Investér og få dine penge til at arbejde for dig

Man siger, at penge ikke vokser på træerne. Men sandt at sige vokser de heller ikke særlig meget på opsparingskontoen. I hvert fald ikke som det finansielle klima er i Danmark lige nu. Den såkaldte indlånsrente i de danske banker er nemlig meget lav. Faktisk er indlånsrenten så lav, at priser på varer og tjenesteydelser i det omgivende samfund stiger hurtigere end din opsparing. Dermed står den reelt i banken og bliver mindre og mindre værd.

Indlånsrenten er de penge, din bank betaler dig som tak for, at du har din opsparing hos dem. Hvis indlånsrenten er lige så høj som prisstigningerne i samfundet, vokser din opsparing ikke. Er indlånsrenten lavere, taber din opsparing ligefrem værdi.

Det oplagte modtræk for dig er at investere dine penge. Investerede penge vokser simpelthen mere og hurtigere end opsparede penge. Og dog. Helt så enkelt er det naturligvis ikke. Der er flere ting at overveje, inden du løber ud og investerer hele formuen eller evt. optager et forbrugslån for at finansiere en investering. Men alt i alt bør du gøre dig selv den tjeneste at overveje muligheden for at investere. Vi har samlet alt, hvad du bør vide i denne lille artikel. 

Hvor risikovillig er du?

Det første, og måske vigtigste, du skal tage stilling til, er, hvor stor en risiko du er villig til at løbe. Med en høj risiko følger også chancen for et højere afkast. Er du knap så risikovillig, vil du heller ikke kunne opnå et lige så stort afkast i sidste ende. Størrelsen på din risiko og på dit potentielle afkast går altså hånd i hånd. Der er ikke noget galt med hverken en høj eller en lav risiko. Det er dig, der skal være tilfreds med din investering. Som en del af dine overvejelser kan du evt. starte med at lægge et fyldestgørende budget.

Hvor lang er din tidshorisont?

Tæt forbundet med din risikovillighed er tidshorisonten for din investering. Investeringer med en lang tidshorisont kan bære en højere risiko end kortsigtede investeringer. Hvis du først skal bruge din investering om 30 år, gør det knap så meget, at der er perioder, hvor din investering falder i værdi. Så længe din investering vokser på sigt. Står du omvendt og skal bruge din investering inden for en overskuelig fremtid, kan det give mening med en lavere risiko. Du ønsker f.eks. ikke at sætte din pensionsopsparing over styr, hvis du skal bruge den om 10 år. 

Investér og få dine penge til at arbejde for dig

Hvor meget vil du selv styre?

Det sidste, du bør overveje, er, hvor meget du gerne selv vil styre og pleje din investering. Du behøver nemlig ikke selv at følge med i aktiekurser og børsindekser, hvis du ikke ønsker det. Det kan du overlade til andre – f.eks. til en investeringsforening. Fordelen er her, at din investering typisk bliver spredt ud over flere værdipapirer, end hvis du selv står for det hele. Dermed falder din risiko betydeligt. 

Om du ønsker selv at forvalte din investering eller lade andre om det afhænger sandsynligvis både af dine interesser, dine kompetencer og din tid. Så husk at tage alle disse faktorer med i betragtning. Måske synes du, at investeringer er spændende, men har reelt ikke tid til at følge så meget med, som det kræver. Eller måske mangler du den grundlæggende knowhow og finder det uoverskueligt at sætte dig ind i emnet. I så fald kan det godt være, at du skal overlade roret til en anden.

Sæt i gang!

Der er altså tre vigtige emner, du bør overveje, inden du kaster dig ud i dit investeringseventyr:

  1. Din risikovillighed
  2. Din tidshorisont
  3. Din grad af involvering

Men når du er afklaret i forhold til ovenstående punkter, er det bare om at springe ud det. Tag det første skridt. Så længe du har gjort dit forarbejde, kan en investering netop vise sig at være en rigtig god investering. 

author
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.