Kreditvaerdighed

Skal man altid stille sikkerhed for et lån?

I visse tilfælde er det nødvendigt at stille sikkerhed for et lån. Det gælder i de tilfælde hvor kreditoren kræver det. Det er dog muligt at finde lån og låneudbydere, som ikke kræver, at du stiller sikkerhed.

Alt dette afhænger i særdeleshed af lånebeløbet. At stille sikkerhed kan have fordele for låneren, men det er først og fremmest en fordel for kreditorerne. Med den sikkerhed de får mindsker de nemlig risikoen ved at udlåne et stort beløb. Låner man mindre beløb, som størstedelen gør, er det absolut ikke nødvendigt at stille sikkerhed.

Hvad betyder det ’’at stille sikkerhed’’?

Når man ansøger banken om et større lån, har de mulighed for at kræve sikkerhed for lånet. Det betyder, at låneren pantsætter en af hans egne værdifulde genstande. Afhængig af lånets størrelse kan dette være bil, hus eller pension.

Hvis uheldet skulle være ude, og låner ikke kan betale sin gæld tilbage til banken, sælger banken den genstand, som er sat som sikkerhed, på auktion. Derved får banken en sikkerhed for lånet, da beløbet fra genstanden helt eller delvist vil dække den ubetalte gæld.

At stille kaution

Hvis låner ikke ejer nogle værdifulde genstande, som han kan stille til sikkerhed, er det muligt at stille en person som sikkerhed. Denne form for sikkerhed kaldes kaution, og personen (kautionisten), som man har stillet til sikkerhed, hæfter for gælden, hvis låner ikke kan betale den.

Fordele og ulemper ved at stille sikkerhed

Hvis man har mulighed for at stille sikkerhed til lånet, er det én stor fordel. Jo større værdi den stillede sikkerhed har, jo lavere risiko har banken, og jo lavere rente kan man få. Når det så er sagt, er det altafgørende, at låner er 100% sikker på at kunne betale sin gæld. Ellers er risikoen for at miste det, man har stillet som sikkerhed, stor.

Lån, der ikke kræver sikkerhed, har oftest højere renter, men giver låneren et bekymringsfrit lån. Det vil sige, at låner ikke risikerer at hus eller bil bliver sat på auktion, ikke lånet kan betales tilbage.

Hvor finder jeg lån, der ikke kræver sikkerhed?

Nogle kreditorer kræver sikkerhed – andre gør ikke. Det afhænger af kreditoren, låneren og lånets størrelse. På nettet har man bedst mulighed for at finde lån, der ikke kræver, at man stiller sikkerhed. Det er oftere relativt mindre lån, der har en maksimalgrænse på omkring 300.000-400.000 kr.

Det er altså ikke sværere at ansøge om et lån, hvis man ikke vil stille sikkerhed. Hvis det ønskede lånebeløb er under ovenstående maksimalgrænse, er det ikke et problem at finde det rigtige lån på nettet. Man ansøger om lånet som normalt med en låneansøgning, og proceduren kører som den plejer.

Alle lån på sammenligningstjenesten fair-laan.dk er lån, der ikke kræver, at du stiller sikkerhed. Så hvis du mangler et sted at starte så brug Fairlåns gratis og overskuelige låneberegner. Den hjælper dig med at finde det rigtige lån på dine præmisser. Indtast lånebeløb, ÅOP og løbetid – og find frem til det helt rigtige lån for dig.