Hvad betyder det at stille sikkerhed for et lån?

hvad betyder det at stille sikkerhed

Når du leder efter lån på nettet, kan du næsten ikke undgå at støde på begreberne: lån med sikkerhed og lån uden sikkerhed.

Men hvad betyder det egentlig at stille sikkerhed for et lån? Og hvordan finder du ud af, hvilken løsning der er bedst for din situation?

Lån med sikkerhed ved første øjekast

At stille sikkerhed for lån betyder, kort fortalt, at pantsætte værdier som garanti for at lånet bliver tilbagebetalt. Værdierne inkluderer typisk bil, bolig, opsparinger og andre værdipapirer.

Hvis du søger efter lån med sikkerhed på nettet, vil du hurtigt finde ud af, at udvalget af online udbydere, som tilbyder denne låntype, faktisk ikke er specielt stort.

Det skyldes, at lån med sikkerhed primært gør sig gældende i banken.

Bankerne er kendt for at stille strengere krav til dig som låntager. Har du derfor brug for at optage et lån på en væsentlig størrelse, kan de altså forlange, at du stiller en eller anden form for sikkerhed for lånet, før det kan bevilges. 

Et boliglån er et perfekt eksempel på et lån med sikkerhed.

Ønsker du at købe et hus, skal købet som regel finansieres gennem banken.

På denne måde har du altså stillet sikkerhed i huset, og banken ejer i princippet din bolig, indtil hele lånet er indfriet.

Et andet eksempel på et lån med sikkerhed er større privatlån, der optages i banken.

Lad os lege med tanken om, at du måske har brug for at låne et par hundrede tusinder kroner.

I så fald kan banken gå ind og kræve, at du for eksempel stiller din bil som sikkerhed for lånet.

På denne måde er banken som regel i stand til at tilbyde dig en langt bedre rente. Men til gengæld kan de gøre krav på dit køretøj, hvis du ikke er i stand til at overholde din låneaftale.

Der er altså både fordele og ulemper ved at låne penge med sikkerhed.

Kviklån er uden sikkerhed

Hvis du, som mange andre danskere, blot har brug for at optage et forholdsvis småt lån, kan du med fordel vælge en udbyder, der tilbyder lån uden sikkerhed – og dem er der mange af.

Hvis du hverken har brug for finansiering af et bolig- eller bilkøb og kun har brug for at låne et mindre beløb, er der rig mulighed for at optage et lån uden sikkerhed

Jo mindre et lånebeløb, der er tale om, jo mindre risiko løber kreditoren ved at låne dig penge.

Så længe de kan se, at du har en fornuftig økonomi, og derudfra vurderer, at der er god sandsynlighed for, at du vil betale lånet tilbage, stiller de som regel ingen krav til sikkerhed i form af pantsættelse. 

Hvor meget kan jeg låne uden sikkerhed?

Når det gælder kviklån, er der som regel tale om forholdsvis små lån med en kort løbeperiode.

Når det er sagt, er det i dag også muligt at finde et væld af forskellige udbydere på nettet, hvor du kan låne et noget større beløb – også uden at skulle stille sikkerhed for lånet.

I princippet kan du derfor låne helt op til 500.000 kroner online uden at stille sikkerhed for lånet.

Selvom du ikke skal stille sikkerhed for lånet, vil de enkelte udbydere stadig stille visse krav til dig, alt afhængig af hvor stort et lånebeløb, der er tale om.

Sørg derfor at sammenligne udbyderne og deres vilkår for at sikre, at du får det bedst mulige tilbud.

Ved at optage et lån uden sikkerhed på nettet skal du muligvis betale en noget højere rente.

Men til gengæld kan du få pengene udbetalt stort set med det samme – og du kan glæde dig over, at du ikke behøver at sætte hverken bolig eller bil på spil.

Sikkerhed ved brug af kaution

Kaution er en form for garanti, der stilles, når en person rent juridisk hæfter sig til og stiller garanti for, at en anden persons betaling til kreditor gennemføres. Det betyder at kautionisten stiller økonomisk garanti for at låneudbyderen får sine penge.

Kautionistens rolle

Som kautionist betaler du ikke noget, såfremt alt går som planlagt og debitor betaler til kreditor. Det er altså først når debitor ikke betaler, at det bliver nødvendigt for kautionisten at dække debitors forpligtelser.

I dag anvendes selvskyldnerkaution primært i banker. En selvskyldnerkaution betyder i bund og grund, at kautionisten er bundet af samme vilkår og krav som debitor. Det vil med andre ord sige, at banken har ret til at anmode om kaution, så snart debitor ikke overholder afdragene. Banken behøver altså ikke at fremvise, at debitor er insolvent, men blot at debitor har foretaget misligeholdelse af aftalen.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån uden sikkerhed > Hvad betyder det at stille sikkerhed for et lån?

Seneste nyheder