Vil valgresultatet i USA have en indflydelse på den danske rente?

Det korte svar er: Ja. Et valgresultat i USA vil i princippet altid have indflydelse på den danske rente. Dette skyldes grundlæggende, at verdensøkonomien hænger sammen, og at Danmarks økonomi derfor hænger sammen med resten af verdensøkonomien. USA er fortsat verdens største økonomi, og det betyder derfor meget hvad der sker i USA.

Dette betyder samtidig, at det selvfølgelig ikke kun er i Danmark, at præsidentvalget i USA vil have en påvirkning på eksempelvis rentesatserne. Desuden vil det ikke kun være den danske rente, som påvirkes som konsekvens af præsidentvalget i USA. Den globale økonomi påvirkes også af den politiske situation i USA.

USAs økonomiske situation smitter

Men hvordan foregår det så helt konkret, altså når den danske rente påvirkes? Det foregår således, at den finansielle sektor i Danmark reagerer på tendenser i verdensøkonomien. Da USA virker som en motor for den globale økonomi, er det vigtigt for finansverdenen generelt, om den økonomiske udvikling i USA går fremad eller tilbage. Når der er gang i hjulene i USA og beskæftigelsen stiger og økonomien udvikler sig positivt, vil det smitte af på den globale økonomi.

Med den optimisme, der følger på verdensmarkedet ved en amerikansk økonomisk fremgang, vil pengeinstitutterne normalt hæve den såkaldt ‘lange rente’.

Den lange rente vedrører renten for lån med en løbetid på 10 år eller mere, ofte realkreditlån. En forventet økonomisk vækst vil skabe øget inflation i samfundsøkonomien. Når penge bliver mindre værd, tager pengeinstitutterne deres forholdsregler, så de ikke risikerer at tabe penge på udlån. Hvis bankernes udlånsrente ligger under inflationen, taber bankerne jo penge på ved at låne penge ud.

Omvendt vil en dårlig udvikling i amerikansk økonomi få de danske renter til at falde. Dette skyldes, at økonomernes forventning er, at USAs dårlige økonomi vil smitte af. Også på den danske økonomi, således at arbejdsløsheden vil stige. Danskerne i arbejde vil forbruge mindre og være mindre tilbøjelige til at låne penge. Ved at sænke renten gør pengeinstitutterne det i al fald lidt mere attraktivt for danskerne at låne. Også selvom samfundsøkonomien ikke trives.

Overophedning af økonomien

Et andet aspekt er, at det også for den større samfundsøkonomi er vigtigt at justere befolkningens økonomiske opførsel. Hvis renterne generelt fortsatte med at være lave i økonomisk gode tider, ville det skabe risiko for en såkaldt ‘overophedning’ af økonomien. Det ville det fordi en masse mennesker i job og med gode lønninger ville låne penge til luksusvarer såsom sommerhuse, biler, og så videre. Dette ville være rigtig slemt i det øjeblik, samfundsøkonomien igen vendte pilen nedad. I den situation ville disse mennesker nemlig stå med lån, som de ikke ville have råd til at afdrage på.

Så for at opsumere: ja, resultatet af præsidentvalget i USA har en indflydelse på den danske rente. Men det er svært at sige, hvordan udviklingen vil gå. Konsekvenserne vil opstå på baggrund af økonomernes forventninger.