Hvad er RKI?

hvad er RKI

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, som er et register for dårlige betalere.

RKI er ejet af den globale finansieringsgruppe Experian og består blandt andet af en database, hvor virksomheder kan søge efter dårlige betalere.

Betaler en forbruger ikke sine regninger til en virksomhed, vil forbrugeren efter flere varsler blive registreret som dårlig betaler.

Du kan dog undgå at blive registreret i RKI ved kun at optage lån, du med sikkerhed kan afbetale.

På Fair-laan.dk kan du sammenligne online quicklån, hvorved du finder de lån, der tilbyder dig de bedste lånevilkår til din økonomiske situation. 

Men hvad betyder RKI helt præcist?

Hvis du står registreret som dårlig betaler hos RKI, har det en række konsekvenser.

De fleste virksomheder benytter sig af RKIs register, og du kan derfor blive afvist i at købe forskellige produkter og serviceydelser. Du bliver som oftest også afvist i at låne penge i banken eller at betale på afbetaling.

At blive registreret som dårlig betaler kan være en god ting, da det begrænser mulighederne for at låne flere penge. På den måde gældsætter du dig ikke yderligere og kan derved komme ud af sin gældsspiral.

Du kan selv tjekke, om du er registreret i registeret ved at bruge dit NemID på dininfo.dk.

Hvad bruges RKI til?

Registret kan både bruges forebyggende ved indgåelse af købsaftaler og opfølgende, hvor virksomhederne kan adviseres, hvis en eksisterende kunde registreres som dårlig betaler.

Registret skal sikre forbrugere og virksomheder mod uansvarlig kredit. 

RKI modtager desuden hver dag mange henvendelser fra forbrugere, som søger råd og vejledning.

Færre bliver registreret i RKI

Omkring 220.000 danskere er i dag registreret i RKI, og de seneste tre år er tallet faldet betydeligt.

Antal registrerede var i Januar 2014 helt oppe på 233.000 dårlige betalere. Et kedeligt højdepunkt, og det er heldigvis gået stødt nedad lige siden.

Det er vel at mærke 13.000 brugere, som er blevet slettet på tre år. Det er også værd at tilføje, at den resterende gæld i samme periode er faldet med næsten 2 milliarder kroner, så tallet nu er nede på 15 milliarder kroner.

Før finanskrisen ramte i 2008, var der naturligvis færre dårlige betalere registreret, men den positive udvikling er alligevel værd at tage med.

Flere henvendelser end før

RKI kan bruges forebyggende ved indgåelse af købsaftaler. Det kan også bruges opfølgende, i den forstand at virksomhederne kan notificeres, hvis en eksisterende kunde registreres som dårlig betaler.

Registret skal sikre forbrugere og virksomheder mod uansvarlig kredit. Tallene fra Experian viser, at butikker og firmaer benytter RKI registret mere end nogensinde før.

Henvendelserne kan både ske i form af opslag i registeret eller personlige henvendelse.