Hvordan bestemmer jeg lånebeløbets størrelse?

Lånebeløbets størrelse kan gøre en kæmpe forskel, når du skal låne penge. Når du skal låne penge, tænker du sikkert først og fremmest på, hvad pengene skal bruges til. Klart nok, for hvorfor låne penge, hvis ikke de skal bruges til noget?

Men der er et spørgsmål mere, nemlig: Hvor meget koster den ting egentlig, du gerne vil låne penge til at købe? Er du sikker på prisen?

Skal du låne lidt ekstra?

Hvis det drejer sig om en mindre ting, lad os sige en mobiltelefon, er det ret nemt at tjekke priser og konkludere, for eksempel: 5.000 kr. Men er du nu også sikker på, det er den telefon til 5.000, du helst vil have, og ikke den til 6.000? Eller hvad nu, hvis det er en ny carport, du vil låne penge til? Hvor meget koster sådan en carport egentlig? Og hvor mange penge skal du låne? Måske du hellere må være på den sikre side og låne lidt ekstra?

Undgå halve løsninger

Hold hovedet koldt. Uanset hvad du skal låne penge til, stort eller småt, er det vigtigt, at du låner det beløb, du skal bruge. Hverken mere eller mindre. Hvis du låner for lidt, ender du med en halv carport, du ikke kan bruge til noget, eller en mobiltelefon du ikke bryder dig om. Samtidig har du fået gæld. Låner du omvendt for meget, spilder du dine penge på unødvendig overflod, som koster dig dyrt at betale tilbage.

Find regnemaskinen frem

Når du skal optage et lån, er det derfor vigtigt, at du nøje regner ud, hvor meget du præcist skal bruge for at kunne realisere dine ønsker. Dernæst smøger du ærmerne yderligere op og lægger et budget for at vurdere med sikkerhed, hvor meget du månedligt kan betale tilbage på lånet. Først her er du klar til at undersøge lånemarkedet og sammenligne lånetilbud.