Budget regneark: Hvorfor og hvordan

Har du problemer med at bevare overblikket over din økonomi, eller har du bare et generelt misforhold mellem dine indtægter og dine udgifter? Så er du landet det helt rigtige sted. Med denne artikel kan du blive hjulpet på vej, så du kan komme din dårlige økonomi og vedvarende overtræk til livs. Læser du videre her er forhåbningen, at du bliver bedre rustet til at håndtere din privatøkonomi.

hvad er budget regneark

Denne artikels formål er at guide dig til at kunne lave et budget regneark. Her får du en trin-for-trin guide til, hvordan du kan lægge et budget, som kan give overblik over din privatøkonomi.

I denne artikel vil du kunne finde svar på følgende spørgsmål:

  • Hvad er et budget?
  • Hvordan laver man et budget ved hjælp af et regneark?
  • Hvad er fordelene ved at have styr på sit budget?

Læs med herunder og find ud af, hvordan du kan lave dit eget budget-regneark.

Et budget

Alle har gavn af at have et økonomisk overblik, da man bl.a. løber den risiko at forbruge over evne. Er du eksempelvis i pengenød, og opstår der uventede udgifter, kan du få problemer med at betale. Dette kan være i form af ekstra regninger på f.eks. vand eller el, reparation af bil osv. Her er et budget regneark et uvurderligt værktøj, til løbende at holde styr på din privatøkonomi. Med et budget får du et bedre overblik over din økonomi, så du altid ved hvor meget du har til rådighed.

Hvad er et budget?

Et budget har til hensigt at give et forkromet overblik over alle dine indtægter og udgifter. Et budget er et redskab til at finde frem til sine forventede indtægter og udgifter. Hensigten med dette er, at skabe det nødvendige overblik, så du kan formidle sine penge bedst muligt.

Sådan laver man et budget, 10 tips til budget

Hvordan laver man et budget regneark?

Her følger en trin for trin-vejledning til, hvordan du kan opstille dit budget i et regneark. Med denne guide, skulle du gerne blive rustet til at udarbejde et brugbart budgetværktøj, så du kan holde styr på din økonomi. Der vil også være nogle tips til, hvordan du kan bruge det efterfølgende, for en sund privatøkonomi.

  1. Noter dig din nettoindkomst

    Dette trin er forholdsvis simpelt. Du skal simpelthen tage din nettoindkomst, altså din indkomst efter skat, AM-bidrag og pension mv. og notere, hvor meget det løber op i. Husk, at det ikke må være bruttoindkomsten, du regner med.

  2. Identificer dine udgifter

    Det er vigtigt at have styr på sit forbrug, så du kan få et overblik over, hvor du kan skære ned. Begynd med dine faste udgifter såsom husleje, billån, institution osv. Disse vil formentlig ikke ændre sig væsentligt fra måned til måned. Tag derefter dine variable udgifter som mad, underholdning og benzin. Det er højst sandsynligt i dine variable udgifter, du vil finde det største potentiale for at skære ned. For at finde dine udgifter, skal du bruge din netbank, det er lettere end at notere dem løbende. Gå gerne et år tilbage i tiden, så du får det fulde overblik, inklusive de regninger, som kommer i kvartalet eller helårligt.

  3. Sæt nogle mål for, hvad du vil opnå rent økonomisk

    Før du gransker dit nuværende budget, er det vigtigt at have sat sig nogle mål for, hvad man ønsker at opnå. Det gør overblikket større og giver dig mulighed for at se med egne øjne, hvor og hvor meget du skal spare op. Drømmer du om en bil, et hus, en båd eller noget helt fjerde, så skriv det ned, og noter hvor meget du skal spare op.

  4. Lav selve regnearket

    At lave et budget regneark indebærer, at du gransker din økonomi og din forbrugshistorik. Dine faste udgifter er lette nok at budgettere med. Dine variable udgifter kan svinge, men forsøg at tage et gennemsnit af dit forbrug over et års tid. Du kan vælge at gå dine udgifter ordentligt igennem ved at skelne mellem “nice to have” og “need to have”. Selv små månedlige beløb kan løbe op, og du ville blive overrasket over, hvor meget man kan spare ved at skrue på nogle få knapper.

  5. Juster dine vaner

    Når du har dit overblik over dit forbrug og dine indtægter, skal du prøve at justere dine vaner, så du kan spare penge, som du kan bruge til at opnå dine mål. Kan du for eksempel undvære at tage i biografen og se en film derhjemme i stedet for? Det vil altid være nemmest at finde penge på de poster, der er “nice to have”, men måske kan du også finde nogle penge i “need to have”-kategorien. Du skal bruge internet, men behøver du det hurtigste? Du skal bruge mobilabonnement, men skal det være det allerbedste?

  6. Husk at vende tilbage til dit budget regelmæssigt

    Det er vigtigt at vende tilbage til budgettet og gennemgå det en gang imellem. Hvis noget ændrer sig i din indkomst eller i dine udgifter, skal du opdatere budgettet, så det passer til din nuværende situation.

Hvis du ikke er en mester i regneark, som Excel eller Google Sheets, som er det oplagte sted at lægge et budget, kan du i de fleste banker få et ark papir, der er beregnet til at lave et budget på. Derudover kan du også gå på nettet, hvor der findes hjemmesider, hvor du kan indtaste dit budget og gemme det lokalt bagefter. Det er dog ikke altid det er gratis, hvilket du skal være opmærksom på.

budgettering og privatøkonomi
Budget og privatøkonomi

Hvad er fordelene ved at have styr på budgettet

Har du kronisk overtræk og ved du ikke, hvor dine penge forsvinder hen? Har svært ved at spare op til de ting, du virkelig ønsker dig? Så er et budget regneark svaret. De 3 væsentligste fordele er, at du får:

  1. Et vedvarende økonomisk overblik
  2. Et agilt værktøj, som kan imødekomme økonomiske udfordringer
  3. Giver forudsætninger for at ligge mere til side til opsparingen

Ofte stillede spørgsmål om budgettering

Hvor kan jeg finde et budget regneark henne?

Du kan finde et (gratis) budget-regneark på internettet, i din bank eller alternativt lave et selv. Du skal egentligt blot bruge en skabelon, så du selv kan udfylde med dine økonomiske informationer.

Hvorfor er det vigtigt at spare op i sit budget?

Fordi det giver dig et økonomisk åndehul og kan være din redningskrans, når uforudsete udgifter melder sig. Samtidig kan en opsparing give dig mulighed for at opnå dine mål og drømme hurtigere, som en ferie, et hus, en bil eller en båd.

Hvad er forskellen på netto- og bruttoindkomst?

Nettoindkomst er det beløb, du rent faktisk får udbetalt til din bankkonto efter skat. Bruttoindkomst er den løn, du modtager fra din arbejdsgiver, inden skat.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Økonomi guide > Privatøkonomi guide > Budget regneark: Hvorfor og hvordan