Hjælp til RKI

hvad er RKI

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, som er et register for dårlige betalere.

RKI er ejet af den globale finansieringsgruppe Experian og består blandt andet af en database, hvor virksomheder kan søge efter dårlige betalere.

Betaler en forbruger ikke sine regninger til en virksomhed, vil forbrugeren efter flere varsler blive registreret som dårlig betaler.

Er jeg registreret i RKI?

Er du i tvivl om, om du er registret i RKI, er det muligt selv at tjekke, om du er registreret i registret. Det kan du nemt gøre ved at gå ind på dininfo.dk og logge ind med dit MitID.

Hvis du har en mistanke om, at du er registreret i RKI, er det vigtigt, at du tjekker op på det, da det kan have konsekvenser for dig og din fremtidige økonomi.

Lån trods RKI – hvad er dine muligheder?

I Danmark er det ikke muligt at optage et lån, hvis du er registreret i RKI, hvilket skal skyldes at det er for en stor risko for låneudbyderne. Der er dermed ingen mulighed for at låne penge som registreret dårlig betaler.

Hvis du har et ønske eller behov for at låne penge når du er registreret i RKI, er det derfor vigtigt at du forholder dig til konsekvenserne forbundet med registreringen i RKI.

Derudover er der nogle ting som du aktivt kan gøre for at komme ud af RKI. I det følgende vil vi eksplicitere konsekvenserne ved at være registreret som dårlig betaler, samt opstille en række punkter du kan bruge som guide, når du vil ud af RKI.

Konsekvenser ved at stå i RKI

Hvis du står registreret som dårlig betaler hos RKI, har det en række konsekvenser.

De fleste virksomheder benytter sig af RKIs register, og du kan derfor blive afvist i at købe forskellige produkter og serviceydelser. Du bliver som oftest også afvist i at låne penge i banken eller at betale på afbetaling. 

Når du er registreret som dårlig betaler, er det ikke muligt for dig at:

  • låne penge
  • lease en bil
  • få et kreditkort
  • få et benzinkort
  • få et kontokort
  • få forsikringer med månedlig betaling

Registrering i RKI er ikke kun negativt

En registrering i RKI er ikke udelukkende en negativ ting, da det begrænser mulighederne for at låne penge og forgælde sig yderligere.

På den måde bør det ses som en form for hjælp til dig, som har brug for at komme ud af sin gældsspiral.

Dermed ikke sagt at registreringen kan være en mavepuster og tvinger dig ud i en økonomisk situation som kan være svær at håndtere.

Netop derfor er det også vigtigt at tage registreringen alvorligt og arbejde sig ud af RKI igen.

Hvad gør jeg hvis jeg er registreret i RKI? 4 tips til at komme ud af RKI

Hvis du finder ud af at du er registreret i RKI, betyder det desværre at du er registreret som dårlig betaler, fordi du ikke har overholdt dine betalinger eller betalt dine regninger.

I så fald er der en række ting du selv kan gøre, for at komme ud af registret igen.

Læs grundigt med her og find en måde som er realistisk for dig.

  1. Betal din gæld af. Du bliver helt automatisk slettet fra registret, så snart du betaler al din gæld af.
  2. Kontakt dine kreditorer. Hvis du står i en situation hvor du netop har modtaget besked om, at du er registreret i RKI, kan du kontakte den/de kreditorer som har indberettet dig til registret. Her kan det sommetider være muligt at snakke sig frem til en betalingsaftale, som er realistisk. Hvis I bliver enig om en betalingsaftale, vil din kreditor muligvis slette registreringen. Men vær opmærksom på at kreditor IKKE er forpligtet til at slette den.
  3. Send en klage til Experian. Hvis du føler dig uretfærdigt behandlet, har du mulighed for at klage til Experian, som så vil forsøge at hjælpe dig. Hvis hjælpen fra Experian ikke er tilfredsstillende har du yderligere mulighed for at klage hos Datatilsynet, som står for klagesager. Det anbefales dog at du tager kontakt til din kreditor, inden du indgiver en klage. Det kan nogle gange håndteres smertefrit denne vej.
  4. Vent på at blive slettet. Den sidste mulighed er at vente på at du automatisk slettes i registret. Registreringen som dårlig betaler vil automatisk slettes efter 5 år. Det optimale vil dog være at du har betalt din gæld af, inden de 5 år, og at den dermed vil slettes af denne årsag.

OBS!

Det er vigtigt, at du husker på, at gælden stadig er der, selvom din registrering i RKI bliver slettet efter 5 år.

Du bliver altså ikke gældfri ved at vente, men får derimod mulighed for at låne penge mm.

Hvordan undgår jeg at blive registreret i RKI?

Det mest optimale vil selvfølgelig være at undgå at blive registret i RKI.

Hvis du allerede før optagelsen af et lån ved, at du med din nuværende eller fremtidige økonomi vil have svært ved at betale lånte penge tilbage, er det en god idé at kontakte din långiver – eller helt lade være med at låne penge.

Måske er det muligt for dig at forhandle dig frem til en bedre betalingsaftale, inden du optager lånet.

Står du på kanten til en registrering?

Hvis du lige nu står i en situation, hvor du ikke kan overskue dine kommende betalinger, vil det være fornuftigt straks at kontakte din långiver.

I så fald kan det være, at du kan forhandle dig til en bedre betalingsaftale, og dermed undgå at blive registret i RKI.

Mange kreditorer vil gerne hjælpe deres kunder, hvis de bliver kontaktet. Villigheden til at hjælpe kunderne, er både på grund af at deres eget rygte er på spil, samt fordi det er negativt for dem selv, hvis de behandler kunderne dårligt.

De ønsker naturligvis at bibeholde en god relation og sikre sig at få en realistisk betalingsaftale på plads, så de får deres penge.

Facts om danske registreringer i RKI

Omkring 220.000 danskere er i dag registreret i RKI, og de seneste tre år er tallet faldet betydeligt.

Antal registrerede var i Januar 2014 helt oppe på 233.000 dårlige betalere. Et kedeligt højdepunkt, og det er heldigvis gået stødt nedad lige siden.

Det er vel at mærke 13.000 brugere, som er blevet slettet på tre år. Det er også værd at tilføje, at den resterende gæld i samme periode er faldet med næsten 2 milliarder kroner, så tallet nu er nede på 15 milliarder kroner.

Før finanskrisen ramte i 2008, var der naturligvis færre dårlige betalere registreret, men den positive udvikling er alligevel værd at tage med.

RKI som forebyggende instans

RKI kan bruges forebyggende ved indgåelse af købsaftaler. Det kan også bruges opfølgende, i den forstand at virksomhederne kan notificeres, hvis en eksisterende kunde registreres som dårlig betaler.

Registret skal sikre forbrugere og virksomheder mod uansvarlig kredit.

Tallene fra Experian viser, at butikker og firmaer benytter RKI registret mere end nogensinde før.

Henvendelserne kan både ske i form af opslag i registeret eller personlige henvendelse.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån penge > Hjælp til RKI

Seneste nyheder