Sådan kommer du godt i gang med din opsparing

Sådan kommer du godt i gang med din opsparing

Det er let at drømme. Sværere er det at realisere sine drømme. Måske fordi drømme har det med at koste penge – ofte rigtig mange penge. Måske drømmer du om en jordomrejse, et sommerhus, en ny bil eller kort og godt mere fritid, du selv kan disponere over. Men når regningerne er betalt, og måneden er gået, er det sjældent store beløb, der står tilbage på kontoen. Og så virker en opsparing måske uopnåelig. Sådan behøver det imidlertid ikke at være. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du kommer godt i gang med at spare sammen til dine drømme.

Små midler bør ikke forhindre dig i at starte en opsparing. Mange bække små gør som bekendt en stor å. Dette er særlig sandt for langsigtede opsparinger. Hvis du kan undvære 100 kroner om måneden nu, kan de penge med renters renter have vokset sig til rigtig mange om 25 år.

Tag en aktiv beslutning

Det første skridt er beslutningen om, at nu skal det være. Måske føler du ikke, at du har noget økonomisk råderum at sætte til side af. Men du vil blive overrasket over, hvor meget du kan trække ud af dit budget til en opsparing, hvis du blot beslutter dig for at gøre det. Til en start kan du gå dit budget minutiøst igennem. På den måde synliggør du over for dig selv, hvor meget af dit forbrug der er faste udgifter, og hvor meget der er variabelt – og som måske kan undværes. Der findes også apps, der kan bruges til dette formål, f.eks. Finanstilsynets app Lommebudget

Visualisér drømmen – og bryd den ned i konkrete handlinger

Så er det tid til handling. Beslut dig for, hvor meget du vil spare sammen, og hvad din opsparing skal bruges til. Måske skal du hænge et billede af dit mål op på opslagstavlen i køkkenet for at hjælpe motivationen på vej. Forhold dig også til opsparingens tidshorisont. Der er stor forskel på, om du sparer op til et bryllup om to år eller til din pensionisttilværelse. Og husk, at alle mål er lige værdige. Et godt mål er simpelthen et konkret ét af slagsen.

Gode ting at overveje er altså følgende:

  • Hvad er målet med min opsparing?
  • Hvor meget har jeg brug for at spare sammen?
  • Hvornår skal jeg bruge min opsparing?

Hvilken slags opsparing skal du vælge?

Hvis din opsparing er relativt kortsigtet, kan det være en god idé at oprette en decideret opsparingskonto i banken samt en fast overførsel fra din lønkonto hver måned. På den måde kører det helt automatisk, og du slipper for at skulle modstå fristelsen til at bruge pengene på noget andet.

Husk: En opsparingskonto bør have en højere rente end din almindelige lønkonto. Hvis din bank ikke kan tilbyde dig det, kan det være, at tiden er inde til at skifte bank. Acceptér ikke dårlige renter.

Er din opsparing langsigtet, kan det være, at du skal overveje helt andre muligheder med et højere afkast. Det kunne f.eks. være at sætte pengene ind på en pensionsopsparing eller at investere pengene, enten selv eller via en investeringsforening

Når du nu alligevel er i gang med at spare op, bør du overveje også at oprette en særskilt opsparing til uforudsete udgifter. På den måde sikrer du, at du ikke er nødt til at hæve penge fra din primære opsparing, hvis bilen pludselig skal på værksted, eller vaskemaskinen sætter ud. Måske kan det også give mening for dig at have konti med opsparinger til f.eks. ferier og husforbedringer. Jo mere du kan skabe overblik og sætte dine opsparinger i system, jo bedre. 

Følger du disse simple trin, er du allerede godt på vej til at realisere din drøm. Med en klar og tydelig opsparingsplan – og viljen til at følge den – skal drømmen nok blive til virkelighed.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Sådan kommer du godt i gang med din opsparing