Guide: Hvilken lånetype er den rigtige for dig?

Der findes et hav af forskellige lånetyper, der alle sammen tilbyder forskellige beløb, løbetider og vilkår. Hvilket lån, der er det rigtige for dig, afhænger af din specifikke situation. For nogle er kviklån det bedste alternativ, mens det for andre er bedre at ansøge om et større forbrugslån eller et samlelån.

Hvis du står i en situation og har brug for at låne penge til eksempelvis en ny bil, vaskemaskine, computer, ferie eller andet, er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i, hvad dine muligheder er. Der findes nemlig mange forskellige lånetyper på markedet, som alle sammen kommer med forskellige vilkår, der enten kan være gode eller dårlige for dig alt efter hvilken specifik situation, du befinder dig i. Det er eksempelvis ikke altid det billigste lån, der er det bedste, selvom man lige umiddelbart skulle tro det.

I det nedenstående vil artiklen gennemgå tre forskellige lånetyper, der kan bruges til tre forskellige behov. Udover at give en kort beskrivelse af, hvad der er særligt kendetegnende for de enkelte lån, kan du også læse mere om, i hvilke situationer de kan være nyttige, hvormed du bedre kan vurdere, hvorvidt det er den mest ideelle lånemulighed for dig eller ej.

Kviklån: Når du har brug for hurtige penge

Et kviklån er et mindre lån, du hurtigt kan få udbetalt, og som du hurtigt skal betale tilbage igen – typisk inden for mellem 15 og 45 dage. En af de ting, som kviklån i særdeleshed er blevet udskældt for i løbet af de sidste par år, er, at de er nemme at ansøge om, og pengene hurtigt bliver udbetalt. Der er med andre ord ikke langt fra idé til handling, hvilket desværre har medført, at en stor del danskere sidder med gæld til op over begge ører grundet denne lånetype.

Når det er sagt, kan kviklån stadigvæk godt vise sig at være et godt alternativ, hvis du står og mangler penge hurtigt, så længe du er fuldstændig klar over, hvad det er, du går ind til. Du skal blandt andet være sikker på, du kan betale lånebeløbet inklusive renter tilbage gerne inden for den første måned, så du ikke ender med at skulle betale skyhøje renter i en længere periode (få andre gode råd her). 

Forbrugslån: Større lånebeløb til en lavere rente

Selve begrebet “forbrugslån” rækker temmelig bredt og kan både henvise til mindre lån med hurtig udbetaling til en relativt høj rente og større lån på op til 300.000 kroner, der kan være sværere at blive godkendt til, men som til gengæld kommer med en lavere rente end de små, hurtige forbrugslån. Fælles for de forskellige slags forbrugslån er, at de ofte optages for at dække et forbrug, det være sig alt fra en ny cykel til et nyt køkken.

Et større forbrugslån på op til 300.000 kroner er ikke lige så nemt at blive godkendt til som et kviklån på 5.000 kroner, som du kan få udbetalt på få minutter. Inden du bliver godkendt til et forbrugslån af denne størrelse, vil låneudbydere nemlig foretage en grundig kreditvurdering for dermed at vurdere din økonomiske situation. Hvis din kreditvurdering er positiv, vil du få tilbudt en lavere rente på dit lån. Omvendt vil du enten få afvist din ansøgning eller få tilbudt en højere rente på dit forbrugslån, hvis din kreditvurdering er negativ.

Grundet den lidt grundigere kreditvurderingen, du som låntager skal igennem, inden du kan få bevilliget et lån, er denne lånetype ikke lige så hurtig som et kviklån. Dog kan du få et større og billigere lån over en længere periode, hvis altså din kreditvurdering tillader det. Denne type forbrugslån er altså til dig, der har brug for flere penge, men som samtidig har en relativt stabil privatøkonomi, der kan give dig en god rente på lånet.

Samlelån: Til dig, der har mange små lån

Denne lånetype er ideel til dig, der allerede har flere små lån, som du betaler af på hver måned. I stedet for at betale renter på mange mindre lån, har du mulighed for at samle disse små lån i ét større lån og betale én månedlig rente, der samlet set er billigere end de mange forskellige renter, du betaler nu til dine mindre gældsposter. Derudover har samlelån den fordel, at du får et bedre overblik over din økonomi ved blot at have ét større lån at forholde dig til i stedet for flere mindre lån.

Når du ansøger om samlelån, vil den udbyder, du ansøger om lånet hos, sørge for at indfri dine eksisterende lån på vegne af dig, så du ikke skal bekymre dig om andet end at afbetale på dit nye lån.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Guide: Hvilken lånetype er den rigtige for dig?