5 ting at overveje, inden du køber sommerhus

5 ting at overveje, inden du køber sommerhus

Har du allerede fundet dit helt nye sommerhus? Eller drømmer du bare om at købe nyt sommerhus? Så har du sikkert allerede gjort dig en masse overvejelser. Vi giver dig dog alligevel fem ting, du bør overveje, inden du køber dit nye sommerhus.

1. Overvej alle mulighederne i sommerhuset

Det er vigtigt at tænke over de forskellige muligheder, sommerhuset tilbyder dig, og derfor hvad sommerhuset og området omkring sommerhuset bør indeholde. Derfor bør du stille dig selv spørgsmål som:

  • Hvor ofte er du i sommerhuset?
  • Hvor skal sommerhuset ligge?
  • Hvilke omgivelser er især vigtige? – byliv eller strand?
  • Hvor meget plads er nødvendigt?

Der er et væld af andre overvejelser der skal gøres, så dette er blot nogle af de få spørgsmål du kan overveje, inden du køber et nyt sommerhus. Det er nemlig stor beslutning, der skal tænkes igennem inden man springer ud i det.

2. Hvad må sommerhuset koste?

Prisen på sommerhuset er selvfølgelig meget vigtig. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvad man har råd til, og om man skal ud at tage et lån for at købe sommerhuset. Der er mange finansieringsmuligheder, når det kommer til køb af sommerhus, men som allerede nævnt er det en stor beslutning. 

Det er derfor en god idé at snakke med banken eller et realkreditinstitut, så man helt præcis ved, hvad man har at gøre med.

Udover prisen på sommerhuset kan det være en god idé at lægge et budget for det, så du helt præcis ved, hvilke udgifter du har i forbindelse med købet. Det kan være med til at skabe et godt overblik over indtægter og udgifter i fremtiden.

3. Hvilken stand skal sommerhuset være i?

Der findes utroligt mange muligheder, når det kommer til sommerhuse. Derfor bør du overveje, om huset skal være nybyggeri eller et sommerhus, der trænger til lidt renovering. Er du handyman, kan du selvfølgelig lave mange af tingene selv, men det kommer i sidste ende også lidt an på tid og overskud. 

Det kan nemlig hurtigt blive træls at bruge alle sine fritimer på at renovere i sommerhuset, hvis man forventede at kunne slappe af og hygge sig allerede fra start af. På den anden side er det også rart at kunne lave sommerhuset, præcist som man gerne selv vil have det.

Hvilken stand skal sommerhuset vaere i

4. Sammenlign med lignende sommerhuse i området

Det kan nogle gange være en fordel at sammenligne dit drømmesommerhus med lignende sommerhuse i området. Nogle gange kan det nemlig betyde, at du kan forhandle prisen lidt ned, eller slå til på en pris, som er ekstra god. Derudover kan du også kigge på liggetiden på sommerhuset, for at se om det kan give dig en forhandlingsstyrke. Det kan nemlig i sidste ende være en rigtig god idé at have undersøgt markedet, inden man kommer med det først bud på sommerhuset. Det har nemlig også betydning for, hvor meget du måske skal ud at låne, og hvilken type lån du bør vælge.

5. Skal sommerhuset lejes ud?

Det kan være lettere at betale lånet ud på sommerhuset, hvis man udlejer sommerhuset i nogle perioder om året. Det er dog ikke altid, at man har lyst til det, og det er derfor en vigtig ting at overveje, inden man køber et sommerhus. Derudover er der selvfølgelig også nogle skattemæssige regler, der skal overholdes, når man udlejer et sommerhus, som man også skal have styr på. Det indebærer blandt andet regler omkring fradrag, og hvad forskellen er, hvis du vælger at udleje dit sommerhus igennem bureau eller privat. Du skal eksempelvis have tilladelse, hvis du udelukkende ønsker at udleje dit sommerhus og ikke selv bruge det.

Ved udlejning af sommerhus gennem bureau får du automatisk et bundfradrag hos SKAT. Det er dog vigtigt, at du selv skriver el, varme, vand osv. ind i din forskudsopgørelse, hvis du selv står for at betale det.
Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > 5 ting at overveje, inden du køber sommerhus