Hvad er AAOP

Hvad betyder ÅOP?

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Det fungerer som et nøgletal, der kan anvendes til at sammenligne forskellige lån og kreditløsninger.

ÅOP er det mest anvendte nøgletal, når det kommer til lån og finansielle løsninger fra pengeinstitutter. Det skyldes, at det er et simpelt tal, som er let at sammenligne. Desuden kan det anvendes til alle typer af lån.

 

Samler alle omkostninger

ÅOP samler alle omkostninger, der er i forbindelse med et lån. Det vil sige, at i procenttallet får du altså et samlet tal, hvor der er taget højde for alt lige fra renten til forskellige stiftelsesafgifter.

Alle de omkostninger du har lige fra starten af indfrielsen af lånet til slutningen af lånets løbetid medregnes altså.Kort sagt er ÅOP altså den totale pris på dit lån udregnet i procent pr. år. Da ÅOP tager højde for stiftelsesprovision, vil tallet ofte være lavere på langsigtede lån, da stiftelsesprovisionen deles over en længere periode.

Når du skal ansøge om et kviklån, skal tallet fungere som din guide for, hvad der bedst kan betale sig i dit tilfælde. Men husk, at tallet kun kan bruges til at sammeligne samme type lån. Du kan altså ikke bruge ÅOP til at sammenligne et kviklån og et billån for eksempel.

 

Eksempel

For at få et overblik over hvordan det fungerer i praksis, kan du benytte dette eksempel. Lad os sige, at du foretager et almindeligt annuitetslån på 50.000 kr., der har en løbetid på 3 år. Dit lån har en rentetilskrivning pr. kvartal, månedlig fast ydelse, en årlig rente på 8 % og en debitorrente på 8,243 %. Stiftelsesprovisionen er på 500 kr.

Du får altså et samlet disponibelt beløb på 49.500 kr og din ÅOP før Skat vil være på 8,98 %. Foretager du derimod præcis samme lån men med en løbetid på 5 år, vil resultatet blive 8,70 %. Dette fald skyldes altså, at stiftelsesprovisionen vejes mere på et kortere lån og har derfor større indflydelse på den endelige ÅOP.