Lån i friværdien

Et lån i din friværdi er som navnet antyder, et lån som du tager ud af friværdien i din bolig. Friværdien er forskellen mellem værdien af din bolig, og hvad du skylder i den. Det er dermed også ensbetydende med at du ikke kan tage et lån i friværdien hvis:

  1. du skylder lige så meget eller mere væk end værdien på din bolig
  2. du ikke ejer din bolig

Hvorfor tage lån i friværdien?

Mange vælger at tage lån i friværdien, fordi det er et frit lån. Et frit lån er ensbetydende med at du kan anvende de lånte penge til lige hvad du vil og så er lånet til en forholdsvis lav rente. Nogle vælger at tage lån i friværdien af deres bolig, for at kunne bruge det nye rådighedsbeløb til at betale af på en gæld med højere rente.

Mange vælger også denne type lån for at foretage en ombygning eller tilbygning af boligen.

Grunde til at tage lån i friværdien

  • At benytte lån i friværdien til at omlægge andre lån
  • Ombygning eller tilbygning af boligen
  • Mangel på penge og derfor et behov for et lån med en lav rente
  • Ønske om et frit lån
  • Investeringer

Hvor meget kan jeg låne i min friværdi?

Som hovedregel er der ingen grænse for, hvor meget du kan låne, så længe de samlede lån er mindre en 80% af ejendommens værdi. Lånet tages gennem dit realkreditinstitut og så længe dine nuværende lån beløber sig til mindre end 80% af boligens værdi, kan du optage endnu et realkreditlån.

Et lån i friværdien kan være særligt fordelagtigt fordi…

Det kan være en fordel at betale bank-og forbrugslån ud ved at optage et lån i friværdien af din bolig. Realkreditlån afvikles nemlig typisk på meget bedre vilkår og til en lavere rente. 

Hvorfor er lån i friværdi så fordelagtige?

Grunden til at der ofte findes bedre vilkår og en lavere rente ved lån i friværdi, er fordi realkreditinstituttet naturligvis har sikkerhed for lånet i din bolig. Realkreditinstitutterne er dermed meget sikre på at få deres penge tilbage, fordi de har pant i din bolig.

Fra friværdi til investering

Hvis du udnytter din friværdi i boligen til at optage et realkreditlån på favorable vilkår, frigør du kontanter, som du eksempelvis kan benytte til at investere i værdipapirer. På den måde kan du undgå at din økonomi i alt for høj grad afhænger af prisudviklingen.

Samtidigt får du glæde af eventuelle stigninger på værdipapirmarkedet.

Investering i din bolig

Du kan også vælge at bruge pengene på investeringer, som øger værdien af din bolig. Det kan være at boligen trænger til et nyt køkken, badeværelse eller måske endda et nyt tag.

Når du investerer i at øge boligens værdi, vil det også øge forskellen mellem værdien af din bolig, og det beløb du skylder i den. Og det kan være særdeles fordelagtigt!

Det kan ydermere være fordelagtigt at investere pengene i en anden bolig. Det kan være et sommerhus eller en bolig til dit barn. Ved forældrekøb hjælper du ikke blot dit barn med at få fast tag over hovedet, du placerer også dine penge i en fast ejendom. Det vil ofte kunne give et bedre afkast, end hvis du satte pengene ind på en opsparingskonto.

author
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.