Hvad betyder løbetid på lån?

Lånets løbetid udgør den samlede tid, du bruger på at tilbagebetale det beløb, du har lånt. Ved tilbagebetalingen skal du huske at renter, gebyrer og andre omkostninger også skal betales før løbetiden er afsluttet. Ofte kan du vælge løbetiden selv, og på denne måde fastlægge den månedlige ydelse.

Lånets løbetid spiller dermed en stor rolle, hvis du ønsker et lån, som passer til din økonomi. Vil du have at dit lån passer til din økonomi, er det derfor afgørende at du har et godt overblik over din økonomiske situation.

Det vil med andre ord sige, at du er klar over, hvilke indtægter der går ind på kontoen hver måned. Det samme gælder for, hvilke udgifter du har.

Det er nemlig indtægter minus udgifter, som afgør, hvor stort et beløb du kan afsætte månedligt til at afdrage på lånet. Og her handler det om at være så realistisk som mulig.

Sæt derfor aldrig løbetiden på lånet for kort, for på den måde at prøve at spare penge. Det ender med at du får rykkere, fordi du ikke har økonomien til at dække raterne.

En realistisk låneaftale

Når du tager et lån, er det vigtigt, at du inden har beregnet alle udgifter (faste som varierende) og der dermed ikke kan komme overraskelser undervejs.

Selvfølgelig kan du altid komme ud for at få en ekstra udgift, fordi vaskemaskinen pludselig går i stykker, eller bilen ikke vil starte.

Derfor råder vi til, at du har en buffer med i dine beregninger. På den måde undgår du at skulle låne penge igen, når uventede ekstra udgifter opstår. Lav en realistisk låneaftale med din låneudbyder, så du også ubesværet kan tilbagebetale lånebeløbet.

Se lånemuligheder

Når du skal ud og låne penge, er det vigtigt, at du sørger for at sætte dig godt ind i de muligheder, som banker og øvrige kreditinstitutter tilbyder dig.

Du bør gøre et grundigt forarbejde, inden du definitivt beslutter dig for en af de mange låntyper, der findes på markedet.

De informationer, du finder frem til, skal du sammenholde med din økonomi, både aktuelt og fremadrettet.

Det gør du ved at forholde dig så realistisk som overhovedet muligt til, hvordan dine indtægter, udgifter og arbejdsliv er her og nu. Men ligeledes også, hvordan disse faktorer formentligt vil være om nogle år. Det er klart, at det ikke er muligt at spå om fremtiden, det kan ingen.

Hvad der dog er muligt, er at du forholder dig så objektivt som muligt, til det behov du har for et lån. Og dernæst sammenholder det med din økonomiske formåen i det pågældende låns løbetid.

Vælg løbetid i forhold til livsomstændigheder

Når du overvejer at optage et lån med lang løbetid (eksempelvis et boliglån), bør du overveje, om det passer ind i dit liv de kommende år. Du skal derfor kort sagt sørge for at vælge den løbetid, som matcher dine planer bedst.

Et boliglån har typisk en løbetid på 20 eller 30 år. Det betyder ikke, at du ikke kan indgå en aftale om en løbetid på 10 år, 15 år, 18 år eller 23 år.

Det kan for de fleste låntagere dog betale sig at have en længerevarende løbetid.

Det kan det ganske enkelt, da det vil betyde, at du aktuelt opnår så billig en ydelse som muligt. Når du tager et lån til finansiering af en helårsbolig, er 30 år den længste løbetid, du kan få.

Hvis du ikke går efter den lavest mulige ydelse her og nu, men går efter at få betalt lånet ud inden et bestemt tidspunkt, kan du vælge en anden længerevarende løbetid på 20 år.

Det kan eksempelvis være en eventuel pensionering, som du gerne vil være gældfri til. Du kan derfor planlægge, at have betalt den sidste ydelse på dit boliglån, før du påbegynder din pensionisttilværelse. Dermed kan du med ro i sindet se frem til at nyde den, velvidende at du er gældfri.

Der er ingen tvivl om, at det er en god idé. Selvom det betyder, at du i de 20 år, hvor lånet løber, skal betale en højere månedlig ydelse, end hvis du havde taget et 30-årigt lån.

Jo længere løbetid – jo dyrere lån?

Umiddelbart kan det virke som om, at det er billigere at vælge et lån med lang løbetid, da du spreder lånet ud på flere måneder og derved opnår en lavere ydelser.

Det du dog skal huske er, at når du vælger en længere løbetid, er det ikke alene afdragene, du betaler i længere tid. Der løber også renter og gebyrer på i væsentligt længere tid.

Derfor vil du ved udligning af lånet med den længerevarende løbetid, faktisk ende med at betale flere penge, for at låne præcis det samme beløb. Det kommer som en stor overraskelse for rigtig mange.

Den bedste løsning

For at sikre dig en løsning, der er så optimal som mulig i forhold til dine behov, bør du kontakte flere forskellige långivere.

Det gælder, hvad enten der er tale om banker eller andre kreditinstitutter. Det bør du gøre for at finde frem til det lån, der giver bedst mening, både nu og senere hen.

Online kan du på ingen tid få overblikket over lånemarkedet ved at bruge vores side. Benyt vores sammenligningstjeneste til at finde lånetilbud fra en lang række online låneudbydere.