COVID-19: Stærkt boligmarked

bolig

Hvordan hjælper en sundhedskrise til at gøre boligmarkedet mere attraktivt? Og hvor og hvordan skal du slå til? De spørgsmål har du garanteret stillet dig selv i løbet af det sidste års tid. Du er så heldig at få svarene på spørgsmålene serveret her i artiklen. Desuden finder du hjælp til, hvordan du kan komme i gang med at undersøge dine lånemuligheder, så du ikke går glip af drømmeboligen, når den pludselig rammer din skærm. 

Boliglån stiger selv i en sundhedskrise

I starten af 2021 blev et højt antal lånetilbud indhentet af danskerne, og generelt har boligmarkedet ikke lidt den skade under krisen, som man kunne have forventet. Men hvorfor er det tilfældet? Allerførst må tingene skilles ad. En låneefterspørgsel, der stiger, er ikke udelukkende betinget af, at vi køber flere boliger. For når renten er så lav, som den er nu, så vil flere forsøge at få omlagt deres boliglån. Altså låner de ikke til nye boliger, men til den bolig, de allerede har lånt til. Du kan selv undersøge muligheden for et bedre lån.

Hvis renten er lavere, vil det give flere penge, fordi lånet er billigere på langt sigt, og fordi lånet er billigere på kort sigt, giver det flere penge i overskud hver måned til forbrug.

Med så lav en rente bliver det et spørgsmål om at spare penge nu og i fremtiden, altså med andre ord win-win for låntager. Du kan læse mere om stigende boliglån på FINANS.dk. Det samme gælder, når du køber en bolig. Så selvom usikkerheden lammede markedet i marts 2020 herhjemme, da vi lukkede ned, fastholdt og fastholder den lave rente et aktivt boligmarked og boliglån. 

Den lave rente gør boligerne populære

Så forklaringen på, at boliglån og boligmarkedet ikke oplevede voldsom tilbagegang, som andre finansielle sektorer gjorde, skyldes altså mindre, at vi har haft mere tid til os selv, til at spekulere over bolig og børn, til at drømme os ud af byen eller noget fjerde. Boliglånene handler derimod først og fremmest om, at renten fortsat er lav – selvom den stiger lidt i tiden. Renten er så lav, at det kan virke ulogisk ikke at foretage et boligkøb i stedet for et boliglån. 

Om du skal købe eller leje er ikke altid helt op til dig at vurdere. Du kan være i en situation, hvor banken ikke er særligt interesseret i at låne penge til dig. Din økonomi er ikke så stærk på nuværende tidspunkt, du er ung og uerfaren på boligmarkedet m.m. Hvis det er tilfældet, så kan du blive mere attraktiv for banken ved at læse lidt op på lektien. Der er forskellige ting, du kan gøre, som gør, at banken får øjnene op for dig, når du vælger at fremlægge dine boliglånsdrømme. 

Er det sikkert at investere? 

Noget helt andet er så, om det overhovedet er sikkert at investere i en bolig på nuværende tidspunkt. For var renten ikke også utrolig lav lige inden finanskrisen? Og var boligmarkedet ikke også i høj vækst inden finanskrisen? Er vi på vej i en tredje finanskrise? Hvis boliglånet er til en lav rente, men prisen på boligen er faldende, er den lave rente en ringe trøst. Kan du derfor undgå sidstnævnte, har du en vinderbolig. Det bliver dog svært at gennemskue, om vi er på vej ind i en krise eller ej. Måske skal energien lægges i at investere i en bolig, der har en solid markedsværdi. 

Skal du endelig finde drømmeboligen?

Den fortsat lave rente, som mere eller mindre har overlevet sundhedskrisen uden det store knæk, har økonomerne endnu ikke kunnet forklare fuldstændig. I hvert fald kan det konstateres, at renten forsat er lav, boligmarkedet forsat i god tilstand, og det er endnu ikke for sent for dig at finde en bolig til en lav rente. Du kan finde den rette lånetype her. Hvis du er rigtig heldig, passer boligens pris og din maksimale lånemulighed sammen. 

Er du ikke så heldig, må du håbe på, at din forhandler kan hjælpe dig til en bedre pris. Derefter hører en lang række af ting, du skal være opmærksom på, inden du underskriver en boligkontrakt og et boliglån. Til lånet og købet gælder selvfølgelig, at du skal have læst kontrakten igennem, du skal være tryg ved at underskrive, og du skal have styr på selv den mindste detalje. Du vil for alt i verden undgå at gældsætte dig i en bolig, du ikke er glad for af den ene eller anden årsag.

author
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.