Hvorfor stiger priserne? Bliv meget klogere på begrebet inflation lige her

Hvorfor stiger priserne? Bliv meget klogere på begrebet inflation lige her

Hvert eneste år oplever mange danskere, at de skal betale mere i hverdagen. Det dækker over en lang række udgifter såsom:

  • husleje
  • priser på el
  • brændstof
  • priser på madvarer i supermarkedet.

For mange virker det uretfærdigt, at der pludselig skal betales langt flere penge for de samme ting, som de har købt gennem årene. Men faktisk findes der en god forklaring på de løbende prisstigninger både herhjemme og på det globale marked.

Når vi taler om prisstigninger, taler vi også om inflation. Det gør vi dig meget klogere på i denne artikel, og vi fortæller dig også mere om, hvordan dine lånemuligheder samtidig forbedres i takt med inflationen.

Hvad betyder inflation?

Inflation er en betegnelse, der bruges om den generelle stigning i priser, der sker i markedsøkonomien. Det betyder ganske enkelt, at 10 kroner i dag er mindre værd, end hvad det var tilfældet for 10 år siden.

Hver eneste dag bliver den gennemsnitlige prisstigning beregnet. Som lejer af en bolig vil du hvert år modtage en huslejestigning, der tager udgangspunkt i en årlig beregning af prisernes gennemsnitlige stigning. Beregningen vægtes på en lang række af forskellige parametre, men her gælder det, at der lægges større vægt på de varer, som vi bruger flest penge på.

Derudover kan forskellige faktorer spille en rolle for højere prisstigninger. Det kan eksempelvis være i forbindelse med de høje elpriser, som vi har oplevet som en følgevirkning af COVID-19. Her er fragtpriser blevet langt dyrere, og det påvirker priserne på den el, vi får ud til vores husstand.

Inflationen stiger markant i hele Europa lige nu. Faktisk steg den til 3,2 % i oktober 2021, hvor den samlede inflation i de 27 EU-lande steg fra 3,6 % til 4,4 %. 

Dine lånemuligheder bliver bedre

Er din løn steget over de seneste år? Så kan du faktisk låne mere, end du måske går og tror. Med en låneberegner kan du få et godt overblik over, hvor meget du har mulighed for at låne, og hvad det vil koste dig. Det er nemlig ikke gratis at optage et lån.

I løbet af de seneste år, har det danske marked været i markant vækst. Det har skudt boligpriserne i vejret i de større byer, men det har ligeledes givet anledning til meget lave renter. På den måde får du nemlig muligheden for at optage så billigt et lån som muligt, så markedet kan forblive stabiliseret rent økonomisk.

Når du gerne vil låne penge, er det essentielt at kigge på forskellige låneudbydere. Selvom der måske er tale om samme type af lån, er det ikke sikkert, at de samlede omkostninger er de samme. På den måde sikrer du dig, at du skal betale mindst muligt i omkostninger, så du kan få mest muligt ud af dine penge.

Højere lønninger giver bedre lånemuligheder

Inflation betyder ikke kun højere priser på dagligvarer, husleje og el. Det medvirker for mange også til en lønstigning, der følger markedet. Statens lønninger til offentligt ansatte reguleres ud fra OK21-aftalerne, der i det seneste år har vist en stigning i lønninger. 

Højere lønninger giver dig derfor bedre lånemuligheder, hvis du skal købe en bolig, en ny bil eller noget helt tredje. Selvom priserne stiger på dagligvarer, el og vand, vil din løn i mange tilfælde følge med. 

Men for nogle kan det stadigvæk sætte nogle begrænsninger. Her giver de online lånemuligheder en større frihed, i og med at de ikke kræver den samme dokumentation. Ligeledes er rentepriserne på mange lån faldet markant de seneste år, hvilket gør det billigere at låne penge.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvorfor stiger priserne? Bliv meget klogere på begrebet inflation lige her