Hvilken type lån skal du vælge?

Hvilken type lån skal du vælge?

Der findes mange forskellige slags lån, og det kan måske virke som en jungle at finde rundt i. For hvilket lån er det bedste? Det spørgsmål kan man desværre ikke komme med noget generelt svar på. Svaret afhænger fuldstændigt af din situation. Men der knytter sig visse fordele og ulemper til hver type af lån. Vi gennemgår de mest almindelige lånetyper for dig, så du kan vælge lige præcis det lån, der passer til dig. 

Banklån

Et banklån er måske det mest klassiske lån, der findes. Det er nok den lånetype, mange af os forestiller os, når vi hører ordet ”lån”. Et banklån er kendetegnet ved, at der er tale om relativt store beløb, og at låneprocessen tager lang tid. Banken gennemgår din økonomi grundigt, inden den bevilger dig et lån. Det vil som regel indbefatte gennemgang af dit forbrug, dine lønsedler, din årsopgørelse og registre som RKI.

RKI er et register over dårlige betalere. Er du registreret her, kan det være svært for dig at optage et lån.

Banklån bruges da også ofte til de helt store handler i dit liv, f.eks. ved køb af bolig. Dermed har banken en form for sikkerhed i dit hus. Det betyder, at banken kan være sikker på at få sine penge tilbage, hvis du ikke kan tilbagebetale din gæld – den kan nemlig sælge dit hus. Bankens risiko ved at låne dig pengene er altså begrænset, hvorfor renten typisk er lavere end ved mange andre lån. 

Onlineforbrugslån

Onlineforbrugslån har efterhånden givet klassiske banklån gevaldig konkurrence som den mest almindelige lånetype. Der er typisk tale om lavere beløb, ligesom låneprocessen tager kortere tid. Udbydere af forbrugslån bruger altså ikke lige så lang tid på at vurdere din økonomi og kreditværdighed som banken. En stor del af lånetypens popularitet skyldes uden tvivl også, at det er let og hurtigt at låne penge på denne måde.

En onlinelåneudbyder vil typisk bruge oplysninger fra SKAT i deres kreditvurdering af dig – forudsat at du har givet tilladelse via dit MitID.

Et onlineforbrugslån vil ofte have en højere rente end et banklån. Det skyldes, at der ved et forbrugslån ikke kan stilles samme sikkerhed for lånet. Pengene bliver jo netop brugt på forbrug – altså på mindre ting uden vedvarende værdi. Låneudbyderens risiko er dermed højere, og det tager den sig betalt for via renten.

Hvilken type lån skal du vælge?

Kviklån

Et kviklån er egentlig også et forbrugslån. Betegnelsen bruges om de helt små forbrugslån, der udbetales meget hurtigt, og som typisk også skal betales meget hurtigt tilbage. Renten er så høj, at det heller ikke kan betale sig andet. Kviklån kan dog være det rigtige lån for dig, hvis du har brug for penge meget hurtigt.

Kassekredit

En kassekredit er en særlig slags lån, som banken kan tilbyde sine kunder. Når du har en kassekredit, har du en aftale med din bank om, at din konto gerne må gå i minus ned til et bestemt beløb. I kan f.eks. have aftalt en kassekredit på 10.000 kroner. Renten vil være lavere, end hvis du havde overtræk på din konto uden aftale om en kassekredit. Men den vil også være højere end f.eks. et almindeligt banklån. 

SU-lån

Et SU-lån er et meget billigt og fordelagtigt lån, som staten tilbyder studerende. Renten er markant lavere end ved andre lånetyper, og løbetiden kan være meget lang. 

Som det fremgår, har de forskellige lånetyper vidt forskellige fordele og ulemper. Du kan få et hurtigt overblik her:

LånetypeFordeleUlemper
BanklånLavere renteLang behandlingstid, krav om høj kreditværdighed
ForbrugslånHurtig udbetaling, lavere krav til kreditværdighedModerat rente
KviklånHurtig udbetaling, lave krav til kreditværdighedHøj rente
KassekreditStor fleksibilitetModerat til høj rente
SU-lånLav rente, lang løbetidTilbydes kun til studerende
Lånetypers fordele og ulemper
Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvilken type lån skal du vælge?