forbrugslaan

Er det billigst at låne penge i banken eller online?

Hvad kan bedst betale sig, når man skal tage et lån? Er det billigst at låne pengene i banken eller online? Det er et rigtig godt spørgsmål. I nogle situationer betaler det sig at låne pengene i banken. I andre situationer er det en fordel at låne pengene online.

 

Lån med sikkerhed i banken

Ejer du en dyr bil, båd eller en bolig, kan du i mange tilfælde låne penge i banken mod pant i løsøre eller i fast ejendom. Et banklån med sikkerhed i din bolig har typisk en lavere rente end eksempelvis almindelige forbrugslån. Når banken har pant i dine ejendele, har de større sikkerhed for at få deres tilgodehavende, end hvis der er stillet sikkerhed. Det betyder dog, at banken kan tvangssælge den genstand, som de har sikkerhed i, hvis du misligeholder låneaftalen. Du kan med andre ord risikere at miste din bil eller bolig, hvis du ikke betaler dine afdrag på lånet.

 

Lån online uden tab

Det er ikke alle, som har en bil eller bolig, som de kan eller vil stille som sikkerhed på et lån. I banken skal du som regel redegøre for din økonomi samt oplyse, hvad du vil anvende pengene til. Ved online lån er der ikke noget krav om, at du skal oplyse, hvad pengene skal bruges til, og du bliver ikke bedt om at stille sikkerhed. Ansøgningsprocessen på nettet er hurtig, og ofte får du svar inden for ganske kort tid. Hvis du accepterer lånetilbudet kan du i mange tilfælde have pengene på din konto allerede samme dag.

 

Banken eller online – Hvad koster det?

Der er selvfølgelig en sammenhæng mellem rente og risiko. I banken stiller du sikkerhed og opnår derved en lavere rente. Online stiller du ingen sikkerhed, og det afspejles naturligvis i renten. Men hvis du ser dig for, kan du faktisk finde lånemuligheder, der rentemæssigt ikke ligger meget højere end bankerne. I nogle tilfælde kan et online forbrugslån faktisk være billigere end et banklån, for eksempel ved huskøb i vandkantsdanmark.

 

Hvordan sammenligner du lån?

Indhent altid flere lånetilbud inden du beslutter dig og skriver under på noget. Det er aldrig en god idé at tage imod det første lånetilbud, du modtager. Sørg for at indhente mindst tre lånetilbud. Låneansøgninger er uforpligtende, så du har ikke noget at tabe. Du hæfter ikke for noget, før du har underskrevet låneaftalen. Udvælg de låneudbydere, som annoncerer med de laveste renter. Da den faktiske rente altid afhænger af låneudbyderens vurdering af dig, kan du ikke være sikker på, at du får den lavest mulige rente. Derfor er det vigtigt at indhente flere tilbud hos forskellige låneudbydere. Når du sammenligner lånetilbud, skal du ikke bare se på renteniveauet. Der kan nemlig være store gebyrer, som i sidste ende gør et tilsyneladende billigt lån alt for dyrt. Hvis du bruger Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), har du et meget bedre sammenligningsgrundlag. I ÅOP tages der højde for alle de omkostninger, der er forbundet med at optage lånet inklusiv stiftelsesgebyrer og renters rente. Ved at bruge tid på at sammenligne de forskellige lånetilbud kan du i sidste ende spare i tusindevis af kroner.