10 gode grunde til at undgå impulskøb

At være impulsiv betyder at handle uovervejet og at handle efter pludselig indskydelse. Det betyder ganske enkelt, at handle på en måde, hvor man ikke har tænkt over konsekvenserne af ens handlinger.

Hjem med meget mere end planlagt

Når det handler om impulskøb, er det vel de fleste af os, der kender situationen, hvor vi egentlig blot skulle hente 1 liter mælk i supermarkedet og så er kommet hjem med meget mere. Det handler sjældent om at man render ind i gode tilbud og mere om at ens lystprincip tager over. I en sådan situation vil mange nok hævde, at forholdsvis små indkøb som disse næppe sprænger budgettet.

Her er det dog vigtigt at stikke fingeren i jorden og forholde sig objektivt til denne måde at handle på. Det er klart, at hvis man kun gør det sjældent, så har det ikke den store betydning for éns økonomi. Men er det noget, som man gør regelmæssigt, risikerer man, at der på et tidspunkt vil mangle penge i budgettet.

Små impulskøb

Der er faktisk megen sandhed i talemåden ”mange bække gør en stor å”. Når det kommer til mindre impulskøb kan det betyde, at mange af disse tilsammen kan gå hen og blive en stor udgiftspost. På et almindeligt budget er det upraktisk og dumt. Men på et stramt budget kan det have alvorlige økonomiske konsekvenser, fordi éns likviditet forsvinder ud i den blå luft.

Man ville derfor kunne blive nødt til at lade regninger forblive ubetalte. Det kan også være, at man bare bliver nødt til at leve af havregryn resten af måneden. Det er ikke specielt sjovt i længden og det er sjældent, at man kan rent faktisk kan huske, hvad man brugte pengene på.

Store impulskøb

Er der tale om store impulskøb, hvor der er mange penge involveret, er det en situation, som ikke ret mange almindelige privatøkonomier kan klare. Her kan det være nødvendigt, at kontakte sit pengeinstitut. De kan hjælpe én med at planlægge ens økonomi på en måde, så man kun har adgang til et vist beløb på ens konto. Derved har man ikke mulighed for at disponere over mere end aftalt.

Hvorfor undgå impulskøb?

Føler man ikke, at man helt har mistet grebet om sine handlemønstre, er her 10 gode grunde til at undgå impulskøb:

  1. Man kan glæde sig over at kunne overholde et budget
  2. Man undgår at stå med ubetalte regninger
  3. Man undgår den stress, som følger med en dårlig økonomi
  4. Man undgår madspild, fordi man kun køber den mad, som man behøver
  5. Man lever sundere, fordi impulskøb af fødevarer ofte ikke hører til i den sunde kategori
  6. Man viser over for sig selv, at man besidder selvdisciplin
  7. Man viser over for sin omverden, at man har styr på sit liv
  8. Man er en god rollemodel for ens børn
  9. Man får et bedre humør, fordi man ikke skammer sig over sine indkøb
  10. Man får flere penge mellem hænderne
Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Budget > 10 gode grunde til at undgå impulskøb

Seneste nyheder