Afdragsfrihed på lån: Her er alt, du har brug for at vide

Afdragsfrihed på lån: Her er alt, du har brug for at vide

I dag bevæger vi os på et lånemarked, hvor der findes en lang række af forskellige lånetyper. Her finder du både forbrugslån og kviklån uden sikkerhed, de grønne lån og boliglån. Hertil kommer også afdragsfrie lån, som kan være en svær størrelse for mange at forstå.

I denne artikel gør vi dig meget klogere på de afdragsfrie lån. Du kan blandt andet læse mere om:

  • Forskellen på lån med eller uden afdragsfrihed
  • Hvornår det kan være en fordel for dig
  • De gængse faldgruber.

Du får et komplet overblik over alt det, der er vigtigt at vide for at forstå afdragsfrihed til fulde. På den måde er du bedst muligt klædt på, når du skal optage et lån i fremtiden.

Der er forskel på, hvor lang tid, du kan vælge afdragsfrihed. Dette afhænger også af, hvor mange år du vil tilbagebetale dit lån over.

Hvad er et afdragsfrit lån?

Lad os først starte med at forklare lidt mere om, hvad afdragsfrihed er. Når du optager et lån, følger der renter og gebyrer med, som du skal betale. Men samtidig er du nødt til at afdrage på dit lån, som er den måde, du betaler de lånte penge tilbage. At afdrage betyder, at du betaler af på din gæld, og derfor er det ikke udgifter, men i stedet penge, du betaler tilbage til banken, og som i stedet kommer til at ligge i eksempelvis en bolig.

Et realkreditlån kan du optage i banken, og her får du mulighed for at have afdragsfrihed. Når du har afdragsfrihed, betyder det ganske enkelt, at du ikke behøver at afdrage på dit lån i én eller flere perioder. Her skal du altså kun betale renter og andre udgifter for at låne det gældende beløb, men du vil ikke betale tilbage på din gæld. Afdragsfrihed kan typisk løbe i op til 10 år, men hvor du selv kan være med til at bestemme den gældende aftale.

Hvornår er det en fordel at vælge afdragsfrie lån?

Der er en række til- og fravalg, når det kommer til afdragsfrihed. Først og fremmest vil din lånetype være afgørende for, om du får mulighed for dette eller ej. Typisk kan du ved et realkreditlån få glæde af afdragsfrihed – hvis det altså er en fordel for dig.

Afdragsfrihed kan være en fordel, hvis du skal tilbagebetale en anden og dyrere gæld. På den måde har du en årrække til at tilbagebetale det dyre lån, så du har flere penge, når du skal starte med at afdrage på dit lån. Det er vigtigt at have in mente, at når afdragsfriheden udløber, skal du beslutte dig for en måde at afdrage på. Her kan du typisk vælge to løsninger:

  • At tilbagebetale lånet over 20 år, hvilket betyder en højere ydelse end det, du har været vant til i perioden med afdragsfrihed.
  • At tilbagebetale lånet over 30 år og på den måde få en lavere ydelse, der dog løber over flere år.

Alt efter lånebeløb og lånetype kan den ene løsning være bedre end den anden. Dog gælder en tommelfingerregel, at du altid bør betale så meget af på dit lån som muligt.

Hvornår er det en fordel at vælge afdragsfrie lån?

Pas på faldgruber

Et afdragsfrit lån kan godt lyde som en sand fornøjelse. Det er dog vigtigt at kende til de faldgruber, der kan være i forbindelse med lånet. Først og fremmest vil det på sigt være dyrere, end hvis du starter med at afdrage fra første dag. Du betaler nemlig renter af din gæld, og hvis du ikke afdrager de første 10 år, kommer du til at betale mere i renter, end hvis du hver måned skar en del af din gæld.

Din afdragsfrihed lever ikke for evigt. Derfor skal du også være opmærksom på, om du snart mister din afdragsfrihed. Det vil betyde, at du skal afdrage på lånet, og dermed bliver det dyrere hver eneste måned for dig. Det er nemlig godt at forberede din økonomi på dette, så du sikrer dig et budget, der kan klare at afdrage.

Derudover kan afdragsfrihed ramme hårdt, hvis din jobsituation ændrer sig. Du har optaget lån på baggrund af dine forudsætninger nu og her, men ser det helt anderledes ud efter 10 år, kan du risikere, at du er nødt til at sælge din bolig, fordi du ikke kan tilbagebetale dit lån inden for tidsrammen.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Afdragsfrihed på lån: Her er alt, du har brug for at vide