Pension – det skal du være opmærksom på

Pension – det skal du være opmærksom på

Når det drejer sig om pensionering, er der mange ting at overveje. For det første skal du sørge for, at du har sparet nok penge op til at dække dine udgifter. Men der er også andre faktorer, som du skal tage hensyn til. Her er fire ting, du skal være opmærksom på, når du går på pension.

Din pension

Din pension vil sandsynligvis være en af dine største indkomstkilder, når du går på pension. Det er derfor vigtigt at overveje, hvordan din pension vil fungere for dig. Det har nemlig stor indflydelse på resten af dit liv, når du ikke længere er på arbejdsmarkedet. Der findes flere forskellige typer af pension:

  • Folkepension
  • Efterløn
  • Arbejdsmarkedets Tillægspension
  • Arbejdsmarkedspensioner
  • Arbejdsgiveradministreret pension
  • Privat pension.

Det er vigtigt at have styr på de forskellige pensioner, og hvordan de har effekt for dig. Det betyder nemlig, at du kan undgå at optage et forbrugslån, da du i stedet for at låne til dit forbrug kan bruge pengene fra din pension. Forbrugslånet kommer nemlig med renter, og det er derfor væsentligt bedre økonomisk at have styr på pensionen.

Arbejdsmarkedspensioner oprettes af din arbejdsgiver, og du indbetaler til dem via din løn. Folkepensioner, efterløn og ATP er alle sammen offentlige pensioner, der er bestemt af lovgivning. Arbejdsgiveradministreret pension bruges til ansatte, der ikke er en del af en overenskomst. Private pensioner oprettes af dig selv, og du kan foretage regelmæssige indbetalinger til dem eller foretage engangsindbetalinger.

Din pension beskattes som normal personlig indkomst. Du skal derfor være opmærksom på, at pensionen et skattepligtig, når du planlægger din fremtidige indkomst

Andre indtægtskilder

Ud over din pension kan du have andre indkomstkilder som pensionist. Det kan være indtægter fra hobbyaktiviteter, hvis du har en hobby, du kan tjene penge på, eller andre ting som lejeindtægter, renter fra opsparing eller investeringer og udbytte fra aktier. 

Det er vigtigt at huske, at disse indkomstkilder ikke er garanteret og kan stige og falde med tiden. Det er derfor vigtigt at have en diversificeret portefølje for at beskytte sig mod uventede ændringer.

Har du planer om at låne penge i kombination med din pension, skal du naturligvis også planlægge efter det. Der findes mange forskellige lånetyper, der kan hjælpe med både forbrug, bil eller huskøb. For nogle er pensionen måske ikke nok til at købe en ny bil, og det kan derfor være nødvendigt at låne penge hos en bank.

Andre indtægtskilder - Låne penge i kombination med din pension

Dine udgifter

Når du går på pension, vil dine leveomkostninger sandsynligvis ændre sig. Du har måske betalt dit banklån eller anden gæld af, og dine børn er måske flyttet hjemmefra. Det kan betyde, at du har mere disponibel indkomst, end da du arbejdede, da du nu ikke har renteomkostninger eller ydelser, der skal betales på lånet. 

Det kan dog også betyde, at du har en lavere indkomst, end hvad du før har været vant til. Det er derfor vigtigt at have styr på dine udgifter, så du ved, præcis hvor meget du regner med at forbruge hver måned. Det gør det nemlig meget lettere at planlægge din økonomiske fremtid.

Pensionering kan være en god tid til at nyde dine hobbyer og gøre de ting, du elsker. Men det er vigtigt at være forberedt økonomisk på det

For at have helt styr på din opsparing og indkomst igennem din pension, kan du altid kontakte dit pensionsinstitut for at se, hvordan din økonomi kommer til at se ud. Du kan også tjekke borger.dk, der hjælper dig med overblik over alle dine pensioner. Så får du hurtigt alt den information, du har brug for.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Pension – det skal du være opmærksom på