Hvad skal du huske, inden du optager et lån?

Hvad skal du huske, inden du optager et lån

Det er efterhånden utroligt nemt at optage et lån. Måske endda for nemt. Det er i hvert fald vigtigt at afsætte lidt tid til eftertænksomhed, inden du kaster dig hovedkulds ud i dit låneprojekt. Der er flere ting, du bør overveje nøje – helt ned til hvilken type lån, der er det rigtige for dig. Så tag dig god tid til at veje for og imod og undersøge de forskellige muligheder, der kunne være relevante for dig. På den måde undgår du bedst ubehagelige overraskelser i fremtiden.

Vidste du, at der findes mange forskellige slags lån – og mange forskellige låneudbydere? Det er ikke længere kun i banken, at du kan optage dit lån. Sæt dig derfor altid grundigt ind i markedet, inden du underskriver en låneaftale.

Sammenlign, sammenlign, sammenlign

Det kan måske lyde åbenlyst, men ikke desto mindre er det tit her, man skærer et dristigt hjørne i låneprocessen. Måske fordi man tror, at alle låneudbydere er ens. Men det er de langt fra. Derfor bør du altid prioritere et godt sammenligningsgrundlag i din proces. Se f.eks. på de forskellige udbyderes ÅOP – altså deres Årlige Omkostninger i Procent. Det er her, du får et godt indtryk af, hvor meget du kommer til at betale i gebyrer, renter og lignende faste omkostninger. Og der kan faktisk være stor forskel fra lån til lån. Brug eventuelt en sammenligningsside på nettet som hjælp.

Følgende faktorer er rigtig gode at bruge i din sammenligning:

  • ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent)
  • Stiftelsesomkostninger
  • Lånets løbetid

Lav et budget

Du har sandsynligvis et ret klart billede af, hvad du gerne vil bruge pengene fra et eventuelt lån på. Men har du et lige så klart billede af, hvordan du vil betale pengene tilbage? Det får du først for alvor, hvis du bruger tiden på at lægge et ordentligt budget. Sørg for at liste alle indtægter og udgifter. En god tommelfingerregel er at være konservativ i dine estimeringer – list hellere lidt for lave indtægter og lidt for høje udgifter. Tag så et realistisk blik på løbetid, renter og omkostninger. Er det en ordning, du kan leve med?

Vidste du, at du kan trække renterne fra dit lån fra i skat? Så sørg endelig for at opgive dem på din selvangivelse.

Indhent forskellige tilbud

Det koster dig ikke noget at indhente et lånetilbud. Tværtimod gør det dig kun klogere. Og det gør dig bedre i stand til at træffe en informeret beslutning. Vær derfor ikke bleg for at indhente tilbud fra flere forskellige låneudbydere. Sørg for at læse betingelser og krav grundigt igennem i det materiale, du modtager. Igen kan det være en fordel at benytte dig af en sammenligningsside på nettet, hvor du hurtigt får overblik over relevante låneudbydere for netop din situation.

Overvej afdragsfrihed

Nogle låneudbydere tilbyder såkaldt afdragsfrihed. Det vil altså sige, at du i en periode vil kunne blive fritaget for at betale af på dit lån. Dette kan være kærkomment, hvis du ikke har et stort økonomisk råderum lige nu, men kan se frem til, at det vender inden for en overskuelig fremtid. Vær dog opmærksom på, at prisen kan være højere end afdrag og omkostninger i sidste ende. Igen er det bedste råd derfor at læse betingelser meget nøje igennem.

Tænk dig om en ekstra gang

Der kan være mange gode grunde til, at du gerne vil optage et lån. Man skal heller ikke være ked af at låne penge, hvis beslutningen er velovervejet. For nyligt blev reglerne for kviklån faktisk skærpet, så du som låntager er bedre sikret. Men husk kun at låne de penge, som du har råd til at betale tilbage. Og vær sikker på, at lånet er nødvendigt. Når du træffer en informeret beslutning og har brugt tid på forarbejdet, har du alle forudsætninger for at blive tilfreds med dit lån, både nu og i fremtiden.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvad skal du huske, inden du optager et lån?