Forstå faldet i udviklingen af boligpriser

Forstå faldet i udviklingen af boligpriser

De seneste par år har budt på en sand fest for boligejerne, der trods coronapandemien har oplevet store og hurtige stigninger i boligpriserne. Især sommerhuse har der været en enorm efterspørgsel på. Men nu, hvor vi er på vej tilbage til et mere åbent samfund, oplever flere banker en langt lavere efterspørgsel på lån til sommerhuse, hvorimod finansiering til campingvogn eller ferie måske vil vinde frem.

Boligmarkedet køler ned

Danskerne er nogle af de mennesker i hele verden, der har den højeste samlede gæld bl.a. grundet boligkøb. Danskere, som har købt bolig inden for de sidste par år, har i gennemsnit gældsat sig for over 2 millioner kroner for et hus på 140 kvadratmeter. Der er flere årsager til, at vi nu pludselig ser stagnerende priser eller et boligmarked, hvor priserne i hvert fald ikke stiger i samme takt, som de har gjort hidtil. 

Årsagerne kan bl.a være: 

 • Højere krav fra realkreditinstitutterne til egenfinansiering.
 • Stigende krav om, at kundernes økonomi generelt skal være bedre inden et huskøb.
 • At priserne nu er steget så meget, at det kan være svært for førstegangskøbere at komme ind på markedet.
 • At flere boliger står til salg i længere tid blandt andet pga. førnævnte punkt.

Hos Danmarks Statistik kan du se udviklingen i det seneste års boligpriser. 

Vil du være husejer? 

Går du og drømmer om at blive husejer, så er der flere ting, du skal have styr på. Finanstilsynet lavede i 2018 bl.a. nye retningslinjer for, hvor meget en person må gældsætte sig for. Din samlede gældsfaktor er det tal, du kommer frem til ved at dividere den samlede gæld i husstanden med bruttoindtægten.

Regneeksempel på gældsfaktor hvis I for eksempel er to personer i husstanden, der hver især tjener 350.000 kroner, men skylder 300.000 væk på bil og studiegæld. Her er jeres gældsfaktor = 300.000/700.000 = 0,42.

For at blive godkendt til et hus må husstandens samlede gældsfaktor efter huskøb helst ikke overstige 3,5. 

Finansiering af huskøb

Finansiering af huskøb

Udover kravet til gældsfaktoren stiller realkreditforeningen også krav til rådighedsbeløb og egenfinansiering på fem procent. Hos kreditforeningen kan du kun belåne boligen med op til 80 % af købsværdien. De sidste 15 % kan du vælge at finansiere gennem banken eller via et privatlån til boligfinansiering. Inden du går i banken for at forhandle et eventuelt huskøb, er det godt på forhånd at have styr på, at alt er, som det skal være. Det kan du vise banken med et budget for, hvordan din økonomi ser ud nu, og hvordan den vil se ud efter et eventuelt huskøb. 

Når du laver et budget, er det vigtigt, at du husker at få alle udgifterne med. Det kan blandt andet være:

 • Boliglån
 • Alle udgifter forbundet med boligen – ejendomsværdiskat, renovation, grundskyld, vandafledning, vand, el, varme, osv.
 • Vedligeholdelse af boligen
 • Udgifter til transport
 • Licens / TV-pakker / internet- og mobilabonnementer
 • Diverse forsikringer og A-kasse
 • Kontingenter og abonnementer
 • Udgifter til skole eller daginstitution
 • Udgifter til medicin og tandlæge
 • Afdrag på bil og anden gæld.

Det er vigtigt, at du får alle udgifter med. Jo mere detaljeret, dit budget er, jo mere sandsynligt er det også, at du får et ja til boligkøbet. Har du flere gældsposter, og mangler du luft i budgettet, så kan det være en mulighed for dig at kigge på et samlelån, hvor du får en lavere månedlig ydelse og samtidig sparer på diverse omkostninger i form af gebyrer og renter.

Indhent flere tilbud

Hvis du gerne vil spare penge, så kan det være en fordel at indhente flere tilbud på finansieringen af huset. For selvom du tænker, at alle banker, kreditforeninger og långivere har samme vilkår, så kan der faktisk være meget store forskelle på de samlede udgifter ved at optage et eller flere boliglån. Da et boliglån sandsynligvis bliver en af dit livs største investeringer, gør det ikke noget at bruge lidt ekstra tid på at overveje mulighederne, inden du træffer dit endelige valg. 

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Forstå faldet i udviklingen af boligpriser