Hvordan ved du om, du kan stole på din låneudbyder?

Hvordan ved du om, du kan stole på din låneudbyder?

Det bliver mere og mere normalt at låne penge på nettet hos en onlinelåneudbyder. Der kommer hele tiden nye låneudbydere til, og det har aldrig været nemmere eller hurtigere at optage et lån. Men i takt med at markedet for onlinelån vokser, vokser markedet for svindel også. For mange mennesker kan det derfor føles utrygt at optage et lån – for hvordan ved du, om din låneudbyder er til at stole på?

I Danmark er lånemarkedet som udgangspunkt sikkert og trygt. Den instans, der holder øje med låneudbydere i Danmark, er Finanstilsynet. På deres hjemmeside kan du finde alle de låneudbydere, der har tilladelse til at drive virksomhed i landet. Det er dog stadig sund fornuft at kende til de typiske faresignaler ved onlinesvindel. Vi har samlet de fem mest almindelige lige her.

1. Du bliver bedt om at betale et forhåndsgebyr

Ingen troværdig låneudbyder vil bede dig om at betale noget som helst på forhånd. Så hvis du bliver bedt om at overføre et beløb til låneudbyderen, bør du afbryde kontakten med det samme. Der er ingen legitim grund til, at en låneudbyder skulle have brug for et gebyr fra dig – uanset om det bliver begrundet med begreber som ”administration”, ”opstart” eller ”forsikring”. Det vil altid være helt og aldeles gratis at ansøge om lån hos en troværdig låneudbyder.

2. Din kreditværdighed undersøges ikke

Lad det være sagt med det samme: Onlinelåneudbydere vil typisk ikke udføre en lige så grundig kreditvurdering af dig som en bank ville gøre. Men der vil altid finde en form for kreditvurdering sted. Når du ansøger online hos en låneudbyder, giver du samtidig låneudbyderen lov til at indhente relevante oplysninger fra SKAT. Låneudbyderen bruger disse informationer til at fastslå din kreditværdighed. Det sker lige meget om du tager en hurtig lån eller en almindelig forbrugslån. Hvis en låneudbyder afviser nødvendigheden af en kreditvurdering, bør dine indre alarmklokker begynde at ringe.

Låneudbydere indhenter naturligvis kun dine oplysninger, hvis du har givet udtrykkeligt samtykke via dit MitID.

3. Du kan ikke finde en fysisk adresse

Det er ikke i sig selv nok til en rød alarm, hvis din låneudbyder ikke har en fysisk adresse – og så alligevel. Selv om det hele foregår online, vil en troværdig låneudbyder typisk have kontor eller lignende et sted, som oplyses på deres hjemmeside. Det er også din sikkerhed for, at du kan få fat i dem, hvis der bliver behov for det. 

Hvordan ved du om, du kan stole på din låneudbyder?

4. Stavefejl og underlige e-mails

Igen bør en enkelt stavefejl eller problemer med nutids-r ikke være nok til at afvise en låneudbyder som utroværdig. Men hvis der gennemgående i kommunikationen fra låneudbyderen er problemer med stavefejl og grammatiske smuttere, bør din opmærksomhed skærpes. På samme måde kan du lægge mærke til låneudbyderens e-mail-adresse. Den vil altid slutte på firmanavnet, efterfulgt af f.eks. ”.dk”. Hvis e-mail-adressen ser kryptisk ud, er låneudbyderen det nok også.

En e-mail fra postnord vil f.eks. slutte på ”postnord.dk”, og en mail fra SKAT vil slutte på ”skat.dk”. Så brug e-mail-adressen som et pejlemærke for troværdigheden.

5. Du bliver presset til at skynde dig

En låneudbyder med urent mel i posen vil typisk forsøge at presse dig til at handle ekstra hurtigt. Det kan f.eks. være, at dit lånetilbud har en meget kort svarfrist. En utroværdig låneudbyder benytter sig af denne taktik i håbet om, at du ikke når at få øje på alle faresignalerne. Men dét trick falder du naturligvis ikke for. 

Et andet godt tip er at tjekke anmeldelser af din låneudbyder på nettet, f.eks. på Trustpilot. Her på siden gør vi ligeledes en dyd ud af kun at præsentere dig for pålidelige og ansvarlige låneudbydere. På den måde kan du være sikker på, at du altid ender hos en troværdig låneudbyder, hvis du bruger vores oversigter. Og så længe du har de fem grundlæggende forholdsregler i baghovedet, kan du være helt tryg ved at låne dine penge online.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvordan ved du om, du kan stole på din låneudbyder?