Overtræk: Alt du bør vide

Har du problemer med et overforbrug på din konto? Føler du, at du hver måned starter med at skulle kravle op af et økonomisk hul, eller at dine regninger vokser dig over hovedet, fordi du har brugt for mange penge måneden forinden? Så er du kommet til det rette sted.

overtræk

I denne korte artikel vil du blive klogere på, hvad det vil sige at have overtræk, og hvilke foranstaltninger du kan gøre for at undgå, at overtrækket bliver for voldsomt, så du ender med at sidde i et dybt, økonomisk hul. Du vil derfor i denne artikel lære om:

  • Hvad du gør hvis du ofte har overtræk
  • Hvordan du lægger et budget og undgår overtræk
  • Hvorfor det er vigtigt at have styr på dit overtræk

Information om overtræk

Denne artikels formål er at oplyse dig, som bruger for mange penge eller overvejer at gøre det, så din konto bliver overtrukket. Du vil lære om, hvad du skal være opmærksom på, hvordan du undgår dette på den lange bane ved hjælp af budgetlægning og mindre overforbrug. Ligeledes vil du blive klogere på de forskellige typer overtræk og hvorfor det er vigtigt ikke at overforbruge måned efter måned.

Overtrækningsgebyr, overtræk, overtræk gebyr

Hvad gør jeg hvis jeg ofte har overtræk?

For at undgå at lave overtræk på månedlig basis, er der nogle helt basale foranstaltninger du kan gøre, for ikke at overforbruge din konto. Har du overtræk ofte, du følge disse fire simple trin:

  1. Log ind på din netbank for at få et overblik

  2. Gennemgå dine finansielle forhold og transaktioner nøje

  3. Find dine unødvendige udgifter

  4. Skær ned på disse unødvendige udgifter

Du kan eventuelt med fordel indtaste dine posteringer i et regneark, da vi kommer ind på hvordan du kan bruge disse til budgettering. Hvis der er et misforhold mellem, hvor mange penge du har stående på din bankkonto, og hvor mange penge du har brugt, er det nærliggende at snakke om, hvordan du undgår at overforbruge og dermed gå i minus på din konto. 

Identificer årsagerne til overtræk

Du skal først og fremmest gøre dig bevidst om, at du har et problem med overforbrug, hvis du hver måned går i minus. Erkendelse og accept er første skridt mod en forbedring af din økonomiske situation. Når du er klar over, at du overforbruger på en månedlig basis, kan du tage de nødvendige skridt for at ændre dine vaner.

Her er der ingen trylleformularer, det handler simpelthen om, at du bruger færre penge på unødvendige ting, end du plejer. Du er nødsaget til at gennemgå dine finanser nøje.

Brug din netbank til at se dine udgifter, gerne et helt år bagud, og gør så op med dig selv, hvilke udgifter der dybest set var overflødige. Udgifter som eksempelvis husleje, institution og mad er nødvendige, faste udgifter, som altid vil forekomme hver måned. Man kan selvfølgelig godt se sit madbudget efter i sømmene, i forhold til om niveauet er fornuftigt, eller om der kan spares penge her.  

penge og overtræk
Overtræk af konto

Udgifter som tøj og sko, oplevelser og forbrugerelektronik er til gengæld langt fra livsnødvendige og er et godt sted at starte med at skære ned eller helt at stoppe med at bruge penge.

Tænk over hvad der er “nice to have” og hvad der er “need to have,” inden du foretager nye køb. Du skal simpelthen have et overblik over, hvor du kan spare penge, og til det skal du bruge et budget. Budgetlægning er emnet i det næste afsnit.

Brug et budget og undgå overtræk i fremtiden

Budgettet er alfa og omega, når det handler om at danne sig et overblik over sine indtægter og udgifter og undgå at overforbruge og få overtræk. Men hvordan lægger man egentlig et budget? Du kan vælge selv at stå for budgetlægningen, eller du kan tage kontakt til din bankrådgiver, som helt sikkert gerne vil hjælpe dig videre. I banken findes der ofte også papirark til at lægge budgetter med. Du kan også finde og bruge digitale budgetskemaer online.  

Hvis du selv skal lægge et budget, skal du have overblik over dine udgifter og indtægter – her er din netbank det vigtigste værktøj. Log ind på din netbank, og begynd at nedfælde dine udgifter og indtægter et år tilbage i tiden. Det er vigtigt, at du går et år tilbage, da regninger og udgifter ikke nødvendigvis altid kommer på månedsbasis, men derimod ofte kommer hvert kvartal eller hvert halve eller hele år. 

Husk at opdatere dit budget, hvis der sker store livsændringer, såsom nyt eller mistet arbejde, eller hvis du får en ekstra fast udgift. Husk også at budgettere med en opsparing til uforudsete udgifter, såsom reparation af bil.

Din tandlægeregning eller dine udgifter til vintertøj kommer måske efter behov, så derfor er det vigtigt at budgettere med disse udgifter, selvom de ikke er faste, månedlige ydelser. Når du har fået dit overblik over dine udgifter og indtægter for et helt år, har du faktisk dit budget. Herefter kan du gå dit forbrug efter i sømmene og se, hvilke udgifter der er livsnødvendige, og hvilke der er overflødige, og agere derefter – det vil sige skære ned på de overflødige udgifter. 

Hvorfor er det vigtigt at undgå overtræk?

Hvis du måned efter måned, ja år efter år, har tendens til at have et bruge for mange penge, du ikke har, vil din bank måske på sigt overveje at lukke for dit kort. I særdeleshed hvis beløbet er af en anseelig størrelse. Hvis du ikke kan betale dine regninger, er det selvfølgelig også et alvorligt problem, både for dig selv, for banken og for kreditoren. 

Du kan i visse ekstreme tilfælde ende med at blive registreret i RKI som en dårlig betaler, hvilket kan have store konsekvenser for dit økonomiske liv fremadrettet. Derfor er det meget vigtigt, at du har styr på, hvor meget og hvor ofte du må have overtræk.

De fleste vil opleve en måned hvor der er behov for overtræk. Her kan du for det meste, få bevilget et overtræk, som mod et gebyr lader dig trække over. Men det er bedst altid at bruge penge, du har, og undgå at gå i minus.

Gør dette inden du bevidst laver overtræk

Tag en snak med din bank, hvis du har et behov for trække over dit tilgængelige beløb. Du kan ofte få bevilliget et overtræk. Har du vedvarende behov for at trække din konto overvejer, kan du tænke i andre løsninger såsom en kassekredit.

Ofte stillede spørgsmål om overtræk

Hvad koster overtræk?

Det er svært at skrive det præcise beløb, da det kan variere alt efter, hvor længe, du har haft det og hvilke priser og gebyrer banken tager, når du har brugt penge, du ikke har. Tag kontakt til din bank og forhør dig om deres priser. Der vil altid være renter på et overtræk, uanset om det er bevilget eller ikke-bevilget. Vi har lavet et simpelt eksempel på, hvad dine renteomkostninger bliver, hvis du har et overtræk på 2.500 kroner.

Hvad gør jeg, hvis jeg konsekvent overforbruger?

Du skal tage en snak med din bank om dine muligheder for bevilliget overtræk, kassekredit eller et forbrugslån. Derudover skal du begynde at lægge et budget, så du har overblik over, hvor meget du forbruger, og hvor meet du i virkeligheden kan forbruge. Tænk over, om det, du bruger penge på, er rart at have eller nødvendigt at have.

Hvor meget overtræk kan man have

Det kan være 1 kr., 100 kr., 1000 kr. eller mere. Med Dankort og Visa-Dankort kan du altid trække over, men din bankrådgiver vil få besked, hvis der er meget stor uhensigtsmæssig aktivitet på din konto.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Økonomi guide > Privatøkonomi guide > Overtræk: Alt du bør vide