Hvad er bæredygtig finansiering?

Hvad er bæredygtig finansiering

Bæredygtig finansiering og investering er finansiering af projekter, der understøtter bæredygtighed. Da der aldrig har været større fokus på klima og emner som grøn energi, er der samtidig også sket en stigning i bæredygtig finansiering til projekter, der netop hjælper og understøtter bæredygtig udvikling.

Formålet er udelukkende at sende flere penge til organisationer og projekter, der forsøger at bekæmpe de mange klimaudfordringer, vi har i verden i dag. Det kan være alt fra private til offentlige projekter som eksempelvis udvikler grøn energi.

Der findes mange eksempler på bæredygtig eller grøn finansiering, som det også kaldes. Nogle af disse kan eksempelvis være: 

  • Grønne lån eller grønne obligationer.
  • Carbon credits. 
  • Skattemæssige fordele til eksempelvis boliger med solpaneler.
  • Finansiering til køb af elbiler.

Hvorfor er bæredygtig finansiering vigtigt?

Da klimaet igennem årene er kommet mere og mere i fokus, og vi hver dag oplever klimaproblemer, er bæredygtig finansiering en af de mange tiltag, der kan være med til at hjælpe klimaet på rette vej igen. 

Det betyder også, at FN har sat strenge krav for lande og virksomheder for at opnå bedre resultater inden for blandt andet grøn energi og nedsætning af klimaaftrykket. Du kan få finansiering til dit projekt igennem grønne lån som netop støtter dit projekt om at gøre klimaet endnu bedre i fremtiden. Med den rette finansiering kan du være med til støtte bæredygtighed i dit private hjem og få nogle af fordele der er ved bæredygtig finansiering. 

Man forsøger derfor at anvende livsforsikringspolitikker, annuiteter og andre metoder til at tjene penge uden at skulle investere i projekter og aktier, som ikke hjælper klimaet og bæredygtig energi. En anden form for bæredygtig finansiering er social trading, hvor to personer bytter produkter med hinanden helt gratis udelukkende med det formål at hjælpe hinanden.  

Før i tiden har der været ganske få grønne investeringer, selvom skove eksempelvis fylder ca. 30 % af verden. Dette bliver dog mindre og mindre, og derfor kan bæredygtig finansiering ændre på dette ved at støtte grønne projekter.
Hvorfor er baeredygtig finansiering vigtigt

Hvad er grønne lån til private og erhverv?

Overvejer du at skulle ud og optage et nyt lån til eksempelvis en elbil? Så kan du faktisk kigge efter grønne lån til private. Det er nemlig lige præcis det, som bæredygtig finansiering går ud på. Ved at købe en elbil prøver man at gøre noget godt for klimaet ved at undgå fossile brændstoffer. Der kan være visse fordele ved at optage et grønt lån hos bankerne, men der er samtidig strenge krav, man skal overholde.

For erhverv kan grønne lån eksempelvis indebære lån til at opføre solceller eller et lån til at anskaffe eller forny bygninger, så de bliver CO2-neutrale. Der er mange forskellige måder, hvorpå man kan indgå i bæredygtig finansiering, og jo flere der hopper med bølgen, desto bedre er det for os alle sammen.Stort set alle banker tilbyder derfor en form for grøn løsning, når det kommer til optagelse af lån til forskellige projekter. Det er derfor en god idé at sammenligne de mange lånemuligheder, hvis du har planer om at skulle låne til grøn energi.

En endnu mere kendt form for bæredygtig finansiering er genbrug. Ved at fokusere på genbrug og genbrugsprojekter hjælper man klimaet, hvilket også falder ind under grøn finansiering.

Bæredygtighed er til gavn for samfundet

Bæredygtig finansiering har udelukkende det formål at hjælpe samfundet og de investorer, der fokuserer på bæredygtighed. Det har de sidste mange år været en stor del af den daglige debat mellem alle lande i verden, og derfor er der også opstået mange muligheder for investeringer inden for grøn energi. 

Vil du vide endnu mere om bæredygtig finansiering og de mange projekter, der venter på investorer, skal du ikke vente længe. Der er både store og små projekter, der altid kan bruge en hjælpende hånd, og som sagt kan man jo altid starte med genbrug i hjemmet.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvad er bæredygtig finansiering?