Hvor meget betyder din uddannelse for din indkomst?

Hvor meget betyder din uddannelse for din indkomst?

Uanset om du er færdiguddannet eller stadig er under uddannelse, er det interessant at se nærmere på den akkumulerede indkomst, som blandt andet afhænger af dit uddannelsesniveau. Den årlige indkomst ændrer sig nemlig typisk gennem årene.


Har du længe overvejet at optage et lån til for eksempel huskøb, husrenovering eller noget helt tredje, kan det være fordel at undersøge den akkumulerede indkomst. Den akkumulerede indkomst er summen af de indkomster, som du har tjent over en længere periode – det kan være flere år. Ved at få kendskab til din indkomst ud fra et større perspektiv vil du få et klarere billede af dit generelle velstandsniveau.

Dit uddannelsesniveau har meget at sige

Det er klart, at din livsindtægt – og akkumulerede indkomst – i mange tilfælde bliver bestemt ud fra dit uddannelsesniveau. Ifølge en undersøgelse fra AE har personer med en kort – eller mellemlang videregående uddannelse – i gennemsnit en livsindkomst på mellem 13 og 15 millioner kroner. En akademiker med en lang videregående uddannelse har derimod en livsindtægt på 23 millioner kroner.


Som nævnt vil den årlige indkomst gennem livet ændre sig på grund af flere parametre. Årsagen til, at det kan være interessant at kigge på den akkumulerede indkomst ud fra uddannelsesniveau, kan blandt andet være, når det gælder lån. Det er nemlig de færreste, der kommer igennem livet uden at skulle optage lån. Når du låner penge, kigger låneudbyderen oftest på din årsindkomst og din økonomi nu og her. Men eftersom din årsindkomst ændrer sig igennem livet, er det aktuelt at danne et overblik over, hvordan din økonomi for eksempel ser ud om ti år.


De mange forskellige lånetyper har nemlig forskellige løbetider. Det vil sige, at tilbagebetalingsperioden kan strække sig over en kortere eller længere periode – mange gange vil det være over en længere periode.  

Værd at vide om lån

Størstedelen af de forskellige låneudbydere på markedet har altid opstillet en række krav, som du skal efterleve for at blive godkendt som låner. Onlinelåneudbydere er som regel nemmere at danse med end bankerne. Et af kravene er, at nogle låneudbydere kræver, du har en specifik årlig indkomst. Det kan for eksempel være, at husstanden skal have en årlig indkomst på 400.000 kroner. Selvom du på nuværende tidspunkt ved, at du eller din husstand kan leve op til det krav, er det ikke sikkert, det ser sådan ud om ti år.

En uddannelse er en investering

Det er klart, at hvis du har en videregående uddannelse, vil der altid være store gevinster at hente – og derfor er din uddannelse en investering. Ifølge en undersøgelse fra DST Analyse tilbage 2017, er der flere forhold, der spiller ind i forholdet mellem akkumulerede indkomster og uddannelsesniveauer.
For eksempel viser undersøgelsen, at personer, der ikke har anden uddannelse end folkeskolen, ofte hurtigt får et arbejde. Selvom arbejdet nødvendigvis ikke giver så meget i løn, er det som regel et arbejde, personen har i flere år. I modsætning til de ufaglærte kommer de personer med lang videregående uddannelse senere ud på arbejdsmarkedet. Det betyder, at de ikke tjener penge – ud over studiejobs i den tid, de er under uddannelse.  Derfor er det ligeledes vigtigt at have de faktorer in mente, når du sammenligner din akkumulerede indkomst med andres.

Hvorfor er det vigtigt at kende sin livsindkomst?

Der kan være mange grunde til at sætte sig mere ind i, hvorfor dit uddannelsesniveau har så stor betydning for din akkumulerede indkomst. For eksempel kan det være vigtigt for at forstå din økonomi på nuværende tidspunkt, men i lige så høj grad i fremtiden. Det er klart, at der altid vil være store forskelle i danskernes indkomst. Ikke bare nu og her, men hele vejen gennem livet.
Skal du for eksempel forhandle med banken om et lån, kan det være en fordel at sætte sig grundigt ind i den akkumulerede indkomst.


Det giver dig nemlig et klarere billede af dit generelle velstandsniveau sammenlignet med andre samfundsklasser. Desto længere uddannelse du har, desto lavere risiko er der for, at du en dag står uden job. Det er gavnligt at have i baghovedet, når du for eksempel ansøger om et konkret lånebeløb. Når du kender din akkumulerede indkomst, danner du dig nemlig samtidig et overblik over dine forbrugsmuligheder nu, men også i fremtiden.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvor meget betyder din uddannelse for din indkomst?