Sådan overlever du på SU – budget for studerende

Det er hårdt at leve på SU, det er der ingen tvivl, og for mange er det lige ud svært at få en hverdag til at hænge sammen på SU.

Når alle faste udgifter er betalt, er der typisk meget få penge tilbage mad, hvis der da overhovedet er nogen.

Det er derfor en god idé at lægge et realistisk budget.

Læg et budget

Med et budget kan du skabe dig et overblik din økonomi, og det giver dig god mulighed for at overveje, hvilke udgiftsposter der kan spares penge på, samt hvordan du kan øge din indkomst.

Nedenfor er en liste over poster, du bør have med i dit budget.

Husleje 

Husleje er typisk den største post i en studerendes budget.

Hvis du skal bo i København eller Aarhus koster et lille værelse typisk fra 3.500 kroner. Hvis du skal flytte i en 1-værelseslejlighed starter prisen ofte fra 5.000 kroner per måned.

Mad

Mad er den udgift, som studerende ofte sparer på, hvilket ikke giver særlig meget mening.

Når man spiser forkert eller for lidt bliver ens energiniveau og hukommelse ofte ringe, hvorfor effekten af ens studie falder markant.

Hvis man er tilbudsjæger og ikke tillader sig luksus i weekenderne, kan man leve for 1.000 kroner per måned. Det er dog mere realistisk at leve for omkring 1.500 kroner.

Forsikring

Som studerende har man typisk kun en indboforsikring.

En indboforsikring med basisdækning for studerende og unge koster cirka 1.900 om året med en selvrisiko på 1.000 kroner. Det svarer til 160 kroner om måneden.

Fornøjelser

Dette er en post, som varierer enormt meget.

Hvis man kun deltager i gratis arrangementer og ikke tager i byen i hver weekend, kan man holde det nede på omkring 250 kroner per måned.

Hvis man til gengæld går i byen to gange om ugen og fyrer den af, så er 2.000 kroner per måned mere realistisk.

Tøj

Dette er igen en post, som er variabel.

Hvis man kun handler i genbrugsbutikker eller køber brugt tøj på DBA, så kan man holde det nede på 150 kroner per måned. Men hvis man falder for alle de gode tilbud der er, så er 1.000 kroner per måned mere realistisk.

Den totale sum

En typisk studerende bruger altså mellem 5.060 kroner og 9.660 kroner – alt afhængig af boligsituation og generelle behov.

Efter skat får de fleste typisk udbetalt omkring 5.000 kroner…

Når regnestykket ikke går op: SU-lån

Som du nok kan regne ud, så kan de færreste studerende altså overleve på en SU alene. 

Derfor vælger mange at tage et SU lån – der stilles ikke mange andre krav, end at du skal være studerende, for at blive godkendt.

Med et SU lån kan du låne 3.040 kroner per måned. Dette beløb er højere, hvis du ikke har et barn – i det tilfælde kan du låne op til 4.561 kroner om måneden.

Husk: Du kan tage SU-lån med tilbagevirkende kraft.

Med et SU lån skal du først betale lånet tilbage 1,5 år efter, du er stoppet på dit studie. Desuden er renten er meget lav.

LÆS OGSÅ: Find og sammenlign lån til studerende som alternativ til SU-lån

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån til studerende > Sådan overlever du på SU – budget for studerende

Seneste nyheder