Hvad er omkostningerne ved investeringsfonde?

investering

En investeringsfond er en fond, der investerer. Du betaler nogle penge – dem, du har til at investere – til en fond, som er bedre til at investere, end du selv er. Fonden studerer aktiemarkedet og investerer de store summer penge. Det vidste du sikkert allerede på forhånd, så fra nu af kommer der information, som du kan bruge til at danne dig en bedre forståelse af de omkostninger, der er ved en investeringsfond. Du betaler ikke bare nogle penge, som så selv administreres – det er ikke bare ren magi. 

Kan investeringsfonden svare sig? 

Magien ved investeringsfonden er, at du ikke selv skal læse op på andet, end hvilken investeringsfond der er god, og så efterfølgende, hvordan den klarer sig. Men der er omkostninger ved en investeringsfond, som du måske ikke var helt klar over, da du trådte ind i den – selvom det med garanti har været oplyst. Der er omkostninger til administrationen, til handlen, ved omsætningshastigheden samt andre eventuelle omkostninger. 

Alle disse omkostninger skal selvfølgelig være mindre end din fortjeneste, ellers er det ikke meget ved. Desuden kan det være, du stillede dig spørgsmålet: Skal jeg låne penge til min investering? Hvis du endte med at svare ja, så skal den udgift også dækkes. Du vil gøre klogt i at samle alle de omkostninger, som har betydning for din investeringsfond, under ét. Derfra kan du så gennemskue, hvor meget investeringsfonden skal tjene, for at det kan betale sig for dig at tage del i investeringsfonden. Husk også, at du skal betale skat af din fortjeneste.  

Hold øje med disse omkostninger

Alle de omkostninger, som investeringsfonden producerer med dig og de andre medlemmer, kan du læse mere om her. De fleste og mest relevante er allerede nævnt.

Omkostningerne skyldes, at der handles af fonden, at investorer kommer og går, og at nogen administrerer alt dette og forsøger at skabe mest mulig vækst for fonden og dig.

Omkostningerne er ikke hemmelige, du kan undersøge dem ved at tjekke den investeringsfond, du er investor i. Som investor vil du angiveligt også få en indsigt i omkostninger, som andre mennesker ikke har. 

Behandl investeringsfonden som din lønseddel

Hvad skal du så stille op med den viden, du får om din investeringsfond? Du skal stille det op, at du gennemgår omkostningerne, så du er sikker på, at de ikke bliver for høje. Hvad er så for højt? Du kan tjekke andre investeringsfonde og sammenligne. Normalt vil omkostningerne være lave, specielt i store fonde, hvor mange investorer er med til at betale gildet. Du er sikkert allerede nu god til at tjekke lønsedlen for fejl, det samme skal du gøre med din investeringsfond. 

En investeringsfond er også en indtægtskilde for dig – selvom den måske er langtidssigtet.

Det betyder selvfølgelig, at den skal give plusser på kontoen. Hvis fonden ikke gør det eller ikke gør det godt nok, så undersøg sagen. Der kan være tilfælde som pension, hvor du ikke selv vælger fonden, det frigør dig ikke for at tage ansvaret seriøst. Det er dine penge, der investeres, så gennemgå omkostningerne, som du gennemgår investeringshistorikken. 

Investeringsfonden er smart, hvis du er smart

Der går intet af din investeringsfond ved, at du tjekker deres omkostninger efter i sømmene. Ej heller bliver deres troværdighed dårligere, eller fonden dårligere. Det omvendte er faktisk tilfældet. Hvis du er god til at tjekke op på omkostningerne ved din investeringsfond for din egen skyld, kan du være med til at styrke fonden for din og alle de andre medlemmers skyld. Vær derfor god til at tjekke mere end blot den årlige administrationsomkostning (ÅOP). Der er mere til sagen end det – selvom den er et rigtig godt pejlemærke. 

Hvis ÅOP er høj, behøver du ligeledes ikke at forlade din investeringsfond. Det kan være, at der en årsag til den høje omkostning, som du kan finde frem til ved at undersøge sagen på egen hånd. Omkostningerne ved at have en investeringsfond skal kun være én blandt flere årsager til, at du har valgt denne specifikke fond. Hvis fonden er dyr, men har en høj indtjening hvert år, hvorfor skal du så skifte til en anden fond? Tænk smart og brug tid på din investeringsfond – det kommer dig og fonden til gode på både kort og langt sigt.

author
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.