke glemmer at restgælden ikke mindskes i den periode, hvor du slipper for at afdrage. Det vil sige at dine månedlige betalinger vil være en anelse højere, da hele lånet stadig skal tilbagebetales indenfor den fastsatte løbetid.

Hvorfor vælge afdragsfrihed?

Afdragsfrihed giver dig frihed i de måneder, hvor du formentlig er økonomisk hæmmet eller begrænset. Derfor kan fordelene se således ud:

  • Du får et ekstra rådighedsbeløb som kan bruges til at betale dyrere gæld af
  • Du får et økonomisk råderum til at få ekstra penge til investeringer, der kan betale sig på længere sigt

Husk: lån med afdragsfrihed skal også betales tilbage

Lån med afdragsfrihed kan umiddelbart synes som det bedste og billigste lån. Men husk på at du også skal tilbagebetale lånet igen, ligesom med alle andre låneformer.

Det er derfor meget vigtigt at du har overblik over hvordan og hvornår, pengene skal tilbagebetales, når du vælger denne låneløsning.

Netop derfor anbefaler vi at du har lagt en plan for afbetalingen, allerede inden du optager et lån. Det gøres lettest og mest overskueligt via et budget. Læg et budget over din nuværende økonomi samt et for din fremadrettede økonomi med et lån.

Hvad sker der efter den afdragsfrie periode?

Når den afdragsfrie periode er ovre i forbindelse med et online lån, skal du afdrage på lånet som aftalt i kontrakten. Det er derfor vigtigt at du som låntager ikke ‘glemmer’, at der i tiden efter den afdragsfrie periode, stilles krav til at du betaler en månedlig sum penge. Det vil sige at du afbetaler som normalt, så snart den afdragsfrie periode er ovre.

Afdragsfrihed i flere år

Når der er tale om boliglån og lignende, vil den afdragsfrie periode ofte strække sig over mange år. Ofte vil afdragsfriheden være på 10 år, hvorfor mange låntagere kan være i tvivl om, hvordan det forløber sig efter denne årrække.

Ligesom med online lån, skal man efter afdragsfriheden på 10 år, begynde at afbetale på lånet, som angivet i kontrakten. Det er især mange boligejere som i denne periode står og skal finde ud af hvad de nu skal stille op.

Tag fat i din rådgiver

Mange boligejere frygter den dag hvor afdragsfriheden er udløbet. Men det behøver ikke at være sådan. Et vigtigt tip er at du som låntager tager fat i din rådgiver i god tid, inden den afdragsfrie periode udløber. I så fald kan I sammen finde en løsning for den månedlige ydelse, sådan at den matcher dine behov og økonomi. Det kan næsten ikke ske for tidligt, så kontakt din rådgiver så snart afdragsfrihedens slutning nærmer sig.

Højere ydelse og lavere rådighedsbeløb

Idet de afdragsfrie år er ovre, vil den månedlige ydelse stige, hvilket betyder at det månedlige rådighedsbeløb vil blive markant lavere. Det har en stor betydning for en privatøkonomi, og kan påvirke den enkelte låntager forskelligt.

For nogle vil det “blot” betyde, at der de næste år vil være færre penge til udlandsrejser og anden luksus, men for andre kan det have langt mere uoverskuelige konsekvenser.

Det altafgørende for, hvordan situationen vil udvikle sig for låntagerne, er først og fremmest, hvordan den økonomiske situation ser ud helt generelt. Derudover vil boligens værdi også spille en rolle, hvis der er tale om et realkreditlån til en bolig.

For at have det bedst mulige udgangspunkt for perioden efter afdragsfriheden, anbefales det at se nærmere på nedenstående punkter:

  1. Når både boligværdien og husstandsindkomsten er steget

Hvis boligværdien er steget, siden låntager optog lånet, kan man forsøge at få nedsat bidraget. Hvis den samlede husstandsindkomst er steget, og der er luft i husstandens økonomi, bør man overveje, om det er fornuftigt at afdrage yderligere på boliglånet.

2. Når boligværdien og husstandsindkomsten er faldet

Hvis både boligværdien og husstandsindkomsten er faldet, siden låntager optog lånet, kan der være tale om en kritisk situation. Hvis disse omstændigheder er gældende, vil der være en meget lille chance for at realkreditinstituttet vil acceptere endnu et afdragsfrit lån. I så fald, kan den eneste mulighed være at sælge sin bolig. Her er det også vigtigt at du er i tæt kontakt med din rådgiver, så I sammen finder den bedst mulige løsning.

3. Når boligværdien og økonomien i husstanden er den samme

I tilfælde af at både boligværdien og husstandens økonomi er den samme som da lånet blev optaget, vil der være gode chancer for at låntager kan få forlænget afdragsfriheden på lånet.

4. Når boligværdien er faldet og økonomien i husstanden er den samme

Hvis låntager står i en situation hvor boligværdien er faldet, mister man sin afdragsfrihed. Og det er gældende selvom økonomien er den samme, som da man optog lånet. I stedet kan man med fordel omlægge lånet til et 30-årigt lån og opnå en vis grad af afdragsfrihed.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Afdragsfrie lån > Afdragsfrihed

Seneste nyheder