Hvorfor bliver min låneansøgning afvist?

Hvis du flere gange har oplevet at få afslag på din online låneansøgning, er du udemærket klar over, hvor frustrerende det er, ikke at få en begrundelse for afslaget. Man kan hurtigt gå rundt og bruge en masse tid og energi på at overveje, hvad grunden til afslaget kunne være.

For at undgå dette, er det en god idé, at forholde sig realistisk til dét at låne penge online. Det vil temmelig sikkert både give afklaring samt være med til at optimere ens chancer for på et tidspunkt at blive godkendt til et lån.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvilke bevæggrunde banker og online låneudbydere har for at udlåne folk penge. Det skal vi kigge på i nedenstående afsnit. Herefter vil det formenligt give meget mere mening, hvorfor nogle ansøgninger bliver afvist, mens andre bliver godkendt.

Lånebranchen er også en forretning

Det er faktisk ganske enkelt; hvis man kender til virksomhedens bevæggrunde for at låne penge ud, er det meget nemmere at forstå, hvorfor man bliver vraget som ansøger til et lån.

Og hvad er så disse bevæggrunde?

Både din bank samt udbydere af online lån er virksomheder har alle det samme formål til fælles:

At tjene penge.

Banker og udbydere af online lån skal også tjene penge

Når en virksomhed går ud og tilbyder lån, skyldes det, at de ønsker at tjene penge. Og den måde, hvorpå lånevirksomheder tjener penge, er via de renter, som du betaler hver måned for dit lån.

Hvis du af forskellige årsager ikke har mulighed for at afdrage på dit lån, går lånevirksomheden dermed glip af de renter, som du under normale omstændigheder ville betale på dit lån.

For at undgå at ende i en situation, hvor en given låntager ikke tilbagebetaler det fulde lånebeløb inklusive påløbende renter, undlader lånevirksomheder at udlåne penge til personer, som i deres øjne har en særlig risikoprofil eller – med andre ord – tilhører en såkaldt risikogruppe.

Hvordan ved man, om man tilhører denne risikogruppe?

Det skal vi kigge nærmere på nedenfor, hvor vi gennemgår de forskellige faktorer, der afgør, hvorvidt du som låntager har en risikoprofil eller ej.

Hvad afgør, om man tilhører risikogruppen?

Den mest almindelige grund til, at man ikke bliver godkendt til et lån, er, at det fra långivers side vurderes, at man ikke kan betale lånet tilbage inden for den fastsatte løbetid. Det vurderes ganske enkelt, at der er for stor risiko for, at låneansøger vil misligholde lånet.

De to hovedårsager til, at man ikke får godkendt sin låneansøgning er følgende:

1. Man er registreret som dårlig betaler i RKI, Debitor Registret eller andetsteds

Hvis du skulle være i den uheldige situation, at du er blevet registreret som dårlig betaler i RKI, Debitor Registret eller et helt trejde register for dårlige betalere, er dine chancer for at blive godkendt til et lån meget lave, hvis ikke ikke-eksisterende.

Der er flere måder, hvorpå man kan ende med at blive registreret som dårlig betaler. Lad os se på nogle af dem her:

  • Private kreditorer indberetter dig, fordi du skylder dem et beløb på 1.000 kr. eller derover
  • Du har frivilligt indgået et forlig
  • Der er indledt et civilt søgsmål mod dig
  • Der er indgivet begæring om en fogedsag

Er du usikker på, om du står indskrevet som dårlig betaler i fx RKI eller Debitor Registret? 

Du kan altid tjekke, om du er registreret som dårlig betaler enten på Bisnode.dk eller Experian.dk. Det eneste, du skal gøre, er at logge ind med dit MitID.

Det er samme proces, som din bank eller en eventuel låneudbyder gennemgår, når du skal tjekke, om du er registreret. De gør tjekker det blot ved at indtaste dit CPR-nummer.

5 år som dårlig betaler

Når først du er blevet registreret som dårlig betaler, vil du figurere i det givne register i 5 år, medmindre du betaler din gæld før da.

Låneansøgere, der er registeret som dårlig betaler, har stort set ingen chance for at blive godkendt til et lån – uanset om der ansøges om lån i en bank eller på nettet.

2. Man har en for lav indkomst

Når man sender en ansøgning om lån afsted, er et af de parametre, som anvendes til at vurdere din egnethed som låntager, din indkomst.

Banker og låneudbydere kigger på din indkomst for at vurdere, hvorvidt din indkomst er tilstrækkeligt stor til også at kunne rumme tilbagebetalingen af et lån plus løbende renter. Hvis långiveren ikke mener, at dit rådighedsbeløb er stort nok, vil du få et afslag på din låneansøgning.

Hos mange lånevirksomheder er der faste krav til indkomst. Det gælder sig både hvad angår art og størrelsen af denne. Nogle gange kan kravet være på 100.000 kr. årligt, andre gange kan det være det dobbelte: en årlig indkomst på 200.000 kr.

Hvis du fra starten ved, at du ikke opfylder disse krav, er det spild af tid overhovedet at sende din ansøgning afsted.

Læs mere om, hvordan banker og låneudbydere vurdere din ansøgning

Hvis du ønsker at vide mere om, hvilke parametre din bank eller online låneudbyder kigger på, før de bestemmer sig for at godkende din låneansøgning eller ej, kan du læse mere om dette her:

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån penge > Hvorfor bliver min låneansøgning afvist?

Seneste nyheder