peer-to-peer lån

Hvad er peer-to-peer lån?

Et peer-to-peer lån er et lån, som bliver givet af en privatperson til en anden. Det er således private personer, der låner penge ud. Peer-to-peer kaldes også crowdlending og er et fænomen, som forekommer oftere. Hyppigst bliver et peer-to-peer lån taget af privatpersoner, som vil låne til et projekt, som banken ikke ville låne penge til.

Hvordan fungerer peer-to-peer lån?

‘Peer’ er engelsk for ‘ligemand’.

Låneformen fungerer således, at personer, der har en opsparing, udlåner deres penge til private. Private, som af den ene eller anden grund, foretrækker at låne penge af private långivere fremfor af banken eller andre låneudbydere.

Et peer-to-peer lån fungerer i princippet som et banklån. Forskellen ligger i måden, hvorpå der skaffes penge til at låne ud.

De private långivere findes online via såkaldt crowdfunding. Det er grupper af private, der sammen tilbyder at låne penge til en låneansøger.

Selvom det ikke er de helt store lånebeløb, der ansøges om, er det oftest flere personer, som går sammen om at yde lånet.

Der er mange gode grunde til, at peer-to-peer lån er blevet så populære. Herunder finder du en liste over grunde, som vi synes er de vigtigste.

 

1. Deleøkonomi

Deleøkonomien tordner frem. Danskerne stiller aktiver og tjenester til rådighed for hinanden som aldrig før.

Vi kender alle tjenester som Airbnb og Uber, hvor private lejer deres bolig ud til turister eller agerer taxachauffør. Det organiseres via internettet, og nye koncepter dukker konstant op.

Tanken bag deleøkonomi går ud på, at eksisterende ressourcer udnyttes bedre.

En bolig står ikke tom, hvis der er andre der kan bruge den. Og ligeledes kører en chauffør ikke uden passagerer.

I forhold til peer-to-peer lån er den eksisterende ressource penge. Her sørges der nemlig for at kapital ikke står stille, men forrentes ved at skabe muligheder og aktivitet.

Læs mere om deleøkonomi her. 

2. Gode vilkår

Fordi så mange mennesker er villige til at låne dig små eller store beløb, gør det også lånet mere fleksibelt.

Hvis långiverne tror på dig, sympatiserer med dig eller støtter dine idéer, er de måske villige til at låne dig penge på mere favorable vilkår end din bank.

Den enkelte långiver tager ikke en større risiko, end han eller hun har råd til, og du får som låntager et lån sammensat af de bedste lånetilbud.

 

3. Bedre afkast end opsparing i banken

Det nuværende renteniveau er historisk lavt. Derfor giver det ikke mening at have en større opsparing i banken.

En almindelig opsparingskonto giver typisk lidt i afkast. Det er langt bedre at stille pengene til rådighed for andre, så de kan være med til at skabe aktivitet i samfundet.

Det gælder uanset om pengene bruges på at købe en opvaskemaskine eller starter egen virksomhed.

Långiverne tager en risiko, men hvis alt går godt, og lånet betales tilbage som aftalt, er afkastet større end på en opsparingskonto.

 

4. Udenom “the establishment”

Hvis du ikke bryder dig om autoriteter og det etablerede samfund, er peer-to-peer lån helt sikkert noget for dig.

Du slipper for at skulle mødes med en bankrådgiver, der vil vide alt om din økonomi, dine forventninger til fremtiden, og ikke mindst hvad pengene skal bruges til.

Peer-to-peer lån baserer sig på, om långiverne kan lide din forretningsplan, virksomhedside eller projektbeskrivelse. Hvis din idé er god nok, er der helt sikkert mange der har lyst til at støtte dig.

 

5. Større kontrol for långiver og låntager

Både långiver og låntager har fuld kontrol over, hvem der låner.

Låntager beskriver sin idé eller sit projekt og tager imod de lånetilbud, som han eller hun finder favorable. Långiver kan herefter i ro og mag udvælge de projekter, som han eller hun tror mest på.

 

Fordele ved peer-to-peer lån

Nogle af fordelene ved peer-to-peer lån er, at crowdfunding-portalerne er mindre strikse end bankerne, når betingelserne for lånet skal aftales.

Oftest er både stiftelsesomkostninger og renter lavere end hos bankerne. Det vil dog tit være sådan, at lånet forudsætter en vis garanti, for eksempel i form af fast ejendom.

Ofte vil peer-to-peer lån tiltrække mennesker, som ønsker at låne til et projekt. Projekter, som banken måske ikke er interesseret i at skyde penge i. Selvom det ikke er de helt store lånebeløb, der ansøges om, er det oftest flere personer, som går sammen om at yde lånet. Endelig er der jo en fordel også for de folk, der udlåner penge via crowdfunding-portalerne. De har jo helt lavpraktisk en lille forretning kørende som pengeudlånere.