Hvad er et prioritetslån?

prioritetslån

Et prioritetslån er et banklån, hvor du som låntager stiller din bolig som sikkerhed. Det vil sige, at banken låner dig penge, mod at de til gengæld får pant i din bolig. Det betyder, at du enten stiller din faste bolig eller din fritidsbolig som sikkerhed for, at banken får deres afbetalinger på lånet. Kan du af den ene eller anden årsag ikke tilbagebetale lånet som aftalt, har banken derfor lov til at overtage huset. Dette er dog kun i alleryderste konsekvens. Betaler du dine afdrag som aftalt, vil prioritetslån kun være en fordel for dig. Det er ligeledes en relativt nem måde at låne penge på.

Der er altså tale om et lån, hvor du sammen med din bank afgør lånets udformning. Her skal du vælge om lånet skal udformes som et traditionelt banklån, eller om det skal fungere som en form for kassekredit. Vælger du den sidste mulighed, vil der være en maksimum grænse for, hvad du kan låne. Det er derfor op til dig, hvor meget du vil bruge af lånet, og hvor meget du vil afdrag. Så længe du overholder den aftale, som du har indgået med banken med hensyn til låneramme.

Denne lånetype anvendes ofte til at købe privatbolig, fritidsbolig eller ved renovering af nuværende bolig.

Fordele ved prioritetslån

En af de store fordele ved prioritetslån er, at du ikke behøver at stille sikkerhed i form at en stor opsparing eller lignende. Prioritetslån bliver i høj grad også brugt af arbejdsløse. De kan, på denne måde, stadig få lov til, at låne penge. Lånet giver en stor fleksibilitet, fordi banken er sikker på at få deres penge tilbage. Lånetypen er meget oplagt, hvis du for eksempel gerne vil renovere din bolig.

Hvis du tager et lån i din bolig, har du måske råd til at anlægge en terrasse eller lave en overbygning. Dette vil højne boligens værdi i sidste ende. På denne måde, kan et prioritetslån ende med, at være en god forretning for dig, hvis du tænker på at sælge din bolig.

Prioritetslånet kan også tages, hvis du vil købe en bolig, som du ved, at du kommer til at sælge om nogle år. Det kan for eksempel være en lejlighed til dit barn. Huslejen fra den nye bolig vil kunne gå ind og dække udgifterne til renterne på dit prioritetslån. Det behøver derfor ikke, at være en dyr fornøjelse, at hjælpe ens barn med at få tag over hovedet.

Det rigtige prioritetslån

Der findes mange muligheder for at sammensætte et prioritetslån, så det matcher den enkelte låntagers behov og økonomi. Der kan være stor forskel på, hvad den enkelte bank tilbyder sine kunder. Som oftest er der ved et lån af denne type, tale om en løbetid på op til 30 år, og en variabel rente. Du kan læse mere om både fast rente og variabel rente her.