Tjek skatteregler for kryptovaluta, inden du investerer

krypto

En dygtig forretningsmand kan finde penge i alle mulige henseender. Det kan være helt fra starten i skoletiden, en smart strategi på arbejdsmarkedet, et manglende produkt i sportshallen eller ved at investere i kryptovaluta. Denne dygtige forretningsmand kaster sig dog ikke bare hovedkulds ud i finanseventyrer uden først at undersøge, om det overhovedet giver økonomisk mening for ham. Her skal medregnes tid, omkostninger, konkurrence og selvfølgelig skat. Man kan ikke, må ikke og skal ikke slippe for skat, men man kan gøre sig bevidst om reglerne, inden man investerer. 

En investering i fremtiden

Først og fremmest: Hvad er en kryptovaluta, og hvorfor dog investere i den? En kryptovaluta er en krypteret valuta. Det er ikke en traditionel, national valuta som kronen eller dollaren, hvis pengepolitik styres af en nationalbank. Det er derimod en valuta skabt af private udbydere, som ikke er afhængige af banker og regeringer. Den skal investeres i, fordi kryptovaluta har en fordel over den traditionelle valuta, idet den fri fra dyre omkostninger, som opstår ved transaktioner. 

Et minus kan dog være, at det ikke er særlig udbredt, og kryptovaluta endnu ikke kan bruges som valuta særligt mange steder.

Investering i kryptovaluta vil ofte foregå som ved investering i anden valuta. Du køber, når den er billig og sælger, når den er dyr.

Er du dygtig til det, kan du måske være med til at gøre op med, at din uddannelse skal diktere din indkomst. At investere i f.eks. kryptovaluta handler om at kunne følge strømningerne på valutamarkedet, vide hvornår man skal købe, sælge, skifte og holde op. 

Du slipper aldrig for skattefar

Selv med en ny smart valuta, som er uafhængig af banker om regeringer, slipper du formentlig ikke for at betale skat. Dit køb af kryptovaluta anses for at være spekulation. Det betyder, at du skal oplyse din eventuelle fortjeneste og tab. Hvis værdien stiger af din kryptovaluta, der kan f.eks. være Bitcoin, og den stiger i værdi, skal du ikke foretage dig noget, heller ikke hvis den falder. Du skal først oplyse noget til skat, når sælger din kryptovaluta igen. 

Hvis du har en smule kendskab til aktiemarkedet, vil du kunne kende processen. Du skal først oplyse, når du har fået en indtjening eller et tab af din investering. Opkøber du en større mængde kryptovaluta og bruger disse til at købe produkter og andet for, så vil du umiddelbart ikke skulle opgøre dette til skat. Det er dog altid en god ting at dobbelttjekke på skattespørgsmål. Du kan tjekke Skat.dk for mere information. Finder du ikke et tilfredsstillende svar, kan du altid få en personlig vurdering at din skattesituation – dog mod betaling. 

Regnskabet skal gøres op

Det skatteproblem, som kan opstå, når du køber kryptovaluta, er, at du ikke køber for spekulation, men for at benytte den frie betaling. Problemet er, at der er så få muligheder for at bruge kryptovaluta til køb af produkter i forhold til køb at kryptovaluta som spekulation eller næring, hvorfor skattereglerne er rettet mod sidstnævnte. Det er altid kompliceret med skatteregler – selv for jurister – så måske skal du samle alle dine skattespørgsmål sammen og få svar fra Skat.dk på én gang. Det kan være den dag du retter din forskudsopgørelse og undgår skattesmæk.

Lån altid penge sikkert

Hvis du er blevet interesseret i at købe kryptovaluta, selvom skattereglerne kan være en smule svære at gennemskue, så gør det med den rette mængde penge og på det rette tidspunkt. Førstnævnte kan du gøre ved at vælge det rette beløb, du vil låne til din investering. Sidstnævnte skal du selvfølgelig gøre ved at læse op på kryptovaluta, hvordan det bevæger sig på markedet, og især hvordan fremtiden ser ud. 

Lige meget hvor god en strategi, du har for din investering, så gælder det altid, at du skal vælge den rette låneudbyder, og du skal læse kontrakten igennem – præcis det samme som for din investering i valutaen. Du skal vælge det rette sted at købe din kryptovaluta, og du skal forstå din investering, herunder også de skattemæssige hensyn, du skal tage, inden du endeligt vælger at investere dine penge i kryptovaluta.

author
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.