Strammere krav til privatkunders økonomi

Strammere krav til privatkunders økonomi

Vil man som dansker optage lån, er der forskellige krav, man skal leve op til. Og nu er kravene blevet strammere. En udlånsundersøgelse lavet af Danmarks National Bank viser, at danske banker bliver mere forsigtige med at låne penge ud til privatkunder som følge af usikker økonomisk fremtid. Nationalbanken laver kvartalsvis undersøgelsen, som giver indblik i ændringerne i pengeinstitutters kreditpolitik. 

16 af landets store- og mellemstore pengeinstitutter har været med i undersøgelsen. Halvdelen af dem svarer ja til, at de for deres private kunder har strammet deres kreditstandarder for 3. kvartal 2022 sammenlignet med 2. kvartal. Årsagen er, at privatkundernes økonomier er mindre robuste i 2022 sammenlignet med 2021.

Nationalbanken laver fire gange årligt blandt pengeinstitutternes kreditchefer en kvalitativ undersøgelse, som viser, hvordan kreditstandarder i landets største banker har udviklet sig. Undersøgelsen viser, om danske låntagere har fået det sværere eller lettere ved at optage lån, og hvorvidt ændringerne skyldes udbud eller efterspørgsel.

Stigende nedskrivninger 

8 ud af de 16 adspurgte banker har i 3. kvartal 2022 strammet deres kreditstandarder for privatkunder, melder bankernes kreditchefer. Og 5 ud af de 8 banker har gjort det, fordi de i 2. kvartal 2022 også strammede deres kreditstandarder. I 4. kvartal vil de fleste af bankerne også stramme kreditstandarderne. De 16 pengeinstitutter i undersøgelsen er:

 • Danske Bank
 • Jyske Bank
 • Nordea
 • Nykredit
 • Spar Nord
 • Sydbank
 • Arbejdernes Landsbank
 • Handelsbanken
 • Middelfart Sparekasse
 • Ringkjøbing Landbobank
 • Santander Consumer Bank
 • Sparekassen Danmark
 • Sparekassen Kronjylland
 • Sparekassen Sjælland-Fyn
 • Vestjysk Bank
 • Lån & Spar Bank

I 4. kvartal 2022 forventer bankerne, at nedskrivninger bliver større på udlån til privatkunder. Det svarer 9 ud af de 16 banker i undersøgelsen. Mange af bankerne har ikke øget nedskrivningerne i 2022, fordi de har vurderet privatkundernes økonomi til at være god. Mindre end halvdelen af de adspurgte banker har dog i løbet af 2022 foretaget nedskrivninger, fordi økonomier kommer til at være usikre i fremtiden. Resterende banker forventer større nedskrivninger hen over vinteren 2022, fordi boligbyrden kommer til at stige. 

Mindre robuste privatøkonomier

Priserne på brændstof, gas, el og fødevarer er steget markant i 2022, hvilket betyder, at privatkunder har svære ved at opretholde samme levestandard som i 2021. Flere af bankerne forudser derfor en svækket økonomi hos privatkunderne. Flere af bankerne har derfor hævet kravet til det minimale rådighedsbeløb. Derudover bliver der også budgetteret med forhøjede energipriser. Som dansker kan det derfor være en god idé at undersøge forskellige lånudbyderes krav og vilkår, før man optager et lån. 

Mindre robuste privatøkonomier

Banker, der ikke har ændret krav i forbindelse med det minimale rådighedsbeløb, svarer i undersøgelsen, at de har mere fokus på at teste prisudviklingen og sammenligne kundernes egentlige aktuelle forbrug med det beregnede rådighedsbeløb. 

Boligkøbere skal derfor i dag kunne betale mere af på deres boliglån og betale mere for deres løbende energiforbrug. Sammenlignet med 2021 skal de også have flere penge til mad, tøj og fornøjelser. Mange mennesker må derfor sætte boligdrømmene på pause eller flytte ind i en billigere bolig. 

I forhold til boliglån svarer enkelte banker, at de har planer om at forkorte løbetiden på nye boliglån. Det skyldes, at boligpriserne ser ud til at falde, og bankerne vil gerne, at tilbagebetalingen bliver hurtigere, såfremt formuerne ikke er så robuste. Hos Danmarks Statistik findes Nationalbankens statistikker samt andre statistikker omkring bl.a. banker og forbrugerkredit.

Kreditstandarder fra 2. til 3. kvartal 2022 hos 16 bankerStrammetUændret
Antal banker88
Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Strammere krav til privatkunders økonomi