Hvor meget kan jeg låne?

Står du i en situation, hvor økonomien halter, og der er behov for at optage et lån? Så er du landet det helt rette sted. I denne artikel bliver du nemlig klogere på, hvad lån er.

kvinde undersøger hvor meget kan hun låne på sin pc

Det er de færreste mennesker, som ikke før eller siden får brug for at optage et lån. “Hvor meget kan jeg låne?” har du måske allerede spurgt dig selv om. Dette måske i forbindelse med huskøb, køb af bil eller anden større investering, som kræver et lån. I den forbindelse kan der også automatisk opstå spørgsmål som disse m.fl. Det kan være lige fra hvilken låneudbyder, du skal vælge, til hvad et lån er, hvad det koster at låne og meget mere.

I denne artikel kan du blandt andet blive klogere på spørgsmål som:

  • Hvor meget kan jeg låne, og hvad koster det?
  • Hvad er lån, og hvor kan jeg kan jeg få et lån?
  • Hvad skal jeg være opmærksom på ved et lån

Informationer om lån

Hos Fairlån får du alle de informationer om lån, som du har brug for. Inden man tager et lån, er det afgørende at have en forståelse for, hvad lån i det hele taget indebærer. Et lån er nemlig en bindende aftale, der indgås mellem dig som kunde og en kreditor. I den periode, du låner pengene, betaler du låneomkostninger, i form af renter, gebyrer og selvfølgelig afdrag. Der kan dog være store forskelle på hvad et lån koster og hvor meget du kan låne, alt afhængigt af hvor du søger om lån.

Hvor kan jeg få et lån?

Du kan optage et lån hos en online låneudbyder eller hos de traditionelle banker. Det er op til dig at vurdere, hvad du føler dig mest tryg ved. Men før du vælger en låneudbyder, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvor meget du kan låne, hvilken lånetype der passer bedst til dig, hvilke renter og afdrag der er forbundet med den pågældende lånetype, og meget mere. Alt det kan hurtigt føles som en jungle at navigere i, hvis du ikke på forhånd ved, hvad du skal gå ud fra.

Der er både fordele og ulemper ved henholdsvis online banker og almindelige banker. Ved online banker kan du frit vælge imellem et stort udvalg af långivere. Låneprocessen går typisk hurtigere og kravene til dig som låntager, er ofte færre end i banken.

Til gengæld får du ikke samme personlige rådgivning i forhold til din privatøkonomi, som du går i din egen bank, som i forvejen har indsigt i din økonomi. Her er det op til den enkelte, at vurdere hvad der vigtigst. Uanset hvad er det, og måske det allervigtigste, at kigge på prisen for lånet.

Krav til dig som låneudbyder

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på de krav, den pågældende låneudbyder har til dig som låner. Hvis du vælger at finde en online låneudbyder, er et af kravene eksempelvis, at du skal være minimum 18 for at få lov til at låne. Derudover må du heller ikke være registreret i RKI, da låneudbyderen i den situation vil se dig som en dårlig betaler. Derudover skal du kunne bekræfte din identitet med MitID, og skal du også have en fast indtægt.

Vær opmærksom på om du lever op til disse krav:

  • Alderskravet
  • Ikke registreret i Ribers Kredit Information (RKI)
  • Dansk bopæl og statsborgerskab
  • Gode privatøkonomiske forhold

Har du tidligere fået afvist at låne, har vi skrevet en artikel årsagerne til hvorfor du ikke kan få lån.

Hvad koster det at låne?

Som bekendt er det sjældent gratis at låne penge. Prisen afhænger selvfølgelig af spørgsmålet hvor meget du kan og vil låne. Det er helt afgørende at forstå, at desto flere penge du låner, desto dyrere vil det også være for dig at optage et lån. Hvorfor, tænker du måske. Det skyldes, at der altid omkostninger forbundet med et låne. I sjældne tilfælde kan du finde rentefrie lån, men langt hen ad vejen skal du forholde dig til renter og rentetyper, når du låner penge. Derudover er det også vigtigt at afgøre, hvor mange penge du har behov for at låne.

Hvor meget du kan låne og hvad koster det f.eks. at låne en million? Stiller du dig sig selv det spørgsmål, er det en god idé at benytte en gratis online låneberegner, som bl.a. findes her på fair-laan.dk.

Låneomkostninger: Vær opmærksom på dette

Renter: Der findes mange forskellige rentetyper. Det gælder blandt andet variabel rente, nominalrente og morarente. Før du beslutter dig for, hvilken rentetype, du bør gå efter, er det en god idé at tjekke nøje op på, hvad renter indebærer, og hvordan du finder de bedste renter på markedet. Alle rentetyper har både fordele og ulemper alt afhængig af din økonomi, men også markedet. Uanset hvad kommer du ikke udenom, at der er renter på det lån, du vælger at optage.

Løbetid: Løbetid for lånet er den periode, der er sat af til, at du afdrager dit lån. Langt hen ad vejen vurderer du faktisk selv, hvor lang en løbetid du ønsker. Her er det vigtigt, at du tager højde for, at renten automatisk bliver højere, desto længere løbetid du vælger. Selvom det er fristende at vælge en lang løbetid, er det derfor ikke altid det bedste valg økonomisk. Dog kan der være fordele og ulemper ved begge dele.

ÅOP: årlige omkostninger i procent: ÅOP kaldes også årlige omkostninger i procent og er altså en betegnelse for, hvor meget et lån kommer til at koste dig i procent årligt. Det er derfor et vigtigt udgangspunkt at tage højde for med det samme.

Afdrag: Afdrag er en meget vigtig faktor at tage stilling til, når du skal overveje et lån. Afdrag er nemlig afgørende for, hvor meget du månedsvis skal betale tilbage. Mange gange vælger du selv, hvor meget du ønsker at afdrage. Det kommer nemlig an på lånetypen, som du kan blive klogere på ved at bruge en låneberegner.

lånte penge stablet ovenpå hinanden
Brug tid på at finde det rigtige lån

Ofte stillede spørgsmål om lån

Hvor meget kan jeg låne – som tommelfingerregel?

Dette kommer an på lånetypen og hvad du ønsker at låne til. Gælder det f.eks. huskøb, kan du typisk gange din husstandsindkomst med 3-5, så får du et cirka beløb for meget du kan låne. Dette kommer dog også an på din indkomst og din maksimale gældsfaktor. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du kan låne, kan du altid kontakte dit pengeinstitut og lade dem kigge din privatøkonomi igennem.

Hvad koster det at låne 500.000 kr.?

Det kommer altid an på hvilken låneudbyder samt lånetype, du vælger at optage. Låneomkostningerne vil variere alt efter hvilken type lån det drejer sig om. Du kan altid benytte dig af en gratis låneberegner for at se, hvor meget kan koste at låne 500.000 kr. Husk at det altid er en god at sammenligne flere lån.

Hvordan ansøger jeg om et online lån?

Selve ansøgningsprocessen online forløber som regel nemt og hurtigt. Her kan du udfylde en ansøgningsformular med dine personlige oplysninger på en udvalgt låneudbyders hjemmeside. Herefter vil du gennemgå en kreditvurdering og på baggrund af denne modtage et lånetilbud eller et afslag. Kan du acceptere lånets pris og vilkår, kan du underskrive med MitID. 

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Økonomi guide > Låneguide > Hvor meget kan jeg låne?