Bedste rente: Sådan finder du den

Når der tales om at finde den bedste rente, så handler det i bund og grund om at finde den rente, som enten giver dig det bedste afkast, eller koster dig mindst muligt. Det fleste vil gerne betale mindst muligt, hvad enten det drejer som et lån eller om at have penge stående i banken (læs: negativ rente).

mand kigger på rente graf

I denne tekst får du en række tips og tricks til, som har til formål at ruste dig til at kunne finde den bedste rente muligt. Du kan blandt andet blive klogere på hvad du skal være opmærksom på, i jagten efter at finde den bedst mulige rente.

For at kunne finde den bedste rente, skal behøves man ikke være ekspert indenfor området, eller bruger timer på at undersøge markedet. Det handler blot om at kigge de rigtige steder og vide hvad man skal være opmærksom på, hvilket forhåbentligt bliver belyst for dig, ved at kaste lys på følgende punkter

  • Hvor og hvordan finder du den bedste rente
  • Hvordan du undgår høje renter 
  • Kan renter forhandles?

Fakta om renter

Renter er oftest noget som forbindes med låneomkostninger, hvor den laveste rente muligt som udgangspunkt altid er den bedste.

Kommer det til ens opsparingskonto, gælder indlånsrente, hvor den bedste rente her er den højeste mulige. Dette indebærer nemlig hvor mange penge du får, for at have pengene stående hos den respektive bank.

Online lån vs. banklån, sådan finder du den bedste rente

Hvor og hvordan du finder den bedste rente

Før du kan finde den bedste rente, er det vigtigt at du allerede har en vis basisviden indenfor renter, hvilket vi også har skrevet om her på Fairlån. Har du fået styr de forskellige rentebegreber og -typer, kan du gå på jagt efter den bedste rente. Drejer det sig eksempelvis om lån, skal du gøre dig en række overvejelser forinden, da disse kan have en afgørende indflydelse på renteniveauet:

  1. Hvor mange penge har du brug for at låne
  2. Hvilken rente er min ideal rente (den rente du gerne vil tættest på)
  3. Hvor høj en rente kan du gå med til at betale

Når du har gjort dig nogle overvejelser herom, og du er klar til at komme ud og lede efter den bedste rente. Du skal huske, at selvom du måske er glad for din egen bank, er det langt fra sikkert at det er her du får den bedste rente. Det kan derfor betale sig at undersøge markedet og mulighederne, både hvad angår traditionelle banker og online låneudbydere.

Et andet godt råd, er at bruge en sammenlignstjeneste, som den der findes her på Fairlån. På den måde kan nemt og relativt hurtigt få et overblik over renteniveauet ved de forskellige udbydere online. Når det gælder banker, kan det være en god ide at kontakte nogle forskellige banker og høre hvad de kan tilbyde.

Hvordan undgår du høje renter?

Når det angår høje renter, så kommer din kreditværdighed ofte ind i billedet, og det er faktisk med god grund. Hvis du har en god kreditværdighed, ser banken et større potentiale og en større værdi i at have dig som kunde, og derfor er de mere villige til at tilbyde dig som låner, en lavere rente.

Vær opmærksom på dette

Det er ikke altid at et lån med en høj rente er det bedste lån. Du bør ikke udelukkende kigge på renten men også de øvrige omkostninger forbundet med lånet. Etableringsgebyrerne ved et lavrente lån, kan overstige de akkumulerede omkostninger ved et lån med højere renter, men lave etableringsgebyrer. Sørg derfor også at kigge på ÅOP, som både inkluderer omkostninger for renter samt andre gebyrer.

Det er altså ikke nogen hurtig smutvej til at undgå høje renter, da det kræver at man undersøger mulighederne til bunds og sørger for at sammenligne renteniveauet, samt de øvrige omkostninger. Som nævnt er den laveste rente nemlig ikke ens betydning med at det er bedst. Dette kommer også an på øvrige vilkår samt omkostninger. Selvom det kræver lidt tid og tålmodighed, kan det i sidste ende betale sig at gøre sit hjemmearbejde ordentligt.

mand leder efter den bedste rente på bærbar pc
Find den bedste rente inden du låner

Forhandling kan være vejen til en bedre rente

Vejen til den bedste rente, kan også inkludere muligheden for at forhandle renteniveauet. Du kan nemlig ofte forhandle om hvilken rente du skal have, hvis du kontakter det pengeinstitut som du overvejer at låne af eller have penge stående hos. Den bedste måde at gå til forhandling på, er hvis man kan fremvise en sund økonomi, at man overholder sine betalingsaftaler mm.

I disse tilfælde er det altså vigtigt at du har en plan, inden du vælger at gå til forhandlingsbordet, altså bør du have et niveau eller mål for rente som du gerne vil opnå. Hav gerne eksempler med fra andre långivere, som tilbyder en lavere rente. Bankrådgivere har nemlig et vis råderum som der kan forhandles om, så du behøves ikke takke ja til den første og bedste rente du får tilbud.

Spørgsmål og svar om den bedste rente

Kan man altid forhandle en høj rente ned?

Alle ønsker den bedste rente, men vi må desværre også acceptere at nogle gange, der kan en rente bare ikke forhandles. Det kan være at banken eller online låneudbyderen har en politik om at der ikke forhandles før i en vis størrelsesorden, eller at man ikke kan leve op til nogle krav som der stilles, før at man kan få en attraktiv rente.

Hvis en anden bank tilbyder en lavere rent, skal jeg så skifte?

Dette er meget individuelt, hvis du kun ønsker den laveste rente muligt, så er svaret ja. Derimod hvis du har et godt forhold til din bank, og de tidligere har været behjælpelige med lån og samarbejdet har gået godt, så kan det være en fordel at forblive kunde på længere sigt. Husk også at være opmærksom på de øvrige vilkår som bankerne tilbyder.

Er kreditværdighed det eneste der påvirker dine muligheder for en lav rente?

Nej, det er det faktisk ikke, eller i hvert fald ikke i alle tilfælde.
Hvis du kommer som ny kunde i en bank, kan du faktisk i nogle tilfælde få et gratis lån på et mindre beløb, eller få et lån hvor du kan opnå en lavere rente, eller rentefrie måneder.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Økonomi guide > Alt om renter > Bedste rente: Sådan finder du den