Hvad er et debetkort?

Debitkort

Mere end 3 millioner danskere har et debetkort. Det er det kort, de fleste benytter sig af, når de handler i fysiske butikker, shopper på nettet eller køber rejser.

Mange danskere forveksler debetkortet med kreditkortet. De fleste har hørt ordene, men siger ofte kreditkort om et kort, der faktisk er et debetkort. Ved du, hvad der adskiller de to kort fra hinanden? Læs med her for at blive klogere på, hvilke egenskaber debetkortet har.

Hvornår trækkes pengene?

Den store forskel på debetkortet og kreditkortet er, hvornår beløbet trækkes fra kontoen. Med et kreditkort bliver købsbeløbet først trukket ved udgangen af måneden. Med et debetkort trækkes pengene umiddelbart efter, at transaktionen har fundet sted.

Et eksempel på et debetkort er et helt almindeligt Dankort. Her har du kun mulighed for at bruge det beløb, der står til rådighed på kontoen. Kortet er således ikke beregnet til, at du blot kan ”låne” frit eller ”skylde” penge til banken ved at trække over.

Saldokontrolkort

Flere og flere banker er begyndt at tilbyde debetkort, hvor transaktionen afvises, hvis der ikke er dækning på kontoen. Et sådant kort kaldes for et saldokontrolkort. Dette skyldes, at inden handlen går igennem, undersøges der, om der er penge nok på den pågældende konto til at trække det givne beløb.

Hvis ikke dette er tilfældet, afvises transaktionen. Det er således en god måde at styre din økonomi på, hvis du ved, at du på grund af unødvendige impulskøb har en tendens til ofte at få skabt minus på kontoen.

De mest kendte saldokontrolkort er Maestro, Visa Electron og MasterCard debet. Fælles for disse er, at du som oftest ikke skal være ældre end 15-16 år for at få udstedt et sådan kort. Det giver dermed en oplagt mulighed for, at lære det økonomiske aspekt i at have et betalingskort, dog uden muligheden for at bruge flere penge end, der står på den tilknyttede konto.

Et debetkort giver dig overblik

Som tidligere nævnt, er den store forskel på kreditkort og debetkort, hvornår beløbet trækkes. Med kreditkortet skubbes betalingen, og som oftest trækkes beløbene i slutningen af måneden. Med et debetkort trækkes beløbet umiddelbart efter transaktionen.

Ofte kan du i din netbank allerede se, at beløbet er trukket lige efter, at du har brugt kortet. Andre gange trækkes beløbet dagen efter. Hvis du benytter kortet i weekender eller på helligdage, vil du opleve, at nogle beløb først trækkes den efterfølgende bankdag. Men der går som oftest ikke mere end et par dage.

At beløbet trækkes fra kontoen umiddelbart efter transaktionen kan have stor positiv betydning for din økonomi og overblikket over denne. På den måde er du nemlig altid bevidst om, hvor stort et beløb du har til rådighed på din konto.

Du kan således ud fra denne viden tilrettelægge dine køb. Hermed undgår du at skabe ubalance i din økonomi og røde tal på din konto. For dig, der har et saldokontrolkort, betyder det, at du slipper for at se dig om efter et lån, hvis der pludselig ikke er dækning på kontoen.

Fordele ved et debetkort

Der findes mange forskellige debetkort, men de mest brugte er Visa og MasterCard. Med et af disse to typer af kort, vil du kunne betale med i stort set hele verden. Du vil kunne betale i udenlandske butikker med meget små gebyrer. Du vil også kunne hæve kontanter i udenlandske banker og hæveautomater. Vælger du et af disse typer af kort, vil du altså få et debetkort, der kan anvendes både i hverdagen hjemme i Danmark, men også på ferien i udlandet.

Ideelt til børn og unge

En anden stort fordel ved et debetkort er, at mange banker ofte tilbyder kortet gratis. Dette er ofte gældende for unge mennesker, eller for dig, der har netbank. Især unge mennesker vælger at starte med at have et debetkort frem for et kreditkort, da du kan oprette det allerede, fra du er fyldt 12 år. Årsagen til dette er, at du jo, som nævnt tidligere, kun kan hæve de penge, der findes på kortet. Det er altså en god måde at lære at styre din egen økonomi. Hvis du har et fritidsjob eller får SU, vil du kunne tilknytte et debetkort til din konto. Herved vil du hele tiden have gratis adgang til at hæve og bruge penge.

At det ikke er muligt at lave et overtræk er både positivt og negativt. Kortet er blandt andet godt for dig, der bruger kortet som et ekstra kort til at holde styr på dit månedlige rådighedsbeløb. Der er for eksempel mange, der vælger at oprette en debetkonto, hvor du hver måned sætter et hvis beløb til rådighed. Derved kan du let og overskueligt have overblik over, hvor meget du har råd til at bruge hver måned. På denne måde undgår du, at du overskrider dit budget og kommer i minus. Dette er også en stor fordel for forældre, der ønsker at lære deres yngre børn om penge, uden at risikere at få overtræk på kontoen.

Der er altså mange fordele, der taler for, hvorfor det kan svare sig at få et debetkort frem for et normalt kreditkort.

Ulemperne ved at have et debetkort

Hvis vi kigger lidt mere på de ulemper, der er ved at have et debetkort, så hænger de på nogle punkter sammen med fordelene. En af fordelene, som vi nævnte tidligere var nemlig, at du ikke kan få et overtræk. Dette kan også være en kæmpe ulempe. Hvis du har et meget stramt budget og måske har svært ved at få økonomien til at løbe rundt i slutningen af måneden, kan det være en stor fordel at kunne hæve et par hundrede kroner over.

Hvis det er tilfældet, bør du måske overveje at få et kreditkort med en kassekredit i stedet for. Herved vil du altid have mulighed for at lave et mindre overtræk, hvis dette skulle blive nødvendigt. En ulempe ved dette er dog, at renterne er utrolig høje på en kassekredit, som er tilknyttet et kreditkort.

Foruden denne ulempe, er der ikke mange ting, der taler imod at få et debetkort. Hvis du er i tvivl om, hvilken type af kort du har brug for, kan du altid kontakte din bank og få mere rådgivning. Det handler altid om at finde en løsning, der passer til netop din økonomi. Et debetkort er dog ofte gratis at oprette, så du mister ikke noget ved at prøve denne form for betalingskort.

Supplér dit debetkort med et kreditkort

For mange er et kreditkort til hverdagsbrug en dårlig idé. Det skyldes som tidligere nævnt, at det skaber dårligt overblik over den økonomiske situation. Omvendt kan det være en stor fordel at anskaffe sig et kreditkort til ferier og andre udlandsophold. Det skyldes, at et sådant kort, er langt mere sikkert i udlandet pga. den teknologi, der er anvendt i udviklingen af disse.

Desuden er der flere steder i udlandet, hvor et ganske almindeligt debetkort ikke kan bruges. Det kan de fleste kreditkort derimod, og du slipper således for at skulle bære rundt på kontanter, der er hævet hjemmefra eller at skulle betale de høje ekspeditionsgebyrer, der er ved at hæve penge i en hæveautomat i udlandet. Overvej derfor at have et debetkort til hverdagsbrug og et supplerende kreditkort til ophold i udlandet.

Tal med din bank

Debetkortet er blot én type betalingskort. Der findes en masse underkategorier af forskellige kort, hvis funktioner, fordele og muligheder alle er varierende. Korttypernes navne veksler desuden fra bank til bank, så det kan være en jungle at finde rundt i, hvad der helt præcist er hvad.

Det er altid en god idé at tage en snak med din bank og sætte dem ind i din økonomiske situation: Hvad er dine muligheder, hvad er dine begrænsninger? Vil du helst klare betalingerne løbende, eller har du en økonomi, der gør, at det giver bedre mening for dig at skyde betalingerne til udgangen af måneden?

Din bank er til for at hjælpe dig, så gør brug af deres rådgivning. På den måde sikrer du dig, at du få det kort, der passer bedst til dine behov.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Kreditkort > Hvad er et debetkort?

Seneste nyheder