Indfri lån

Kan man låne udenom banken?

Det kan udmærket lade sig gøre, at låne udenom banken. Faktisk er der et hav af online låneudbydere, som står klar til at låne dig penge. Markedet for online lån er i klar vækst, og de mange låneudbydere kæmper benhårdt mod hinanden. Det kommer kunderne til gode. Når du ansøger om lån online, er det derfor en rigtig god ide, at indhente lånetilbud fra en hel del udbydere. På den måde kan du sammenligne tilbuddene og vælge det bedste lån for dig.

 

Online lån

Online låneformidling tilbyder lån af mange forskellige typer, men først og fremmest mindre og mellemstore forbrugslån. Men også større lån, til eksempelvis boligkøb, kan optages hos online låneudbydere. Generelt er fordelene ved at låne penge hos online låneudbydere, at du kan ansøge hjemme fra din computer. I nogle tilfælde kan du endda ansøge fra din mobiltelefon, hvilket gør processen nem og hurtig. Desuden går sagsbehandlingen hurtigt, og pengene udbetales hurtigt til din konto.

Altså er det kendetegnende for låneoptagning via online låneudbydere, at det er nemt og hurtigt hele vejen igennem. Generelt spørger online låneudbydere om færre ting, end bankerne gør. Eksempelvis behøver du sjældent at redegøre for, hvad pengene skal bruges til. Dermed bliver låneoptagning fra online udbydere mere behagelig, lettere og mere uformel. Til gengæld er det som regel en dyrere løsning end lån i banken.

 

Bankernes krav

Bankerne stiller generelt større krav til låntager, end online låneudbydere gør. Blandt bankens krav er et budget og et møde med dig. Herefter tager banken sin tid til, at vurdere din kreditværdighed og til efterfølgende at udbetale lånet.

Når du låner penge hos en online låneudbydere, betaler du ofte mere end du ville gøre hos banken. Til gengæld har du større chance for at få lånet bevilliget, og hele processen går nemmere og hurtigere.

Andre lånemuligheder

Hvis du har brug for at låne et større beløb, for eksempel til køb af fast ejendom, er der også gode muligheder for at låne udenom banken. De billigste lån til fast ejendom formidles gennem et realkreditinstitut. Men der er kommet en ny spiller på markedet – de såkaldte ‘peer-to-peer’ portaler. Her kan du optage større lån – ikke mindst til køb af fast ejendom. Peer-to-peer konceptet tilbyder desuden ofte billige lån.

‘Peer’ er engelsk og betyder ‘ligemand’. Systemet fungerer således, at private personer udlåner penge privat via en portal på internettet. Som låneansøger forklarer du din situation. Det kan være, at du gerne vil købe et hus, men at banken har sagt nej til din låneansøgning. Peer-to-peer portalen arrangerer da et lånetilbud til dig, hvor flere privatpersoner går sammen om at tilbyde et lån.

Peer-to-peer kaldes også ‘crowd-funding’, fordi en gruppe (crowd) af personer går sammen om at finansiere (fund) et givet projekt, for eksempel et huskøb. Crowd-funding er ofte et godt alternativ til andre online udbydere, og til bankerne, fordi privatpersoner i crowd-funding portalen ikke har pengeudlån som deres primære forretning. I hvert fald ikke i samme grad som banker og andre pengeinstitutter.

Ofte er personerne i peer-to-peer koncepterne blot interesserede i at tjene på en opsparing. De ser det som en form for investering, hvor man får en indtægt og samtidig hjælper andre mennesker.