Bedre kreditværdighed – Dette skal du vide

Hvordan kan du forbedre din kreditværdighed? Spørgsmålet, som mange dagligt stiller sig selv, men som de færreste kender svaret på. Svaret kan du finde her på siden, som udelukkende er lavet til at hjælpe dig med at blive klogere på begrebet kreditværdighed.

Bedre kreditværdighed – Dette skal du vide

Du vil ikke kun få viden om hvordan du kan forbedre din kreditværdighed, men også en bredere viden indenfor dette emne, som forhåbentligt kan komme dig til gavn i fremtiden.

Når du har været igennem denne artikel, har er forhåbningen at du har den nødvendige viden til at kunne øge din kreditværdighed, såvel som at undgå en dårlig kreditværdighed. Udover dette fremkommer vi med nogle gode råd, som man kan bruge for at forbedre sin økonomiske situation og dermed kreditværdighed.

  • Hvordan man forbedrer kreditværdigheden
  • Hvordan du kan øge dine chancer for at blive godkendt til lån, på trods af dårlig kreditværdighed
  • Hvorfor udbyderne vælger at foretage en kreditvurdering af dig.

Det er vigtigt med en god kreditværdighed

Kreditværdighed er i bund og grund en målestok, som udbydere af lån bruger for at vurdere, hvor risikabelt det er at låne penge til dig som låntager. Dette er samtidig en afgørende faktor for dine lånemuligheder. Som privatperson er det alfa og omega at have en god kreditværdighed, hvis man ønsker at optage lån af større summer, som f.eks. til huskøb og/eller bilkøb. Des bedre kreditværdighed du har, des flere muligheder har du få at finde gode lån til en lav rente.

Sådan forbedrer du din kreditværdighed, få en lavere rente ved en bedre kreditværdighed, kreditscore

Hvordan kan jeg forbedre min kreditværdighed?

Som skrevet, er kreditværdighed en metode for banker, til at kategorisere en låntagers evne til at tilbagebetale et potentielt lån. Efter vi har fået slået det på plads, kommer spørgsmålet som mange stiller herved er, og det er hvordan man kan forbedre lige præcis dette.

Der findes mange måder at forbedre sin kreditværdighed på, men nogle af de mest håndgribelige er noget som alle kan være med på.

Den første og måske nemmeste måde at øge sin kreditværdighed på er, at sørge for at betale sine regninger til tiden – hver gang. Hvis man har en dårlig betalingshistorik og ikke kan betale sig lån, vil dette nemlig give bankerne en fornemmelse af, at du højst sandsynligt heller ikke vil betale dit nye lån til tiden.

Det er vigtigt for en god kreditværdighed, at man kontinuerligt får betalt sine regninger til tiden. Skulle du ud i en situation, hvor man modtager en rykker, så sørg altid for, at den bliver betalt hurtigst muligt.

En af de værst tænkelige situationer vil være er nemlig, hvis man havner i RKI. Dette vil nemlig gøre det praktisk talt umuligt for dig at optage et nyt lån, så længe du står registreret som en dårlig betaler.
Altså, bør du sørge for at betale dine regninger hurtigst muligt, og så vidt muligt undgå rykkere, både for din kreditværdigheden skyld, men også for roen der kommer med en betalt regning.

En anden måde at øge sin kreditværdighed er, at betale sin gæld ud. Dette kan måske virke åbenlyst, men faktisk vurderes ens kreditværdighed ligeledes ud fra hvor meget gæld man samlet har. Har du klatgæld og overvejer at optage et større lån, bør du sørge for at betale klatgælden af først. Dermed forbedrer du både din kreditværdighed og dine chancer for at få din låneansøgning godkendt.

mand på store mønter sidder og forbedre sin kreditværdighed

Jeg har udfordringer med at få en bedre kreditværdighed – Hvad gør jeg?

Det ideelle ville være at tage dig tiden til at øge din kreditværdighed, før du anmoder en udbyder om et lån, men dette er desværre ikke en mulighed for alle.

Hvis man brændende har brug et lån, og at det virker umuligt og uoverskueligt at øge sin kreditværdighed, findes der måder, hvorpå man kan øge sine kreditværdighed med det samme. Du kan enten erkende at din kreditværdighed ikke er særligt god og måske nøjes med at ansøge om et mindre lånebeløb. Des større lån des bedre kreditværdighed kræves der nemlig, for at du kan blive godkendt.

Forbedring af en kreditværdighed tager tid

At forbedre kreditværdigheden kan være en længere proces, men klart også den bedste mulighed for at forbedre sine chancer for et lån. Det kan i undertiden kræve en større indsats og god portion tålmodighed, at forbedre sin kreditværdighed. Men det kan betale sig, da de økonomiske muligheder bliver forbedret på den lange bane!

Hvis dette ikke giver nogen mening for dig, så har du også den mulighed at din partner til at stå som medansøger. Derved hæfter i begge for lånet, hvilket mindsker din risiko som låneudbyderen tager, ved at udlåne til en person med en dårlig kreditværdighed. Dermed øger du din chance for at blive godkendt til lånet.

Hvorfor er det vigtigt at forbedre din kreditværdighed?

Opsummeret, er der nogle helt basale og gode grunde til, hvorfor udbyderne vælger at vurdere din kreditværdighed, inden de bevilger et lån til dig. Dette indebærer bl.a.:

  • At det er vigtigt for kreditorerne at vide, de kan regne med, at de får deres penge tilbage
  • At låntager kan leve op til betalingsbetingelserne, overholder frister og aftalen for lånet
  •  Vurdering af din likviditet og økonomiske historik.

Der er altså logiske og gode grunde til, at der bliver foretaget en kreditvurdering på enten privatpersoner eller på en virksomhed. Derfor er det vigtigt, at vi har helt styr på, hvordan man kan forbedre denne, og hvorfor den skal forbedres.

Spørgsmål og svar om bedre kreditværdighed

Er det vigtigt at opnå en bedre kreditværdighed?

Kort og enkelt, så ja. Som privatperson er det altid relevant at have en god økonomisk historik, da det er et tegn på at du kan holde styr på din privatøkonomi. Derudover er det også relevant, hvis du pludselig står i en situation, hvor du har brug for et lån, at du har de bedste forudsætninger for at kunne finde et passende lån.

Er det muligt at gå fra en dårlig kreditværdighed til en god kreditværdighed?

Det er ikke umuligt, faktisk langtfra. Det er dog en proces, som kan tage tid og hårdt arbejde, særligt hvis man har for meget gæld og/eller forsømt gæld. Heldigvis er der hjælp at hente på nettet hvis du har gæld, men udsigten til en bedre kreditværdighed kan være lang. I langt de fleste tilfælde kan det dog lade sig gøre, at forbedre sin kreditværdighed.

Er en god kreditværdighed kun relevant for privatpersoner?

Kreditværdighed er et begreb, som ikke kun gælder privatpersoner. Virksomheder gør også stor brug af dette, nødvendigvis ikke fordi de skal optage et lån, men som et middel til at fortælle og vise omverdenen, at de er en stabil virksomhed med styr på økonomien.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Økonomi guide > alt om kreditvurdering > Bedre kreditværdighed – Dette skal du vide