Et nyt år er over os, og det er en oplagt mulighed for at se din økonomi efter i sømmene. Det er ikke mindst vigtigt at holde styr på din økonomi i tider, hvor priserne er på himmelflugt, og det er dyrt at leve. I denne guide får du de bedste tips til at holde en sund økonomi i år.
De fleste er enige om, at budgetter, kontoudskrifter og regnskaber ikke er det mest spændende i verden. Det er dog vigtigt at holde styr på sine indtægter og udgifter, da man med den rette planlægning kan få plads til mere af det sjove i livet. Læs videre og bliv klar til at sætte din økonomi op til det nye år.
1. Bliv klar til det nye år med et budget
Vil du have styr på din økonomi i det nye år, bør du starte med et budget. Et budget giver dig nemlig et overblik over alle dine forventede indtægter og udgifter for en periode. Det udarbejdes typisk for en måned, hvor du først indtaster alle dine indtægter og derefter alle dine udgifter. Ved at trække udgifterne fra indtægterne kan du se dit forventede rådighedsbeløb for en måned. Brug Fairlåns budget-skabelon til at komme godt i gang med dit budget.
Budgettering kan måske virke lidt uoverskueligt og langsommeligt at komme i gang med, hvis du ikke har prøvet det før. Ofte viser det sig også, at der er visse udgifter, man ikke havde taget højde for, eller andre udgifter, der bliver mindre, end man havde forventet. Hvis du løbende lægger budgetter og justerer dem, kan du med tiden blive bedre til at estimere, hvor meget du kommer til at tjene og bruge på en måned. Nogle af fordelene ved at have et budget er:
- Du kan nemmere lægge planer.
- Du kan se, om du har plads til at lægge penge til side til opsparingen.
- Du bliver mere opmærksom på unødvendige udgifter.
- Du kan nemmere sætte mål og se, om du når dine mål.
- Du får mere ro, når du har overblikket over din økonomi.
2. Tjek dine lån igennem
De fleste af os har flere lån, som hver måned kræver en betaling i form af renter og afdrag. Hvis du allerede har lån, kan det måske svare sig at omlægge dem eller finde en anden låneudbyder. Få hjælp til at finde det bedste og billigste lån med Fairlåns sammenligningstjeneste. Et billigere lån kan spare dig mange penge hver måned og sikre dig en sund økonomi i det nye år.
3. Tjek dine faste udgifter
Når man lægger et budget, får man ofte øje på udgifter, der er højere, end man havde forventet. Der vil altid være faste udgifter, som ikke kan undgås. Det gælder f.eks. udgifter til husleje, vand, varme, el og forsikringer. Fælles for alle disse er, at de er nødvendige i enhver husholdning og derfor vil være en del af alles budgetter.
Faste udgifter dækker over regelmæssige betalinger for en husstand. Nogle faste udgifter varierer i løbet af året, mens andre ligger mere stabilt. Huslejen ligger for de fleste stabilt gennem hele året, mens varmeregnskabet kan variere mere efter årstid og prisen for opvarmning.
Alt for mange anser faste udgifter som noget, der ikke kan ændres eller påvirkes. Der kan dog spares mange penge på de faste udgifter, og det kan i løbet af et år styrke din økonomi markant. Du kan eksempelvis finde en bedre elaftale eller investere i en mere energivenlig opvarmningskilde. Du kan også spare penge ved at opsige abonnementer, du ikke bruger, eller ved at finde billigere aftaler på forsikringer osv. Derudover er det en god idé at tjekke flere tips til at spare penge i hverdagen såsom:
- Tjek dine abonnementer igennem.
- Find billigere forsikringsaftaler.
- Spar på strøm og varme.
- Skift til mere energivenlige løsninger.