PSD2: Hvad er det, og hvad betyder det for mig?

PSD2: Hvad er det, og hvad betyder det for mig?

PSD2 er et nyt EU-direktiv. PSD2 står for Payment Service Direktiv 2. Det blev allerede vedtaget i slutningen af 2015 og skulle have været implementeret senest den 13. januar 2018. Denne frist blev dog forlænget til 14. september 2019. Direktivet har forskellige konsekvenser og fordele for dig, alt efter om du er: 

  • forbruger
  • indehaver af en webshop

Konsekvenser for dig, som ejer en webshop

Som webshopejer skal du have implementeret de systemer og den teknologi, der gør, at du lever op til reglerne i PSD2, hvis du fortsat ønsker at kunne modtage kortbetalinger. Det væsentligste punkt i PSD2 er SCA (Strong Customer Authentication), hvor du som webshopejer sikrer dig gennem to-trins-bekræftelse, at din kunde rent faktisk også er ejer af det kort, der bliver betalt med. Det kan ske ved brug af to af følgende tre muligheder: 

  • Et unikt engangskodeord, som kunden får tilsendt her og nu til en allerede tilknyttet e-mail eller et mobilnummer.
  • Biometriske faktorer, som f.eks. en ansigtsscanning eller et fingeraftryk.
  • En QR-kode der scannes af kunden med mobilen.

Dog er der en række undtagelser, som f.eks. ved tilbagevendende abonnementsbetalinger, mindre transaktioner, eller når kunden har sat dig på sin whitelist.

En anden vigtig ting for dig som webshopindehaver er, at det med PSD2 bliver ulovligt at opkræve dine kunder kortgebyr. Hvis du vil have betaling for evt. gebyrer skal disse indgå i prisen fra starten. De nye regler er indskrevet i Lov om betalinger § 121.

Infoboks: Arbejder du udelukkende med erhvervskunder i din webshop, kan du se bort fra den del i Lov om betalinger, der dikterer, at gebyrer ikke må viderefaktureres. Dette vedrører nemlig kun private forbrugere.

Konsekvenser af PSD2 for forbrugeren

For dig som forbruger er formålet med PSD2 at give dig mange flere valgmuligheder inden for den finansielle sektor. PSD2 gør det mere sikkert for dig at handle på nettet ved at beskytte dig mod svindel og samtidig give dig et bedre overblik. Det får betydning for dig, når du skal lave betalinger, låne penge og foretage andre finansielle transaktioner online. 

Rent lavpraktisk betyder det dog også, at du ofte vil skulle igennem flere sikkerhedstrin, som f.eks. at skulle indtaste en kode, du modtager på sms, inden du gennemfører din betaling på en webshop, eller bruge dit NemID til at godkende et lån hos en af de forskellige danske låneudbydere på markedet.

Få et bedre overblik

Et af formålene med PSD2 er at give dig som forbruger et bedre overblik over din økonomi ved at lade dig vælge mellem nye aktører og give dem adgang til dine finansielle oplysninger gennem bankens API-system. 

Har du f.eks. konti hos flere banker, et forbrugslån hos en låneudbyder og dit billån hos en anden udbyder, kan du vælge at samle alle dine informationer hos én af udbyderne eller hos en tredjepart. Det kan f.eks. være via en app på din mobiltelefon, hvor du kan se og tilgå alle dine konti uden at skulle logge ind flere steder. 

Nye løsninger er på vej

MobilePay er ikke længere en ny løsning, men måske kan du huske, hvor smart løsningen var, da den kom frem. Det nye PSD2-direktiv åbner op for, at også private aktører kan få adgang til din bankkonto og dermed udvikle systemer og løsninger, der gør det nemmere for dig som forbruger at bruge forskellige løsninger på tværs af hinanden. Det kan f.eks. være muligheden for, at du gennem én og samme app kan styre dit budget, betale regninger fra forskellige konti, omlægge flere små lån til et større samlelån og foretage betalinger for køb.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > PSD2: Hvad er det, og hvad betyder det for mig?