At stille sikkerhed for lån – hvad betyder det?

Når du stiller sikkerhed for et lån, pantsætter du i teorien nogle af dine værdier. Derved har låneudbyderen ikke nogen risiko ved at låne dig penge. Du stiller som oftest sikkerhed i hus eller bil. Dette kræver som regel en tinglysning, som er forbundet med et gebyr.

Stort set alle låneudbydere kræver en form for sikkerhed, før de er villige til at låne penge ud. Går du derfor ned i din bank eller dit pengeinstitut, vil du blive bedt om at stille sikkerhed for dit kommende lån.

Tager du et lån, og er du ikke i stand til at betale din gæld, vil banken kunne få den ”sikkerhed”, som du har stillet i erstatning for lånebeløbet. Det kan være dit hus, din bil, værdipapirer eller penge fra din kautionist.

Du kan også låne uden at stille sikkerhed for dit lån.

Når du låner uden sikkerhed vil det sige, at du ikke stiller nogen garanti for banken. Der skal ingen tinglysning til, og processen foregår derfor hurtigere og enklere.

Du kan nemlig i løbet af kort tid få svar på din låneansøgning og få udbetalt pengene.

Et lån, hvor du ikke stiller sikkerhed, har ligeledes den fordel, at banken ikke behøver at få at vide, hvad du vil bruge pengene på. Det vil sige, at du kan bruge lånet til lige nøjagtigt, hvad der passer dig.

Du kan således bruge lånet på et nyt køkken, drømmerejsen eller uforudsete omkostninger.

Du kan sågar også vælge at bruge lånet til at betale andre lån ud med.

Hvordan stiller jeg sikkerhed for lån?

Ved mindre lån stilles sikkerheden ofte gennem forskellige værdifulde genstande, som du ejer. Dette kan for eksempel være din bil.

Hvis du tager et lån, og stiller din bil som sikkerhed, vil banken derfor kunne konfiskere din bil, hvis du ikke betaler raterne. Efter flere advarsler, vil banken have lov til at sælge din bil for at få deres penge tilbage.

Der er også en del, som bruger deres hus som sikkerhed ved et lån. Det er ofte folk, som ønsker at investere i deres virksomhed. Du skal dog tænke dig om, hvis du bruger din bolig som sikkerhed for et lån. Du risikerer at miste dit hjem, hvis noget går galt.

Udover værdigenstande, kan du også få en anden person som kautionist for dit lån. Som kautionist er personen ansvarlig for at tilbagebetale lånebeløbet, hvis du ikke selv kan gøre det.

Kautionisten må og skal kun gribe ind, hvis du er ude af stand til at betale.

Online lån uden sikkerhed

Har du ikke lyst til at tage et lån, hvor du skal give noget som sikkerhed, kan du tage et online lån.

Online låneudbyderne her på siden kræver nemlig ingen sikkerhed for lånebeløbet.

I stedet laver de en kreditvurdering af dig, hvor de finder ud af, om din økonomi har plads til tilbagebetalingen af lånebeløbet.

Du behøver derfor ikke have noget, som du kan give i sikkerhed for lånet.