Hjælp til afvikling af gæld: 6 gode råd

Står du i en situation, hvor du ikke kan betale din gæld eller afdrage på den? Så skal du tage din situation seriøs og arbejde med dine kreditorer om at finde en løsning.

Har du månedligt lidt for mange regninger og andre udgifter, og mister du derfor overblikket over din økonomi? Det kan være svært hele tiden at have styr på økonomien.

Derfor får du her informationer og nogle gode råd til, hvordan du kan afvikle din gæld bedst.

Det behøver ikke være besværligt at tilbagebetale et quicklån

Hvad er gæld?

Gæld er oftest et pengelån, som debitor skylder kreditor. Da der er tale om et lån, betyder det, at debitor skal tilbagebetale lånet til kreditor. I de fleste tilfælde foregår det sådan, at debitor månedligt tilbagebetaler lånet med et bestemt beløb. På lånet vil der løbende blive tilskrevet renter.

6 tips til at afvikle din gæld

Har du mod på at få styr på din gæld, selvom den virker uoverskueligt for dig? Så har vi 6 gode tips til dig, som kan hjælpe dig med at håndtere din gæld.

1. Kontakt dine kreditorer

Det er vigtigt, at du er åben omkring din økonomi. Hvis du er ærlig omkring din situation, vil du i mange tilfælde kunne lave en fordelagtig aftale med dine kreditorer, som tilgodeser dine behov.

En aftale, hvor lånet bliver forlænget og hvor renterne bliver sat ned.

Det giver god økonomisk mening at være åben overfor dine kreditorer, da det kan betyde en markant bedre aftale for dig.

Det kan være det, som redder dig fra at gå personlig konkurs.

2. Lav et budget

At lave et budget viser dine kreditorer, at du forstår din egen økonomiske situation.

Det giver dig samtidig mulighed for at se, hvor meget du realistisk set kan betale tilbage. Med et budget, får du også selv et overblik over din økonomi.

Det giver dig derudover, til en samtale med kreditorer en fordel, når du skal snakke om løbetid, og hvor meget du skal afdrage.

Selvom det ikke er rart at nærstudere sin gæld, er det altafgørende, at du får fuldstændig styr på, hvad du har af gæld. Lav en liste over dine lån og tjek dernæst de forskellige rentesatser, gebyrer, forfaldsdatoer mv.

Derefter kan du lave en rækkefølge for, hvilke lån du vil afdrage på først. Her skal du gå efter at få de dyreste afviklet som de første. Undersøg om du kan lave en mere favorabel afdragsordning med dine kreditorer og se, om du kan omlægge nogle af de dyre lån.

3. Skær i udgifterne

Der kan være penge at hente ved at kigge jeres budget efter i sømmene. Måske har du unødige udgifter til et fitnessabonnement eller lignende, som du alligevel ikke får brugt.

Se også på, om der er mulighed for at finde billigere alternativer til faste udgifter såsom forsikringer.

Ved at lave madplaner og skrive indkøbslister undgår du, at du bliver fristet af impulskøb i supermarkedet. Planlæg derfor nøje, hvad familien skal spise alle ugens dage. Tag som udgangspunkt kun ud at handle én gang om ugen, køb stort ind og gå efter tilbuddene.

Læs mere om planlægning af madbudgettet her. 

4. Skab nye mønstre

Hvis du som så mange andre har en tendens til at købe for mere, end du rent faktisk har råd til, så er det på tide at skabe nogle nye vaner, når du handler. Her er det en god idé at droppe betalingskortet og i stedet bruge kontanter, når du skal købe ind. Hæv hver måned det beløb, I har til rådighed, og put det i en pengepung. På den måde vil du tænke mere over, om du virkelig har brug for den ekstra ting.

5. Tjen ekstra

Det kan være svært, men det er klart, at det vil hjælpe, hvis du kan øge din indtjening. Hvis du har job, så se om du kan forhandle en lille lønstigning eller hør, om der er mulighed for at tage overarbejde i en periode.

Løsningen kan også være et lille bijob. Måske kan familien få en oplevelse ud af at gå med aviser om søndagen. Endelig kan du sælge ud af dine ejendele, hvis du har noget af værdi.

6. Saml dine lån

I mange tilfælde kan du spare mange penge ved at samle dine lån. Hvis du har 4 forskellige små kviklån, kan du spare penge ved at optage et nyt større forbrugslån og betale de andre lån tilbage.

Det giver dig en bedre rente og mulighed for at få større finansiel frihed.

Tager du et samlelån ved en af låneudbyderne på vores side, behøver du ikke bekymre dig om at tilbagebetale dine små lån selv – det ordner de for dig.

Et samlelån kan give dig overskuddet og overblikket tilbage. Klik på dette link og læs meget mere om samlelån. 

Hjælp til SU gæld

Har du i løbet af din studietid taget et SU lån, og ønsker du nu at vide, hvordan tilbagebetalingen foregår? Så får du en forklaring her.

Det er nemt at låne penge fra staten når du er studerende. Månedligt har du mulighed for at låne 3.087 kr..

Er du forsørger, har du mulighed for at låne 1.540 kr. ekstra hver måned. SU’en ligger i 2017 brutto på 6.015 kroner. Normalt vil du betale en del af beløbet til Skat.

Har du afsluttet dit studieforløb, vil du på et tidspunkt modtage en besked om, at det nu er tid til at begynde tilbagebetalingen af dit SU lån. Tilbagebetalingen starter d. 1 januar, et år efter udgangen af det år, hvor du afsluttede din studietid.

Det giver dig mulighed for at få styr på din økonomi, før du skal tilbagebetale dit lån. Ønsker du at gå i gang med tilbagebetalingen før, er det også muligt.

Før tilbagebetalingen af dit SU lån går i gang, kan du rette antallet af årlige opkrævninger, udsætte din betaling og andet på borger.dk.