Sådan retter du din forskudsopgørelse og undgår skattesmæk

Sådan retter du din forskudsopgørelse og undgår skattesmæk

Vil du undgå skattesmæk? Til november kommer forskudsopgørelsen, som viser din forventede indkomst og skat for næste år. Der er god grund til at gå den grundigt igennem, for hvis du ikke betaler den korrekte skat, så ender du med at få et skattesmæk. Det er trælse penge at skulle betale – især hvis du ikke er forberedt på det.

Måske har du tidligere prøvet at rette i din forskudsopgørelse, men uden held. Forskudsopgørelsen er ofte noget, som danskerne forbinder med stor usikkerhed, men når først du lærer det, så er det nemt at gå til. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du retter din forskudsopgørelse og på den måde undgår skattesmæk.

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er kort sagt et budget over din indkomst og skat. Den kommer i november og viser, hvad Skat forventer, at du har af indtægter i løbet af det kommende år, og hvad du skal betale i skat.

Skat henter disse oplysninger automatisk, men det sker tit, at de ikke stemmer overens med virkeligheden. De bliver nemlig indhentet på baggrund af dine økonomiske oplysninger fra de tidligere år, men der kan ske meget fra år til år. Så selvom det sker automatisk, så er det vigtigt, at du kigger forskudsopgørelsen igennem hvert år. Hvis du opdager, at tallene ikke stemmer overens, så skal du rette i forskudsopgørelsen.

Ved at klikke ind på Skat finder du en god guide til at forstå din forskudsopgørelse.

I disse situationer skal du rette din forskudsopgørelse

Det er vigtigt, at du har helt styr på din forskudsopgørelse. Ellers kan du ende med at betale for meget i skat, eller du kan ende med en meget ubehagelig overraskelse, når du modtager din årsopgørelse til foråret.

Det er ikke alle, der 100 % ved, hvordan deres indtægter kommer til at se ud det kommende år. Heldigvis er det muligt at rette i forskudsopgørelsen løbende, så den hele tiden er opdateret og matcher dine indtægter.

Du skal huske at rette din forskudsopgørelse, hvis der sker væsentlige ændringer i din indkomst. Det kan f.eks. være, hvis du får et nyt job og begynder at tjene mere eller mindre. Hvis du samtidig har fået længere eller kortere afstand mellem hjem og job, så er det en god idé at tjekke kørselsfradrag. Du skal også huske at justere forskudsopgørelsen, hvis du starter virksomhed, og hvis dit over- eller underskud ændrer sig.

Derudover er det også vigtigt, at du retter din forskudsopgørelse, hvis du låner penge eller omlægger lån. Det kan f.eks. være boliglån, forbrugslån eller noget tredje. Her skal du være opmærksom på, om dine rentefradrag står korrekt.

Hvis du klikker ind på Råd Til Penge, så kan du blive klogere på, hvornår du skal justere din forskudsopgørelse.

Det skal du gøre for at rette din forskudsopgørelse

Hvis du gerne vil tjekke din forskudsopgørelse, så skal du klikke ind på skat.dk og herfra logge ind i deres tast-selv-system. Her vælger du din forskudsopgørelse, og så kan du se, hvad der står i den.

Når du kigger på din forskudsopgørelse, så har Skat fremhævet de rubrikker, som sandsynligvis er mest relevante for dig. På den måde er det hele nemmere at overskue. Derefter skal du begynde at regne på dine indtægter. Husk, at det er før skat.

Hvis du har et arbejde med en fast månedsløn, så er det ret simpelt. Du tager beløbet og ganger med 12, og så har du din årlige indtægt. Det er typisk A-skat. Hvis du modtager honorarer, så skal de beløb også oplyses før skat, og det er typisk B-skat. B-skat er de indtægter, der ikke bliver trukket skat af automatisk. Det skal du selv sørge for. Ud over indkomst skal du også tjekke, om dine fradrag er korrekte.

Når du er færdig med at rette forskudsopgørelsen til, så klikker du blot færdig i bunden af siden. Så kommer Skat med en beregning, der viser din trækprocent, og hvad du skal betale i skat.

Så selvom mange ser forskudsopgørelsen som noget usikkert og bøvlet, så er det ret simpelt, når du først får det lært og ved, hvad du skal være opmærksom på.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Sådan retter du din forskudsopgørelse og undgår skattesmæk