Guide: Sådan sammenligner du forskellige lån

Guide: Sådan sammenligner du forskellige lån

Udvalget af lån og låneudbydere i Danmark er vokset eksplosivt de senere år. Det samme er måske din forvirring, hvis du står og har brug for et lån. For hvordan vælger du mellem de mange låneudbydere? Hvad er forskellene – og hvordan skal du vægte dem i forhold til hinanden? Det kan virke helt uoverskueligt at prøve at få overblik, hvis man ikke kender markedet og måske skal låne penge for første gang. Heldigvis er hjælpen nær: Vi har lavet en guide til dig, som nok skal lede dig sikkert igennem lånejunglen.

ÅOP

ÅOP er muligvis den vigtigste faktor overhovedet, når du skal vælge dig en låneudbyder. Det står for Årlige Omkostninger i Procent og dækker over alle udgifter i forbindelse med det tilbudte lån. Med andre ord tager ÅOP’en højde for både renten og alle øvrige udgifter, som f.eks. oprettelsesgebyr, administrationsgebyr og fakturering. Det er ellers udgifter, der kan være nemme at overse, når du skal danne dig det famøse overblik over lånemarkedet.

En lav rente er selvfølgelig et plus – men det er lånets ÅOP, der er afgørende for, om lånet er attraktivt for dig. ÅOP’en dækker nemlig over alle lånets omkostninger.

Fleksibilitet

Lave årlige omkostninger vejer selvfølgelig tungt for mange, når de skal vælge deres lån. Men en anden vigtig faktor er lånets fleksibilitet. Hvordan er vilkårene f.eks., hvis du får mulighed for at tilbagebetale lånet hurtigere end forventet? Er dette overhovedet en mulighed? Vil du stadig være nødsaget til at betale renter for lånets oprindelige løbetid? Og omvendt: Har du mulighed for at forhøje lånet, hvis du på et tidspunkt får brug for at låne penge igen? Dette kunne potentielt spare dig for nye oprettelsesgebyrer. Alt i alt vil et fleksibelt lån måske komme dig til gode senere.

Guide: Sådan sammenligner du forskellige lån

Afdragsfrihed

Nogle låneudbydere tilbyder længere perioder med afdragsfrihed. Det kan være en stor fordel for dig, der ikke har så meget luft i budgettet lige nu og her, men som får det på sigt. Du skal naturligvis være opmærksom på lånets øvrige vilkår. Vil afdragsfrihed resultere i afdrag senere, der er så høje, at du ikke vil kunne tilbagebetale dem? Hvordan er lånets ÅOP? Husk altid at sammenholde alle faktorer, så du får et godt helhedsbillede af, hvor attraktivt lånet er for dig.

Afdragsfrihed betyder, at du ikke betaler afdrag på selve lånet. Du betaler dog stadig renter.

Svartid og udbetalingstid

Måske står du og skal bruge penge inden for en kort tidsfrist. I så fald kan tidsperspektivet også være en afgørende faktor for dig. Generelt er svar- og udbetalingstiden en af de helt store fordele ved mange onlineforbrugslån. Du vil ofte have svar – og det lånte beløb sat ind på kontoen – i løbet af ganske få dage. Men der kan være forskel hos de forskellige låneudbydere, så tjek op på dette i det enkelte lånetilbud, hvis det er vigtigt for dig med hurtig responstid.

De faktorer, der er mest relevante, når du sammenligner lån, er altså:

  • lånets ÅOP
  • lånets fleksibilitet
  • muligheden for afdragsfrihed
  • låneansøgningens svartid samt udbetalingstiden.

Brug en låneberegner

Måske kan det hjælpe dit overblik yderligere på vej at benytte en elektronisk låneberegner. Ved hjælp af den kan du hurtigt og nemt sammenligne forskellige lån og gennemskue tal, der måske er opgjort forskelligt fra lån til lån. 

Sidst, men ikke mindst: Husk, at du altid kan fortryde et lån. Du har som låntager ret til at fortryde dit lån inden for 14 dage. Ofte vil du også kunne undgå at betale renter og oprettelsesgebyr, så længe du kan tilbagebetale hele lånet inden for de 14 dage. Du skal dog påregne et mindre ekspeditionsgebyr. Hvis du er interesseret, kan du læse meget mere om lovgivningen på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.  

Med denne lille guide i baghovedet håber vi, at du føler dig godt klædt på til at finde det lån, der er det helt rigtige for dig og din situation. Held og lykke med ansøgningen. 

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Guide: Sådan sammenligner du forskellige lån