Kan man optage lån nu og betale senere?

Ja, det kan man, og det bliver mere og mere populært. Spørgsmålet er, hvornår det er en fordel at vente med betalingen.

Vælg en afdragsperiode der passer til dig

Flere og flere låneudbydere giver dig mulighed for at tage et lån her og nu og først afdrage senere. Hvor meget senere er op til det enkelte lån hos den enkelte låneudbyder. Mange gange har låner mulighed for selv at vælge den afdragsperiode, der synes passende for situationen. Selvfølgelig inden for låneudbyderens rammer.

Det er altid vigtigt, at være realistisk omkring den valgte løbetid. Det er bedre, at du vælger en lidt længere afdragsperiode, som giver lidt flere renteomkostninger, end det er at vælge en kort afdragsperiode. En kort afdragsperiode kan nemlig både være urealistisk og give gebyromkostninger, hvis du alligevel ikke kan betale pengene tilbage.

Når man vil ansøge om et lån, skal man udfylde en ansøgningsformular. Her skriver man blandt andet det ønskede lånebeløb og den ønskede afdragsperiode. Oftest skal man krydse af på allerede angivne dage eller måneder.

Frihed for gode betalere

Det privilegium det er, at kunne låne nu og betale senere er forbeholdt ’’gode betalere’’. Det vil sige, at hvis du er registreret som dårlig betaler i RKI, vil du først og fremmest have svært ved at finde en låneudbyder, der vil låne dig penge. Men du vil sandsynligvis heller ikke have mulighed for at vælge din egen afdragsperiode.

Det koster låneudbyderen dyrt, hvis låneren ikke kan betale tilbage. Derfor vil de altid forsøge at skabe mest sikkerhed for dem selv, når de låner til en RKI-registreret.

Er det smart at vente med at betale?

Det er altid smartest at afdrage til ens maksimale grænse for at få afbetalt gælden så hurtigt som muligt. Jo kortere tid, jo færre renteomkostninger. Omvendt kan en lang afdragsperiode gå hen og blive rigtig dyr, fordi der bliver ved med at løbe renter på. Her skal man også være opmærksom på forskellen mellem en kort løbetid med høj rente og en lang løbetid med lavere rente. Det er som regel dyrere at låne over en lang løbetid, selvom renten er lavere på papiret.

Sagt med andre ord skal man ikke vente med at betale, hvis det ikke er absolut nødvendigt. Har man pengene til at afbetale det hele nu, eller et mindre beløb hver måned, er det klart at foretrække.

Hvor kan jeg låne nu og betale senere?

Det anbefales altid, at du til en start sammenligner de lån, du finder mest passende. På Fair-laan.dk får du et detaljeret overblik over alle lån, der passer til dine søgekriterier. Den nemmeste måde at gøre det på er at indtaste lånebeløb, ÅOP (årlig omkostning i procent) og løbetid i låneberegneren.

Hvis du satser på et lån med en lang løbetid, er det smart at holde øje med lånets ÅOP. Jo lavere ÅOP, jo bedre. Herefter kan du uforpligtende udfylde de enkelte låns låneansøgninger og vælge den bedste aftale. Papirerne kan underskrives med MitID og pengene er hurtigt på vej.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån penge > Kan man optage lån nu og betale senere?

Seneste nyheder