7 begreber du skal kende, når du handler med aktier

aktier

Aktier kan være en rigtig god investering, hvis man ved hvad man skal holde øje med og satse på. Inden du skal starte med at handle med aktier, skal du beslutte dig for hvor meget du vil investere i “projektet”. Husk at du ved aktiehandel kan risikere at tabe det hele på gulvet, så sats ikke mere end din nattesøvn tillader.

Som aktionær køber man en en lille del af en virksomhed. Hvis det går godt for virksomheden, går det godt for dine aktier og omvendt.

Hvem bør handle med aktier?

Som ung har man mulighed for at satse lidt mere, end det ældre “publikum” har. Man har jo hele livet foran sig, til at tjene de eventuelt tabte penge hjem igen. Derfor bør hovedreglen være, at jo ældre man bliver, jo lavere andel af ens formue bør investeres i aktier.

7 begreber, som du skal kende

1. Risiko

I forbindelse med en aktie finder man risikoen i aktiens kurs, som er det beløb, som du giver for 1 aktie. Prisen for en aktie kan svinge lige fra 1 kr. til flere tusinde kroner. Det er dog ikke selve prisen man skal kigge på for, at finde ud af om en aktie er risikabel at investere i. Det er udsvingene i prisen. Hvis der er store udsving i kursen er risikoen i aktien meget stor. Sådanne aktier kan være en god investering, hvis du har godt styr på hvor meget du kan tåle at miste. For at finde ud af det, kan du tage DR.dks risikotest.

2. Tidshorisont

Du bør finde ud af hvor længe du kan undvære de penge du investerer. Jo større tidshorisont, jo højere risiko kan du tåle at tage. Ved en større tidshorisont har du mulighed for at få et afkast i underkanten af de 10 %, mens du på kort tidshorisont risikerer at ramme en lavkonjuktur og dermed miste dine penge.

3. Investeringsforeninger

Når du skal investere i aktier, skal du finde ud af hvad du vil investere i. Hvis du ikke er særlig risikovillig er det en god idé at investere i en investeringsforening. Det er et selskab, som specialiserer sig i at investere aktier i bestemte brancher eller geografiske områder. Hos dem køber du grupper af aktier og de styrer så hvor dine penge bliver investeret henne.

4. Enkeltaktier

Hvis du er lidt mere risikovillig kan du undersøge hvilken aktie der vil være en god investering for dig. Det kan du gøre ved at kigge på forskellige faktorer som for eksempel størrelsen på virksomheden eller sektoren den tilhører. Det er en god idé, at gå efter de store virksomheder på markedet som tilhører C20 indekset, hvis du er ny som aktionær. C20 er et indeks over de 20 mest likvide og værdifulde aktier på Københavns Fondsbørs. C20 Indekset bliver opdateret hvert kvartal.

5. Sektorer

Selvom C20 indekset er en god indikator for virksomheder man skal holde sig til siger indekset intet om sektorer. Aktiemarkedet er delt op i mange forskellige sektorer som eksempelvis medicinal og industri. Sektorerne bliver så hver i sær delt op i defensive og cykliske sektorer. De defensive sektorer har en lavere risiko end de cykliske, så de er helt klart det sikreste valg. Eksempler på defensive aktier kan for eksempel være Novo Nordisk, TDC eller Tryg.

6. Spredning

Når man taler om spredning indenfor aktieverdenen vil det sige at man sætter sine penge i forskellige sektorer, så du ikke risikere at miste alt, hvis en sektor krakker. Du bør dog ikke hvile på laurbærene, når først du har købt en aktie. Du bør løbende revidere dine køb og vurdere om du ville købe aktien som den står nu – hvis svaret er nej bør du sælge.

7. Depot

For at kunne handle med aktier, skal du have et depot. Det kan du oprette i din egen bank, men du kan også vælge en internetudbyder.

Overvejer du nu at begynde, at handle med aktier, kan vi anbefale dig at læse Langers Aktietips på Penge.dk i ny og næ.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Budget > 7 begreber du skal kende, når du handler med aktier

Seneste nyheder