Køb bolig om vinteren og spar 18.000 DKK pr. million

Køb bolig om vinteren og spar 18.000 DKK pr. million

Boligsalg og boligpriser svinger alt efter sæson, og der kan potentielt være mange penge at spare, hvis du vælger at købe bolig i ét kvartal frem for et andet. De sæsonbetingede bevægelser på markedet er ikke overraskende størst for sommerhuse, herefter for enfamiliehuse og på sidstepladsen ejerlejligheder.

En analyse udarbejdet af DST (Danmarks Statistik) viser, at der kan være stor forskel på, hvor meget det vil koste dig at købe en bolig, alt efter hvornår på året du vælger at gøre det. Omsætningen af ejerboliger, herunder ejerlejligheder, er eksempelvis størst om foråret og om sommeren, hvilket billigere boligpriser i 4. kvartal ligeledes afspejler.

Så meget kan du spare på en bolig til 1 million

Eftersom det er dyrt at købe bolig, kan der være mange penge at spare, selv hvis prisen falder med så lidt som mellem 1 og 3 %. Faktisk har DST regnet sig frem til, at det hypotetisk er muligt at spare 18.000 kr. pr. million på at købe enfamiliehuse eller ejerlejligheder i 4. kvartal frem for i 2. kvartal og 36.000 kr. pr. million på at købe et sommerhus i 1. kvartal frem for i 3. kvartal.

Regnestykket kan opstilles på følgende måde (der er taget forbehold for sæsonkorrigerede værdier): En bolig, der har en sæsonkorrigeret værdi på 1 million kroner, vil i 2. kvartal med en sæsonfaktor på 1,008 koste  1.008.000 kr. Den samme bolig ville i 4. kvartal koste 990.000 kr. med en sæsonfaktor på 0,990. Resultatet bliver altså en difference i boligprisen på 18.000 kr. for hver million, boligen koster. Ved at lave samme udregning for sommerhuse baseret på sæsonkorrigerede priser, når man frem til en forskel på hele 36.000 kr. pr. million, sommerhuset koster. 

Udbud og efterspørgsel på boligmarkedet

Som det er med langt de fleste varer, hænger den sæsonbestemte forskel på boligsalg og boligpriser sammen med udbud og efterspørgsel på boligmarkedet. Det sæsonbestemte udsving i boligpriser opstår dermed som resultat af udsving i efterspørgslen på boliger, eftersom der er en positiv sammenhæng mellem pris og salg: Jo højere prisen på boliger er, desto færre handler vil man se – og omvendt.

Sammenhængen mellem udbud og efterspørgsel er desuden relativt elastisk på den måde, at prisen svinger mindre afhængigt af sæson, end salget gør, men at en lille prisændring kan medføre et stor udsving i boligsalget.

Spar penge på dit boliglån

Det er ikke kun sæsonbestemte faktorer, der har indflydelse på, hvor dyrt det bliver for dig at købe bolig. Dit boliglån spiller ligeledes en væsentligt rolle i forhold til, hvad din bolig kommer til at koste dig på den lange bane. 

Når du skal låne penge til din bolig, kan du finansiere helt op til 80 % af boligens værdi hos et realkreditinstitut, mens de sidste 20 % enten skal finansieres ud af egen lomme eller via et almindeligt banklån. Der kan dog være mange at spare på at sætte sig godt ind i markedet og lånevilkårene, så du ikke ender med at optage et boliglån, der i sidste ende kommer til at koste dig dyrt.

Jo højere rådighedsbeløb du har, jo flere penge kan du låne til køb af bolig. Derfor er det en fordel at undersøge muligheden for et samlelån inden du skal købe ny bolig, da du kan sænke dine månedlige renteudgifter med 693 kroner i gennemsnit per måned.

Brug en låneberegner til at beregne prisen et boliglån, inden du accepterer tilbuddet, og husk altid at læse det med småt i låneaftalen, så du ikke risikerer at blive mødt af ubehagelige overraskelser i løbet af låneperioden.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Køb bolig om vinteren og spar 18.000 DKK pr. million