De negative renter på opsparingen har i de sidste mange år været et stort samtaleemne blandt danskerne. Det kan nemlig ikke betale sig at have penge til at stå i banken, da de negative renter betyder, at du skal betale for at have dine penge stående på din opsparingskonto.
Der er dog håb for, at renterne vender, så du igen får en positiv rente og dermed får mere ud af at have dine penge i banken. Flere og flere banker dropper de negative renter inden for ganske kort tid, hvilket er til stor fordel for alle private forbrugere – og det er der en helt speciel årsag til.
Hvordan opstår negative renter?
Der er flere forskellige årsager til, hvorfor bankerne ender med at have negative renter. I bund og grund giver bankerne i Danmark negative renter, fordi bankerne selv skal betale penge til Nationalbanken for at have pengene til at stå der. Derfor er det nødvendigt for bankerne med minusrenter, så de ikke taber mange penge på indlån. Det har naturligvis stor indflydelse på din opsparing, men også for de mange låneudbydere i Danmark.
Nationalbanken forventer, at de negative renter skifter hen over sommeren, og det betyder, at renterne i de private banker også vil opleve et skub i den positive retning. Det sker, fordi den Europæiske Centralbank forventer et positivt skift, hvilket altid har stor indflydelse på den danske krone.
Danmark har nemlig fastkurspolitik over for euroen, og derfor kan den danske krone ikke afvige særlig meget fra euroen. Det betyder, at Nationalbanken har mindre magt, når det kommer til økonomien, da vi er så afhængige af, hvad der sker med euroen.
Hvad betyder negative renter på dit lån?
En negativ rente har trælse konsekvenser for din opsparing, men kan dog have en mere positiv effekt, hvis du ønsker at optage et forbrugslån. Ved at optage et lån med negative renter bliver du faktisk betalt for at optage lånet. Der er dog flere omkostninger forbundet med at optage et lån, som i de fleste tilfælde vil overstige de negative renter. I sidste ende vil du altså skulle betale for lånet alligevel.
Det skal dog siges, at selvom der er negative renter på indlånsrenten, så er dette ikke nødvendigvis tilfældet med udlånsrenten. Det kan være meget forskelligt, og du skal selvfølgelig altid være opmærksom på dette, hvis du overvejer at låne penge. Ellers kan du hurtig havne i en træls situation, hvor du får en væsentlig højere rentesats, end du havde forventet.
Sådan tjekker du renter på dit lån:
- Åbn din netbank.
- Log ind med MitID.
- Find frem til dit lån.
- Tjek både renter, ydelser, afdrag og bidrag.
Vær opmærksom på, at hvis du har et lån med variabel eller kort rente, så ændres renten, hver gang lånet bliver rentetilpasset. Det betyder, at du ofte bør tjekke for renten, hvis du skal bruge informationen, modsat et fastforrentet lån, hvor renten aldrig vil ændre sig, men hvor du kan holde øje med de forskellige ydelser i løbet af året. Husk derudover også, at du får fradrag for renter, som altid bør tilrettes i din forskudsopgørelse.