Husk dine skattefradrag – der er mange penge at hente!

Har du tjekket din årsopgørelse for nyligt? Er du sikker på, at du har indberettet alle de afdrag, som du er berettiget til?

Det er nemt at snyde sig selv for en masse penge i skattefradrag. Og det er mere end forståeligt.

For hvem har overblikket over samtlige skattefradrag i Danmark?

Men det skal være slut nu!

Fairlån giver dig nemlig her en oversigt over, hvor der for de fleste er penge at hente.

Hvad er et fradrag?

Et fradrag er, kort fortalt, en sum penge, som du ikke skal betale skat af. Det vil sige, at du får en slags skatterabat. Visse fradrag bliver ført ind på din forskudsopgørelse og årsopgørelse automatisk, mens andre fradrag skal indberettes manuelt af dig.

Derfor skal du tjekke dit skattefradrag

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at du kan trække skattefradrag fra for tidligere år.

Det er ofte et væsentligt beløb, som der er tale om – og derfor ville det være mere end trist at gå glip af.

Som regel er en stor del af skatteyderne ikke bevidste om, at de kan få fradrag for de mindste ting i hverdagen.

Vidste du…

Vidste du, at du kan få skattefradrag for “småfornødenheder”, hvis du har været på kursus med jobbet i mere end 24 timer?

Derudover kan du blandt andet få rentefradrag for privatlån, garantiprovision og stiftelsesprovision.

Fairlån giver dig her en liste over de fradrag, som oftest bliver glemt.

Tjekliste til skattefradrag  

  1. Befordringsfradrag – også kaldet kørselsfradrag. Hvis din samlede kørsel til og fra dit hjem og dit arbejde overstiger 24 km. per dag, er du berettiget til fradrag. Du kan få 2 kroner i per kilometer til og med 120 km.
  2. Pendlerfradrag. Hvis du krydser en betalingsbro til og fra arbejde, kan du trække noget af udgiften fra. Hvis det er Øresundsbroen, du passerer, kan du trække 8 kr. fra pr. tur. Er de derimod Storebæltsbroen, som du krydser i arbejdsøjemed, kan du trække 15 kr. fra pr. tur. Bemærk dog, at hvis din arbejdsgiver betaler transporten gælder dette fradrag ikke.
  3. Håndværkerfradrag. Du kan trække op til 15.000 kr. fra på årsopgørelsen for arbejdsløn til forbedringer af dit hus, lejlighed eller sommerhus. Beløbet gælder pr. person i husstanden og skal være betalt elektronisk.  
  4. Donationer til velgørenhed. Hvis du i løbet af året har doneret penge til velgørenhed såsom Kræftens Bekæmpelse eller Red Barnet, kan du få fradrag for beløbet. Beløbet skal dog af organisationen være indberettet af SKAT. Du kan dog maks. få fradrag for 15.000 kr. per år. 
  5. Aktier og investeringsbeviser. Du skal huske at tjekke om SKAT har (de rette) oplysninger om din beholdning af børsnoterede aktier og investeringsbeviser. Hvis ikke de har det, er der nemlig risiko for, at du ikke kan få fradrag for tab på disse, når du engang skal sælge dem.   
  6. Børne- og underholdsbidrag bliver kun indberettet til SKAT, hvis aftalen imellem parterne går gennem det offentlige. En stor del af fraskilte par indgår selv bindende aftaler, og disse personer skal selv sørge for at fratrække det fradragberrettigede bidrag på årsopgørelsen.
  7. Boligkøb/salg – ejendomsværdiskat m.v. Hvis du har investeret i fast ejendom, skal du normalt kun betale ejendomsværdiskat fra overtagelsesdatoen. Har du i forbindelse med salg eller køb af ejendom betalt renter eller fået renter tilbage, skal du også huske at indberette det, da det ikke sker automatisk.    
  8. Køb af bolig i 2015. Hvis du har købt bolig i 2018, har du typisk skulle stille det man kalder en bankgaranti. Garantiprovisionen kan trækkes fra i SKAT, men beløbet bliver ikke automatisk indberettet. Ofte handler det om et par tusinde kroner!
  9. Stiftelsesprovision. På korte lån på under 2 år, kan du trække stiftelsesprovisionen fra. Du kan dog højest trække 2,5 procent af lånebeløbet fra.
  10. Låneomkostninger. Der er kun fradrag for låneomkostninger, hvis lånet bliver optaget i fremmed valuta, eksempelvis euro.    
  11. Differencerenter. Hvis du har omlagt dine lån og har betalt “differencerenter”, skal du huske at indberette det til SKAT. Få eventuelt hjælp ved dit låneinstitut. 
  12. Renteudgifter på private pantebreve. Du kan udelukkende få fradrag for dine renteudgifter på private pantebreve, hvis SKAT har oplysninger, om hvem du betaler til. 
  13. Renter på fælleslån. Hvis du bor i ejerlejlighed eller andelsbolig, har du mulighed for at få et fradrag, hvis du betaler renter til et fælleslån. For at få fradraget skal gælden og renteudgifterne dog være fordelt mellem ejerne. Gælden skal med andre ord være knyttet til de enkelte personer i ejendommen.
  14. Kost, logi og “småfornødenheder”. Hvis du bliver “sendt ud” i forbindelse med arbejde, er der mulighed for at få fradrag for udgifter forbundet med kost og logi. For at gøre brug af dette afdrag skal du have haft “et midlertidigt” arbejdssted – defineret som et arbejdsophold på op til 12 måneder.

HUSK!

Det altid er en god idé at tjekke, om du har indberettet alle de rigtige oplysninger på årsopgørelserne fra forrige år.

Det gælder både for fradrag og indkomst.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Budget > Husk dine skattefradrag – der er mange penge at hente!

Seneste nyheder